HomeHL-9Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Εως τα τέλη Ιουλίου οι πρώτες εκταμιεύσεις των κονδυλίων

Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Εως τα τέλη Ιουλίου οι πρώτες εκταμιεύσεις των κονδυλίων

Τα ποσά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Σάρκα και οστά» θα αρχίσει να παίρνει το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», μετά το «πράσινο φως» που έλαβε χθες από το Ecofin στις Βρυξέλλες, και έως τα τέλη του τρέχοντος μηνός αναμένονται οι πρώτες εκταμιεύσεις των κονδυλίων.

Τα πρώτα ποσά θα είναι ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, ενώ εφέτος η χώρα μας στοχεύει να λάβει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης περίπου 7,5 δισ. ευρώ συνολικά. Καθώς, εκτός από την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ (2,3 δισ. ευρώ από επιδοτήσεις και το υπόλοιπο από το σκέλος των δανείων), αναμένεται προς το τέλος του έτους να εκταμιευθεί και η πρώτη δόση ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι εκπληρώθηκαν τα ορόσημα που έχουν τεθεί.

Τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Ελλάδα δικαιούται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να λάβει 30,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17,8 δισ. ευρώ (9% του ΑΕΠ) αφορούν σε επιχορηγήσεις και τα 12,7 δισ. ευρώ (6%-7% του ΑΕΠ) σε δάνεια. Στο Ελληνικό Σχέδιο γίνεται αναλυτική περιγραφή για τα 331 ορόσημα και στόχους, η υλοποίηση των οποίων θα καθορίσει την πορεία εκταμίευσης από εφέτος έως και τα μέσα του 2026.

Το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται και κοστολογούνται με ακρίβεια σε 4.104 σελίδες και μέσω των ευρωπαϊκών πόρων αναμένεται να κινητοποιηθούν 60 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις στη χώρα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Γεγονός, που μπορεί να αυξήσει μόνιμα το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες και να δημιουργήσει, επίσης μόνιμα, 180- 200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Μετά την έγκριση του Σχεδίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο twitter, έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή για την Ελλάδα», προσθέτοντας πως «τώρα η σκληρή δουλειά ξεκινά καθώς επιταχύνουμε τα σχέδιά μας δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στον βιώσιμο, ψηφιακό και χώρο υποδομών, οδηγώντας σε ένα λαμπρότερο μέλλον για όλους τους πολίτες μας».

Από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τη συνεδρίαση του Ecofin, χαρακτήρισε το Εθνικό Σχέδιο ως «συνεκτικό και ρεαλιστικό», λέγοντας ότι πρόκειται για «σχέδιο εγχώριας ιδιοκτησίας, με ισχυρό μεταρρυθμιστικό, επενδυτικό και οικονομικό πρόσημο, που θα οδηγήσει στην επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης, στη δημιουργία πολλών καλών θέσεων απασχόλησης και στην τόνωση της κοινωνικής συνοχής. Σχέδιο που θα λειτουργήσει και ως μοχλός μετασχηματισμού της οικονομίας μας και αλλαγής του οικονομικού υποδείγματος της χώρας προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, καινοτόμο, δίκαιο, έξυπνο και πράσινο παραγωγικό μοντέλο». Πρόσθεσε δε, πως «έτσι, όλοι μαζί- κράτος, νοικοκυριά και επιχειρήσεις- θα καταστήσουμε την οικονομία μας πιο βιώσιμη και τη χώρα μας ολόπλευρα πιο ισχυρή.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος επίσης έλαβε μέρος στη συνεδρίαση του Ecofin, δήλωσε ότι το «Ελλάδα 2.0» ήταν το δεύτερο Εθνικό Σχέδιο που κατατέθηκε και το τρίτο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «αποσπώντας εξαιρετικά σχόλια για την πληρότητα και την αρτιότητά του, τόσο από ευρωπαϊκούς θεσμούς, όσο και από διεθνείς επενδυτικούς και οικονομικούς οργανισμούς και φορείς».

Σημείωσε, παράλληλα, ότι «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επιδοτήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ αποκλειστικά για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πρόσβαση σε χαμηλότοκα δάνεια για όλες τις αξιόχρεες επιχειρήσεις της χώρας που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό τους, στην εξωστρέφεια, στην έρευνα και καινοτομία ή στην επίτευξη οικονομιών κλίμακος.

Πράσινο φως για 12 εθνικά σχέδια ανάκαμψης

Χθες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν την έγκρισή τους για δώδεκα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας: της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Δανίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Σλοβακίας και της Λετονίας.

Όπως δε διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, τώρα η Κομισιόν θα πρέπει να υπογράψει με την κάθε χώρα ξεχωριστά μια χρηματοπιστωτική συμφωνία, προκειμένου να αποδεσμευθεί η προχρηματοδότηση που αντιστοιχεί στο 13% των συνολικών πόρων των Σχεδίων. Σημείωσε, επίσης, ότι η Επιτροπή είχε δύο επιτυχημένες εξόδους στις αγορές, αντλώντας συνολικά 35 δισ. ευρώ και πως σύντομα θα προχωρήσει και σε νέες κοινές εκδόσεις ομολόγων για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

iefimerida.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση