HomeΚΡΗΤΗΦωτιά στο Ηράκλειο: Πόσα στρέμματα γης έγιναν… στάχτη

Φωτιά στο Ηράκλειο: Πόσα στρέμματα γης έγιναν… στάχτη

Στο… πορτοκαλί όλη η Κρήτη – Υψηλός ο κίνδυνος για πυρκαγιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε σήμερα η φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στα Άνω Μούλια Ηρακλείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, η πυρκαγιά κατέστρεψε 3 στρέμματα χορτολιβαδικής και 2 στρέμματα γεωργικής έκτασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά ξεκίνησε από σπινθήρα από στύλο της ΔΕΗ.

Το χρονικό

Όλα συνέβησαν χθες λίγο πριν τις 5:30 το απόγευμα όταν συναγερμός σήμανε στην πυροσβεστική εξαιτίας φωτιάς που εκδηλώθηκε στα Άνω Μούλια Ηρακλείου.

Από την πρώτη στιγμή στο σημείο έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις – και συγκεκριμένα 8 οχήματα, με 36 άνδρες, δύο πεζοπόρα τμήματα και υδροφόρα οχήματα του δήμου.

Το δύσβατο της περιοχής και οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν δυσκόλεψαν το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης, ενώ καθοριστική για τον περιορισμό και τον έλεγχο της πυρκαγιάς ήταν η συνδρομή ελικοπτέρου που έκανε  ρίψεις νερού.

Ευτυχώς η φωτιά δεν βρισκόταν κοντά σε οικισμό με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή.

Το πύρινο μέτωπο είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο αργά το απόγευμα ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας υπό το φόβο των αναζωπυρώσεων.

Στο… πορτοκαλί όλη η Κρήτη – Υψηλός ο κίνδυνος για πυρκαγιά

Σε επιφυλακή βρίσκεται και σήμερα η πυροσβεστική δύναμη της Κρήτης καθώς υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος για να σημειωθεί πυρκαγιά.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), για σήμερα, η Κρήτη βρίσκεται στο… πορτοκαλί,  δηλαδή στην κατηγορία κινδύνου 4.

e57ufdjwyami6rc

Η γενική γραμματεία συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν τις αποφάσεις απαγόρευσης κυκλοφορίας και παραμονής εκδρομέων στις περιοχές που προβλέπουν αυτές, και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά.

Επίσης, απευθύνει έκκληση στους πολίτες, σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Διαφήμιση
Διαφήμιση