HomeHL-TOPΕστίαση και ψυχαγωγία: Τι θα ισχύσει μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Εστίαση και ψυχαγωγία: Τι θα ισχύσει μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Πως θα εφαρμοστούν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Φρένο» στην υπερμετάδοση του κορωνοϊού σε κλειστούς χώρους, κυρίως από νέους, λόγω του συνωστισμού σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης τη νύχτα, προσπαθεί να βάλει η κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει, σε έκτακτο τηλεοπτικό του μήνυμα, τη λειτουργία κλειστών χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας μόνο για εμβολιασμένους.

Οι λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα εφαρμοστούν οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα γίνουν με την εξειδίκευση από τους συναρμόδιους υπουργούς, όπως αναφέρει η real.

«Δύο σκιές επιβραδύνουν την έξοδο μας από την πανδημία: η μετάλλαξη Δ και λίγοι που αρνούνται να εμβολιαστούν. Η λύση είναι μία: Αυτό το τέλος να έλθει χωρίς άλλο πόνο. Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα προσφέρει ελευθερίες σε πολλούς και προστασία σε όλους. Γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες – Ο εμβολιασμός είναι, τώρα, το “κατά κεφαλήν χρέος” της χώρας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Υιοθετώντας ουσιαστικά και τις εισηγήσεις των ειδικών, που εδώ και αρκετό καιρό είχαν επισημάνει τους κινδύνους υπερμετάδοσης από τους ανεμβολίαστους και κυρίως τους νέους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

Το μέτρο έρχεται να δημιουργήσει «τείχος» στην υπερμετάδοση, αλλά και να δώσει κίνητρο σε νέους να εμβολιαστούν, με δεδομένο ότι ανοίγουν και τα ραντεβού για εμβολιασμό σε εφήβους.

Τα ραντεβού για τον προγραμματισμό εμβολίων στους εφήβους ηλικίας 15 έως 17 ετών (για την ακρίβεια για όσους έχουν γεννηθεί έως 31 /12 /2005) θα ανοίξουν την Πέμπτη, 15 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε απόψε ο γ.γ. του Υπουργείου Υγείας, Μαριος Θεμιστοκλέους.

Αλλωστε το φαινόμενο της υπερμετάαδοσης από νέους, έχει διαπιστωθεί με την εμφάνιση εκατοντάδων κρουσμάτων μετά από διασκέδαση σε νυχτερινά καταστήματα, όπου σύχναζαν χιλιάδες συνωστισμένοι νεαροί.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τα επόμενα επιδημικά κύματα θα εξαρτώνται από τη μετάδοση των μεταλλάξεων από τους νέους στους μεγαλύτερους. «Η διασπορά του ιού στο περιβάλλον είναι στα χέρια των νέων, καθώς μπορούν να μεταδώσουν σε ανεμβολίαστους και σε ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου και προσέθεσε ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί «φρενάρουν» τη δράση του ιού, ενώ οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν σαν εργαστήριο νέων μεταλλάξεων.

Ο πρωθυπουργός έδωσε και το στίγμα της επόμενης μέρας λέγοντας ότι «οι ελευθερίες θα αποκαθίστανται σταδιακά με διαβατήριο το εμβόλιο και σταθερούς τους βασικούς κανόνες: μάσκα όταν είμαστε με άλλους, ακόμη κι έξω, ατομική υγιεινή και πολλά tests. Ενώ η Πολιτεία θα βρίσκεται σε επιφυλακή, ώστε να παρακολουθεί τοπικές εξάρσεις, την ετοιμότητα των νοσοκομείων και την τήρηση των μέτρων».

Οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις επιβεβαιώνουν τη στόχευση να αυξηθούν οι εμβολιασμοί σε επαγγελματικές και ηλικιακές ομάδες ενόψει του Σεπτεμβρίου.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε πρώτη φάση στους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στους υγειονομικούς δείχνει την κυβερνητική πρόθεση να αντιμετωπιστεί η πανδημία με μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού και όχι με νέα lockdown, τα οποία πλέον δεν αντέχουν ούτε η κοινωνία αλλά ούτε και η οικονομία.

«Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς. Και προστασία σε όλους. Γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες» ήταν το σαφές μήνυμα του πρωθυπουργού πριν ανακοινώσει τις κατηγορίες υποχρεωτικού εμβολιασμού. «Κατά συνέπεια θέλω να είμαι σαφής: έχοντας, όσοι δεν εμβολιάζονται, αυτό το δικαίωμα, δεν θα οδηγήσουν τον τόπο σε καθολικές απαγορεύσεις. Ας ακούσουν τους νέους, που αξιοποιούν το Freedom Pass. Από μεθαύριο, μάλιστα, αρχίζουν να εμβολιάζονται και οι ηλικίες 15 με 17. Ας ακούσουν την Εκκλησία, που απομονώνει τις λιγοστές φωνές εναντίον του πλησίον. Ας ακούσουν τους επαγγελματικούς φορείς, που ζητούν να επανέλθουν οι δουλειές σε κανονικούς ρυθμούς. Αλλά ας ακούσουν και τα εκατομμύρια γυναίκες και άντρες που θέλουν να ζήσουν με υγεία και ελευθερία» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Το «χτίσιμο» απόρθητου τείχους στους κλάδους που αφορούν στην Υγεία και στη φροντίδα ευπαθών ομάδων, όπως ηλικιωμένων και ΑμΕΑ, και στη συνέχεια σε κλάδους του Δημοσίου που υπάρχει επαφή με πολίτες αλλά και αναγκαστική συγκέντρωση πολιτών (εκπαίδευση, Ένοπλες Δυνάμεις) είναι εκ των ων ουκ άνευ για την κυβέρνηση. Και σε αυτόν τον στόχο θα επικεντρωθούν όλοι μέσα στο καλοκαίρι.

Διαφήμιση
Διαφήμιση