HomeHL-CultureΕρευνητές εντόπισαν 14 εν ζωή απογόνους του Ντα Βίντσι

Ερευνητές εντόπισαν 14 εν ζωή απογόνους του Ντα Βίντσι

Πώς θα αξιοποιηθεί το DNA τους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια δεκαετής έρευνα πάνω στο DNA του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, εντόπισε 14 άνδρες εν ζωή συγγενείς του, από τους οποίους οι ανθρωπολόγοι ελπίζουν ότι θα αποκαλύψουν τα μυστικά της διάνοιάς του.

Μια δεκαετής έρευνα πάνω στο DNA του Λεονάρντο Ντα Βίντσι εντόπισε 14 άνδρες εν ζωή συγγενείς του, από τους οποίους οι ανθρωπολόγοι ελπίζουν ότι θα αποκαλύψουν τα μυστικά της διάνοιάς του.

Ο Ντα Βίντσι ήταν ένας αναγεννησιακός, πολυμαθής καλλιτέχνης, στου οποίου τα έργα περιλαμβάνονται μερικοί από τους πιο διάσημους πίνακες θρησκευτικού περιεχομένου , καθώς και επιστημονικά ακριβή ανατομικά και τεχνικά σχέδια που προ-απεικόνισαν την εφεύρεση ελικοπτέρων και δεξαμενών. Οι ανθρωπολόγοι, βασιζόμενοι στην αλληλουχία του DNA του Ντα Βίντσι προσδοκούν ότι «θα κατανοήσουν καλύτερα τα εξαιρετικά ταλέντα του, ιδίως την οπτική του οξύτητα, μέσω γενετικών συσχετίσεων» και ελπίζουν να δημιουργήσουν μια τρισδιάστατη εικόνα του Ισπανού ζωγράφου, εάν καταστεί δυνατό.

Προηγούμενη έρευνα έχει περιγράψει πώς τα σχέδια του Ντα Βίντσι για πουλιά και λιβελλούλες δείχνουν μια «υπερφυσική» ικανότητα να παρατηρεί την γρήγορη κίνηση και υποστήριξε ότι αυτό οφείλεται σε συνδυασμό των γενετικών του χαρακτηριστικών

Η νέα εκτεταμένη μελέτη, που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Human Evolution, παρακολουθεί για ένα διάστημα 690 ετών τους άντρες της οικογένειας Ντα Βίντσι, από τον Μισέλ Ντα Βίντσι, παππού του Λεονάρντο,  έως  και 21 γενιές μετά μέχρι να εντοπίσει έως και 14 ζωντανούς απόγονούς του σήμερα.

Ο Μισέλ Ντα Βίντσι γεννήθηκε το 1331. Ο εγγονός του Λεονάρντο γεννήθηκε το 1452, αλλά ο καλλιτέχνης δεν είχε δικά του παιδιά, αν και είχε τουλάχιστον 22 ετεροθαλή αδέλφια.

Οι ερευνητές ακολουθούν την πορεία του χρωμοσώματος Υ που μεταδίδουν οι πατέρες στους γιους τους και το οποίο οι έμμεσοι απόγονοι του Λεονάρντο πρέπει να μοιράζονται  με τον ίδιο τον ζωγράφο, αν και 25 γενιές μερικές μεταλλάξεις μπορεί να έχουν πραγματοποιηθεί σε .«Η σύγκριση του χρωμοσώματος Υ των σημερινών αρσενικών συγγενών με εκείνη των προγόνων τους σε αρχαίους και σύγχρονους χώρους ταφής θα επαληθεύσει την οικογενειακή σύνδεση μεταξύ των δύο και θα αναδείξει το χρωμόσωμα Υ του Leonardo», εξήγησαν οι ερευνητές»

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση