HomeΚΡΗΤΗΔασικοί Χάρτες και νέος οδικός άξονας στο επίκεντρο σύσκεψης της ΠΕΔ Κρήτης

Δασικοί Χάρτες και νέος οδικός άξονας στο επίκεντρο σύσκεψης της ΠΕΔ Κρήτης

Με τη συμμετοχή των Δημάρχων-Μελών ΔΣ, ΕΣ και εκπροσώπων της ΠΕΔ στην ΚΕΔΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Όλες οι εξελίξεις στα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες, η παρουσίαση της μελέτης και η χάραξη του νέου ΒΟΑΚ καθώς και τρέχοντα θέματα που απασχολούν τους Δήμους της Κρήτης, αποτέλεσαν αντικείμενα διεξοδικής συζήτησης που έγινε την Τρίτη 6 Ιουλίου 2021, κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης που είχε προγραμματίσει η ΠΕΔ Κρήτης στο χώρο του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.

Στη συνάντηση πήραν μέρος τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κρήτης, Δήμαρχοι από όλη την Κρήτη, οι εκπρόσωποι της ΠΕΔ στην ΚΕΔΕ και τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Κρήτης.

Παραβρέθηκαν επίσης η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Μαρία Κοζυράκη, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Α.Κ. κ. Α. Παπαδογιάννης και ο Διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων Ο.Α.Κ. κ. Γ. Αγαπάκης, οι Πρόεδροι των  Παραρτημάτων Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. κ Μ. Χωραφάς και Σπ. Σοφιανός αντίστοιχα και η Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κρήτης κ. Αν. Δανδράκη- Μαρινάκη.

ped18

Δασικοί χάρτες: Τα προβλήματα παραμένουν

Στο θέμα με τους δασικούς χάρτες, που απασχολεί διαρκώς την ΠΕΔ Κρήτης από την πρώτη μέρα που ανέκυψαν τα γνωστά προβλήματα, έγινε η παρουσίαση μιας τεκμηριωμένης εισήγησης από τον κ. Ευριπίδη Κουκιαδάκη, μέλους του ΔΣ της ΠΕΔ και εκπροσώπου της ΠΕΔ στην ειδική επιτροπή του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες. Από τα όσα ανέφερε ο κ. Κουκιαδάκης, αλλά και από τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν, επιβεβαιώθηκε ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή σε κάθε προσέγγιση που επιχειρείται στο συγκεκριμένο θέμα.

Τονίστηκε για μια ακόμα φορά η ανάγκη να δώσει επιτέλους το αρμόδιο υπουργείο τις απαιτούμενες λύσεις, που θα προκύψουν από τη στενή συνεργασία του με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης. Διαπιστώθηκε πάντως ότι οι δεσμεύσεις του υπουργείου δεν έχουν μέχρι σήμερα υλοποιηθεί, ενώ τα προβλήματα και τα ζητήματα που υπήρχαν εξακολουθούν να υφίστανται και να ταλαιπωρούν τους πολίτες και τους Δήμους της Κρήτης.

Πάντως η ΠΕΔ Κρήτης, όπως δήλωσε ο κ. Κουράκης, θα εξακολουθεί να παρεμβαίνει στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, συμμετέχοντας και καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις στην ειδική επιτροπή του ΥΠΕΝ για τους δασικούς χάρτες στηρίζοντας του πολίτες και τους Δήμους προκειμένου σε καμία περίπτωση να μη θιγούν ιδιοκτησιακά δικαιώματα τους.

Παρουσίαση Νέου Οδικού Άξονα Κρήτης

pres_new_boak_01-07-2021

Ακολούθησε η παρουσίαση των μελετών καθώς και η χάραξη του νέου Οδικού Άξονα Κρήτης(ΒΟΑΚ) για τα τμήματα του έργου από τα Χανιά μέχρι τη Σητεία, από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΑΚ κ. Α. Παπαδογιάννη και τον Διευθυντή Συγκοινωνιακών Έργων του Ο.Α.Κ. κ. Γ. Αγαπάκη.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Κουράκης αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά στην αναγκαιότητα κατασκευής ενός ενιαίου έργου από τη Σητεία μέχρι το Καστέλι Κισάμου, και τόνισε ότι τόσο η ΠΕΔ όσο και η Αυτοδιοίκηση της Κρήτης θα παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις και θα συμμετέχουν στη διαβούλευση που αφορά κάθε φάση του έργου, διεκδικώντας παράλληλα σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αλλά και χρηματοδοτικό πρόγραμμα για το τμήμα  από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι τη Σητεία.

Διεκδικήσεις ΠΕΔ Κρήτης

Επίσης ο κ. Κουράκης τόνισε ότι αιχμή των διεκδικήσεων της ΠΕΔ αποτελούν επίσης η σύνδεση του ΒΟΑΚ με το αεροδρόμιο και με το λιμάνι των Χανίων στη Σούδα, οι κάθετοι άξονες, ο νότιος οδικός άξονας που θα συνδέει το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι με τη Μεσσαρά, αλλά και η σύνδεση του νέου αεροδρομίου Καστελίου με Βιάννο και Ιεράπετρα.

ped3-1

Δηλώσεις Γιάννη Κουράκη

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης εξέφρασε την ικανοποίηση του επειδή για μια ακόμα φορά η ΠΕΔ βάζει στο επίκεντρο τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες της Κρήτης.

“Η ΠΕΔ Κρήτης, τόνισε ο κ. Κουράκης, θα παρεμβαίνει πάντα ουσιαστικά και έγκαιρα σε όλα τα σοβαρά ζητήματα, με συγκεκριμένες προτάσεις, και με τη συνεργασία και με το διάλογο που αναπτύσσει, θα επιδιώκει δυναμικά την εξεύρεση των βέλτιστων λύσεων στα μεγάλα και μικρά προβλήματα και ζητήματα, που απασχολούν τους κατοίκους της Κρήτης και την Αυτοδιοίκηση ”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση