HomeΚΟΣΜΟΣΑφγανιστάν: Οι Αμερικανοί αποχωρούν, οι Ταλιμπάν αντεπιτίθενται

Αφγανιστάν: Οι Αμερικανοί αποχωρούν, οι Ταλιμπάν αντεπιτίθενται

«Μαίνεται ο πόλεμος», λέει το υπουργείο Αμυνας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Αφγανιστάν βρίσκεται σε μια «πολύ ευαίσθητη στρατιωτική κατάσταση», καθώς «μαίνεται πόλεμος» με τους Ταλιμπάν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας Μπισμίλαχ Μοχαμάντι, αφού οι Ταλιμπάν εισήλθαν στην Καλά-ι-Νάου, την πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαντγίς στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν σήμερα την πρώτη επίθεσή τους εναντίον της πρωτεύουσας μιας επαρχίας της χώρας από τις αρχές Μαΐου που ξεκίνησαν μια πολυμέτωπη εκστρατεία κατά των αφγανικών δυνάμεων, η οποία πυροδοτήθηκε από την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Αυτή έχει πλέον σχεδόν ολοκληρωθεί.

Μαίνεται ο πόλεμος στο Αφγανιστάν

Λίγες ώρες αφότου ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρώσει κατά «περισσότερο από 90%» την αποχώρησή του από το Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν καταλάβει από τον Μάιο τεράστιες ζώνες αγροτικών εδαφών και έχουν προσεγγίσει αρκετές μεγάλες πόλεις, εισήλθαν σήμερα το πρωί στην Καλά-ι-Νάου.

«Πρέπει να το ομολογήσουμε, μαίνεται πόλεμος και βρισκόμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη στρατιωτική κατάσταση», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

«Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που το Αφγανιστάν ζει δύσκολες στιγμές και θέλω να σας καθησυχάσω όλους, (λέγοντας ότι) οι εθνικές μας δυνάμεις (…) θα χρησιμοποιήσουν όλες τους τις δυνάμεις και τους πόρους τους για να υπερασπιστούν την πατρίδα μας και τον λαό μας», προσθέτει ο ίδιος σε ανακοίνωσή του.

Οι δυνάμεις ασφαλείας υπερασπίζονται την Καλά-ι-Νάου

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Μπαντγίς Χεσαμουντίν Σαμς διαβεβαίωσε σε βίντεό του που αναρτήθηκε στο Facebook ότι «όλες οι δυνάμεις ασφαλείας (…) υπερασπίζονται την πόλη» και ότι «ο εχθρός υπέστη απώλειες και ηττήθηκε», ενώ πίσω του ακούγονται ανταλλαγές πυρών.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε παράλληλα με ηχητικό του μήνυμα προς το AFP ότι οι Ταλιμπάν «αποσύρονται» από την Καλά-ι-Νάου.

Σταθεροποιείται η κατάσταση

Στο μεταξύ η Ζία Γκουλ Χαμπίμπι, μέλος του επαρχιακού συμβουλίου, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ότι «η κατάσταση σταθεροποιήθηκε καθώς η πόλη δεν πέφτει» στα χέρια των Ταλιμπάν, «αλλά οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στην πόλη και αεροπλάνα και ελικόπτερα πλήττουν τις θέσεις» τους στην πόλη.

«Όλος ο κόσμος τρομοκρατήθηκε το πρωί όταν άκουσε ότι οι Ταλιμπάν μπήκαν στην πόλη (…) Γρήγορα αρχίσαμε να ακούμε πυρά και εκρήξεις», διηγήθηκε ο κάτοικος της Καλά-ι-Νάου Αζίζ Ταουάκολι.

«Πλέον εκρήξεις ακούγονται από μακριά, ενώ ελικόπτερα και αεροπλάνα πετούν πάνω από την πόλη και πλήττουν σποραδικά σημεία της πόλης», πρόσθεσε.

Απόπειρα επίθεσης στην Κουντούζ από τους Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν είχαν αποπειραθεί τον Ιούνιο να επιτεθούν και στην Κουντούζ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ωστόσο η είσοδός τους στην Καλά-ι-Νάου θα επιφέρει σίγουρα ένα νέο πλήγμα στο ηθικό –το οποίο έχει ήδη αποδυναμωθεί σημαντικά– των αφγανικών δυνάμεων, σύμφωνα με αναλυτές.

Η κατάληψη της Καλά-ι-Νάου από τους Ταλιμπάν θα ήταν «μια επιτυχία στρατηγικής σημασίας, καθώς θα είχε ψυχολογικό αντίκτυπο στις αφγανικές δυνάμεις οι οποίες χάνουν έδαφος γρήγορα», εξηγεί ο ειδικός ερευνητής για το Αφγανιστάν Νίσανκ Μοτουάνι.

Σχεδόν 300 Αφγανοί στρατιώτες που είχαν καταφύγει στο Τατζικιστάν, ενώ οπισθοχωρούσαν μετά τις επιθέσεις των μαχητών Ταλιμπάν, επέστρεψαν στην πατρίδα τους τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, δήλωσε πηγή των δυνάμεων ασφαλείας του Τατζικιστάν στο Reuters.

Επιστρέφουν ένοπλες δυνάμεις στο Τατζικιστάν

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες άτομα που υπηρετούν στις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν είχαν περάσει τα σύνορα Αφγανιστάν-Τατζικιστάν αυτόν τον μήνα, μετά τις εξελίξεις που σημειώνονται με τους Ταλιμπάν στο βόρειο Αφγανιστάν, υπογραμμίζοντας μια ταχέως επιδεινούμενη κατάσταση καθώς τα ξένα στρατεύματα ολοκληρώνουν την αποχώρηση τους από το Αφγανιστάν μετά από 20 χρόνια πολέμου και οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Τατζικιστάν δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Καμπούλ έχει στείλει μερικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο Κουλόμπ, τα οποία αναχώρησαν κατά την διάρκεια της νύχτας με 280 στρατιώτες. Άλλοι περίπου 300 Αφγανοί στρατιώτες θα επιστρέψουν τις επόμενες μέρες, πρόσθεσε η πηγή.

Το Τατζικιστάν έχει εκφράσει την ανησυχία του για την εισροή στρατιωτών από το Αφγανιστάν και έχει ανακοινώσει ότι στέλνει στην μεθόριο 20.000 στρατιώτες για να ενισχύσει τα σύνορα του με τον νότιο γείτονά του. Έχει επίσης λάβει από την Ρωσία, η οποία διατηρεί την μεγαλύτερη στρατιωτική της βάση στην πρώην αυτή σοβιετική δημοκρατία, την διαβεβαίωση ότι θα έχει την συνδρομή της στην φύλαξη των συνόρων του.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση