HomeHL1-GreeceΕΦΚΑ: Με τρία όπλα στη μάχη για τις εκκρεμείς συντάξεις

ΕΦΚΑ: Με τρία όπλα στη μάχη για τις εκκρεμείς συντάξεις

Με το φόβο της αύξησης των νέων αιτήσεων έως το τέλος του 2021, το υπουργείο Εργασίας και η Διοίκηση του ΕΦΚΑ φιλοδοξούν να μειώσουν σημαντικά το στοκ των αιτήσεων έως το φθινόπωρο. Πιάνουν δουλειά οι ιδιώτες. Ομάδα κρούσης με…στρατηγείο στην Κηφισίας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τρία όπλα στη μάχη για την επιτάχυνση στην έκδοση των εκκρεμών συντάξεων ρίχνει το υπουργείο Εργασίας και η νέα διοίκηση του ΕΦΚΑ, υπό το φόβο μάλιστα της αύξησης των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, έως το τέλος του 2021, λόγω της λήξης των μεταβατικών διατάξεων που προβλέφθηκαν το 2015, όταν έκλεισαν σχεδόν όλες οι πόρτες για πρόωρη συνταξιοδότηση.

Ήδη, η νέα διοίκηση του ταμείου σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας προχωρούν σε στοχευμένες παρεμβάσεις ανά περίπτωση, όπως συνέβη με το θέμα των διεθνών συντάξεων που καθυστερούν για χρόνια λόγω απίστευτων γραφειοκρατικών κωλυμάτων, ή και με το ΝΑΤ, που υπάρχουν περιπτώσεις αναμονής ακόμη και για 5 χρόνια.

Παράλληλα, προχωρά η διαδικασία ένταξης των ιδιωτών, πιστοποιημένων δικηγόρων, λογιστών και οικονομολόγων στη διαδικασία, με την υπουργική απόφαση για την εκπαίδευσή τους να έχει υπογραφεί, ενώ αναμένεται και η κοινή υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τον τιμοκατάλογο των πράξεων, που θα αναθέτονται στους ιδιώτες.

Τέλος, αναμένεται και η συγκρότηση «ομάδας κρούσης» στο λεγόμενο «πράσινο κτίριο» του ΕΦΚΑ στην Κηφισίας.

Πρόκειται για μια δομή ταχείας απονομής συντάξεων, η οποία θα καλύψει αρχικά το μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμών συντάξεων πρώην ΙΚΑ και πρώην ΟΑΕΕ καθώς και τη διαχείριση των νέων αιτήσεων διαδοχικής ασφάλισης πρώην ΙΚΑ-ΟΑΕΕ και πρώην ΟΑΕΕ-ΙΚΑ για το μεγαλύτερο τμήμα της Αττικής (καθώς εκεί βρίσκεται 40% του συνολικού όγκου των εκκρεμών συντάξεων).

Στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκαλεί πονοκέφαλο η συνεχής αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης εντός του τρέχοντος έτους.

Ακόμη και η μείωση των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων για 7ο συνεχή μήνα τον περασμένο Απρίλιο, συνοδεύθηκε με σχεδόν τον διπλασιασμό των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συστήματος «ΑΤΛΑΣ».

Πρώτο όπλο: Στοχευμένα μέτρα

Χθες, ανακοινώθηκε ότι ο ΕΦΚΑ εντάσσεται στο ευρωπαϊκό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών EESSI.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο αναμένεται να δώσει ανάσα σε περίπου 20.000 άτομα με διεθνείς συντάξεις που αναμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα την σύνταξή τους, εξαιτίας γραφειοκρατικών εμποδίων που προκαλούν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και ταλαιπωρία και σε άλλους ασφαλισμένους.

Βάσει του σχεδιασμού, με τη νέα συμφωνία, τόσο η απονομή των διεθνών αυτών συντάξεων όσο και η διεκπεραίωση αιτημάτων για θέματα παροχών σε χρήμα θα γίνει ταχύτερη και ευκολότερη. Να σημειωθεί ότι ο σύστημα EESSI αποτελεί ένα κλειστό ηλεκτρονικό σύστημα διακίνησης πληροφοριών μεταξύ των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης των 27 κρατών μελών της Ε.Ε., των χωρών του Ε.Ο.Χ., της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μέσω του EESSI διασυνδέονται τα συστήματα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης των παραπάνω χωρών, με σκοπό την πλήρη ηλεκτρονική διαχείριση και ανταλλαγή των αναγκαίων ασφαλιστικών πληροφοριών.

Σύμφωνα δε, με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, η ηλεκτρονική αυτή διασύνδεση θα συμβάλει:

Στη σημαντική μείωση του χρόνου διακίνησης πληροφορίας μεταξύ του e-ΕΦΚΑ και των Φορέων των Κρατών Μελών,

Στην κατάργηση της έντυπης ανταλλαγής πληροφοριών,

Στη βελτίωση της ποιότητας διακινούμενης πληροφορίας μέσω της τυποποίησης των διαδικασιών και προτυποποίησης εγγράφων,

Στην αύξηση ασφάλειας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων,

Στην παροχή αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων σχετικά με τους χρόνους διεκπεραίωσης και τον αριθμό των υποθέσεων.

Σχέδιο δράσης με στόχο την επίσπευση της έκδοσης των συντάξεων αναμένεται να ανακοινώσει το αμέσως επόμενο διάστημα και το ΝΑΤ, στο οποίο η αναμονή μπορεί και να φθάνει τα 5 χρόνια.

