HomeΚΡΗΤΗΗ Κρήτη στο επίκεντρο των διεθνών ενεργειακών εξελίξεων

Η Κρήτη στο επίκεντρο των διεθνών ενεργειακών εξελίξεων

Η Κρήτη στο επίκεντρο των διεθνών ενεργειακών εξελίξεων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα ενεργειακά ζητήματα της Κρήτης με βάση τις τελευταίες εξελίξεις παρουσίασε ο Νίκος Καλογερής, Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης αρμόδιος για θέματα Ενέργειας στο 5ο Παγκρήτιο Συνέδριο και Διεθνή Έκθεση Ενέργειας.

Στην ομιλία του ο κ. Καλογερής ανέλυσε το ενεργειακό τοπίο στην Κρήτη, όπως διαμορφώνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις και παρουσίασε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για το νησί, μέσα από τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς αλλά και μέσω των πολυμερών συνεργασιών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου. Με αφορμή τις σημαντικές ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα από το βήμα του συνεδρίου, ο κ. Καλογερής απευθυνόμενος στους συνομιλητές του, εκπροσώπους όλων των ελληνικών φορέων για την ενέργεια (ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ, ΕΔΕΥ, ΙΕΝΕ κλπ), επεσήμανε για ακόμα μια φορά τους κανόνες και τις προτεραιότητες που θέτει η Κρήτη για την προστασία του περιβάλλοντος και των παραγωγικών της τομέων, καθώς και τους προβληματισμούς που προκύπτουν από τις σχεδιαζόμενες πολιτικές για το βιώσιμο ενεργειακά μέλλον. Παραθέτοντας ως παραδείγματα την απαγόρευση μέσω του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού της εντόπιας αξιοποίησης εισαγόμενων βιοκαυσίμων και βιοαποβλήτων, καθώς και της εγκατάστασης ηλιοθερμικών μονάδων στο νησί, ο κ. Καλογερής οριοθέτησε τα βασικότερα ζητήματα που αφορούν στον μετασχηματισμό της Κρήτης σε ενεργειακό κόμβο, τοποθετώντας στην κορυφή τη βιωσιμότητα του νησιού για τους κατοίκους του  καθ΄ όλη τη διαδρομή μέχρι την ολοκλήρωση της  πράσινης ενεργειακής μετάβασης της Περιφέρειας Κρήτης.

Στο τριήμερο συνέδριο, που διεξάγεται στο Συνεδριακό κέντρο του Creta Maris στην Χερσόνησο, παρευρέθηκαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρώτος υφυπουργός Έρευνας της Αιγύπτου Άχμεντ Μουχίνα, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αθήνα, Γιοσσί Αμράνι, καθώς και πλήθος διακεκριμένων επιστημόνων, ακαδημαϊκών και πολιτικών.

Διαφήμιση
Διαφήμιση