HomeCity GuideΜε το “φακό” των Μεταναστών. Μια ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας στο Ηράκλειο

Με το “φακό” των Μεταναστών. Μια ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας στο Ηράκλειο

Από τον ΔΟΜ με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου ανοίγουν σήμερα Σάββατο στις 6 έως 10 μμ στο θέατρο “Μάνος Χατζιδάκις” στο Ηράκλειο τις πύλες της ομαδική έκθεση φωτογραφίας «Εξερευνώντας τις πόλεις μας», με έργα 38 ερασιτεχνών φωτογράφων, Ελλήνων και προσφύγων που βρήκαν ένα νέο σπίτι στην Ελλάδα.

Την Έκθεση επισκέφθηκαν την Παρασκευή 9 Ιουλίου ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Ρένα Παπαδάκη, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης, Παύλος Μπαριτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και κοινωνικών Υπηρεσιών Λάμπρος Βαμβακάς, άλλοι θεσμικοί εκπρόσωποι και Δ/ντες υπηρεσιών.

img_20210709_174430

Η συλλογική αυτή έκθεση φωτογραφίας, αποτελεί μέρος των ευρύτερων δραστηριοτήτων ένταξης και ευαισθητοποίησης που υλοποιούνται από τον ΔΟΜ, σε στενή συνεργασία με Δήμους και Οργανισμούς της Κοινωνίας των Πολιτών, προβάλλοντας και προωθώντας καλές πρακτικές ένταξης των μεταναστών σε τοπικό επίπεδο, ενώ παράλληλα τον Δήμαρχο και τους θεσμικούς εκπροσώπους, ενημέρωσε και ξενάγησε στην έκθεση, το στέλεχος-εκπρόσωπος του ΔΟΜ στην Κρήτη, Νίκος Κοκολάκης.

Ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ, ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, την Περιφέρεια Κρήτης, καθώς και τον Δήμο Ηρακλείου για την υποστήριξη της έκθεσης αλλά και την γενικότερη πολύ καλή συνεργασία που έχει με τον Οργανισμό.

Η έκθεση «Εξερευνώντας τις πόλεις μας», εντάσσεται στις δράσεις του ενταξιακού προγράμματος HELIOS, το οποίο είναι ένα εθνικό πιλοτικό,απευθύνεται σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες και υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και τους συνεργάτες του, με την υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης και την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με συνεργάτες επτά (7) δήμους σε όλη την Ελλάδα και το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη, ο ΔΟΜ διοργανώνει ένα φωτογραφικό ταξίδι στις πόλεις της Αθήνας, του Ηρακλείου, των Ιωαννίνων, της Κατερίνης, της Λιβαδειάς, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

ekthesi-metanastes_0

Η έκθεση θα φιλοξενείται στην πόλη του Ηρακλείου στο Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις» (Λεωφ. Νικολάου Πλαστήρα 26) και θα είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο έως τις 14 Ιουλίου (Σαβ., Δευτ., Τρ. 18:00-22:00 | Κυρ. 10:00-12:00 & 18:00-22:00 | Τετ. 10:00-12:00).

ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Η πόλη του Ηρακλείου με τα εμβληματικά ενετικά τείχη, όπως ανέφερε ο κ. Κοκολάκης, έχει πρωταρχική θέση στην έκθεση που φιλοξενεί έργα 38 ερασιτεχνών φωτογράφων, Ελλήνων και προσφύγων σε συνεργασία με επτά δήμους σε όλη την Ελλάδα.

Όσον αφορά στον Δήμο Ηρακλείου επελέγη η θεματική με τίτλο «Περπατώντας στα Ενετικά Τείχη», όπου η φωτογραφική ομάδα αποτελούμενη από 2 ντόπιους και 3 πρόσφυγες είχε την ευκαιρία να γνωρίσει αφενός ένα κομμάτι από την πλούσια πολιτιστική ιστορία της Ηρακλείου και αφετέρου να περιηγηθεί στα πλέον αναγνωρίσιμα σημεία συνάντησης και περιήγησης της πόλης.

Επίσης, κατά την διάρκεια της δράσης οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν σεμινάρια φωτογραφίας, από την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία Κρήτης(ΕΦΕΚ), φωτογραφικό εταίρο της δράσης στην πόλη του Ηρακλείου.

Έτσι, όπως έγινε γνωστό, η προετοιμασία της έκθεσης ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2020, όταν μικτές ομάδες ερασιτεχνών φωτογράφων – αποτελούμενες από Έλληνες, πρόσφυγες και μετανάστες – συναντώνται για πρώτη φορά, για να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την ίδια την ταυτότητα των πόλεων που ζουν μαζί.

Με την υποστήριξη του προγράμματος HELIOS και των τοπικών κοινωνιών, οι φωτογράφοι ξεκίνησαν το καλλιτεχνικό ταξίδι τους στις γειτονιές στις οποίες ζουν, για να αναδείξουν ό, τι τους συναρπάζει, τους συγκινεί και τους ενώνει. Η ομαδική φωτογραφική έκθεση όλων των φωτογραφικών έργων θα ταξιδέψει και στους 7 δήμους, που συμμετείχαν στην εν λόγω φωτογραφική δράση.

Ο ΔΟΜ, σεβόμενος τις εθνικές οδηγίες για την COVID – 19, δημιούργησε τον ειδικό ιστότοπο https://www.exploringourcities.com/ μέσω του οποίου το κοινό έχει την ευκαιρία να απολαύσει τις δημιουργίες και να ενημερωθεί για την έκθεση και τους συμμετέχοντες.

f2

Διαφήμιση
Διαφήμιση