Ο νέος διοικητής του Ταμείου Κώστας Τσαγκαρόπουλος, έχει ήδη προχωρήσει στην «χαρτογράφηση» των εκκρεμών αιτήσεων ενώ έγινε και ο σχετικός επανέλεγχος, όπου ήταν απαραίτητο.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Χατζηδάκη στο ταμείο των ναυτικών συμφωνήθηκε να εκπονηθεί σχέδιο δράσης, με φιλόδοξο στόχο την έκδοση των πάνω από 4.500 συντάξεων που βρίσκονται σε αναμονή, το ταχύτερο δυνατό.

Πιάνουν δουλειά και ιδιώτες

Σημαντικά ταχύτερη απονομή νέων συντάξεων από τον Σεπτέμβριο αναμένει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με τη συμμετοχή και των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών / φοροτεχνικών που αναμένεται να πιάσουν δουλειά εντός του καλοκαιριού.

Ήδη, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε την υπουργική απόφαση που ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες για την διαδικασία της εκπαίδευσης και πιστοποίησης των ιδιωτών, ενώ στο στάδιο των υπογραφών βρίσκεται και η κοινή υπουργική απόφαση με τον «τιμοκατάλογο» που περιλαμβάνει αναλυτικά τα ποσά που θα καταβάλλει ο ΕΦΚΑ στους πιστοποιημένους ιδιώτες που θα επιλεγούν από τον ασφαλισμένο για να διεκπεραιώσουν την υπόθεσή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, ασφαλισμένος και ιδιώτης να συμφωνήσουν και επιπλέον ποσό, το οποίο θα καταβάλει ο πολίτης.

Με την υπουργική απόφαση που ήδη υπεγράφη από τον κ. Χατζηδάκη ορίζονται αναλυτικά η ύλη και το πρόγραμμα επιμόρφωσης, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και εξετάσεων, ο τρόπος εγγραφής στο μητρώο των πιστοποιημένων επαγγελματιών, καθώς και οι κυρώσεις προς τους πιστοποιημένους επαγγελματίες.

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απέστειλε στη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ την εισήγηση για την κατ’ αποκοπήν αποζημίωση για τις βεβαιώσεις και τα σχέδια απόφασης προσωρινής ή οριστικής σύνταξης που εκδίδουν οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες.

Ο σχετικός «τιμοκατάλογος» διαμορφώνεται ως εξής:

Βεβαίωση χρόνου ασφάλισης: 40 ευρώ όταν η βεβαίωση αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. τ. ΙΚΑ), 80 ευρώ όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς

Βεβαίωση μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία ή για αίτηση ρύθμισης οφειλόμενων εισφορών: 30 ευρώ.

Βεβαίωση οφειλόμενου ποσού για αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης: 30 ευρώ
Σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρικής): 60 ευρώ.

Αν η σύνταξη απονέμεται με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης, στην αποζημίωση προστίθενται 15 ευρώ για κάθε πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης πλέον του ενός.
Προσυνταξιοδοτική βεβαίωση: 60 ευρώ.

Αν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αποζημίωση ανέρχεται σε 80 ευρώ.

Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση, οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες θα μπορούν να εκδίδουν τις εν λόγω βεβαιώσεις και σχέδια αποφάσεων μόνο για τους πρώην φορείς ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.

Το πράσινο κτήριο στην Κηφισίας
Τρίτο όπλο στη διαδικασία επίσπευσης της έκδοσης των συντάξεων, αναμένεται να διαδραματίσει η «ομάδας κρούσης» στο λεγόμενο «πράσινο κτίριο» του ΕΦΚΑ στην Κηφισίας.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, πρόκειται για μια δομή ταχείας απονομής συντάξεων, η οποία θα καλύψει αρχικά το μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμών συντάξεων πρώην ΙΚΑ και πρώην ΟΑΕΕ καθώς και τη διαχείριση των νέων αιτήσεων διαδοχικής ασφάλισης πρώην ΙΚΑ-ΟΑΕΕ και πρώην ΟΑΕΕ-ΙΚΑ για το μεγαλύτερο τμήμα της Αττικής (καθώς εκεί βρίσκεται 40% του συνολικού όγκου των εκκρεμών συντάξεων).

Στόχος είναι να ελαχιστοποιηθούν οι χρόνοι με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών. Ιδιαίτερα σε σχέση με τις διαδοχικές συντάξεις, καθώς η αναμονή εκεί φτάνει πολύ συχνά τους πολλούς μήνες ή και τα χρόνια.

Σταδιακά, εφόσον η διαδικασία κριθεί εκ του αποτελέσματος αποτελεσματική, διοίκηση και υπουργείο εκτιμούν ότι οι ρυθμοί αυτοί θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα ταμεία, τύπους αιτήσεων συνταξιοδότησης και περιοχές της Ελλάδας, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη.

Στο πράσινο κτίριο θα δημιουργηθεί επίσης ένα «επιχειρησιακό κέντρο» για την καθημερινή παρακολούθηση και συντονισμό της διαδικασίας απονομής συντάξεων σε όλη την Ελλάδα.

Βάσει του σχεδιασμού, η πρώτη σημαντική αποκλιμάκωση του στοκ των συντάξεων θα φανεί ήδη από τις αρχές φθινοπώρου.

euro2day.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση