HomeHL-9«Πρεμιέρα» σήμερα για τις θερινές εκπτώσεις στην Κρήτη

«Πρεμιέρα» σήμερα για τις θερινές εκπτώσεις στην Κρήτη

Έως και τις 15 Σεπτεμβρίου οι εκπτώσεις στο Ηράκλειο με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Πρεμιέρα» σήμερα για τις θερινές εκπτώσεις και στην Κρήτη, οι οποίες θα διαρκέσουν έως και την Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021 (στο Ηράκλειο θα διαρκέσουν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου).

Υπενθυμίζεται, ότι οι θερινές εκπτώσεις, βάσει της νομοθεσίας, ξεκινούν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου, όμως φέτος λόγω της κατάστασης, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αποφασίζει την πρόωρη έναρξή τους σε μία προσπάθεια να τονωθεί η εμπορική κίνηση.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η απόφαση «ισχύει αποκλειστικά για το 2021 και ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες του εμπορικού κόσμου, την ανάγκη στήριξης της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας καθώς και την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς».

Οι οδηγίες

Υπενθυμίζει ακόμη, ότι κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό. Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να είναι ακριβής.

Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κατά την περίοδο των τακτικών εκπτώσεων απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο της παρ. 1 άρθρου 3 της Υπουργικής Απόφασης 56885/2014, κατά τη διενέργεια εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης».

Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρακτική είναι παράνομη και επισύρει αυστηρές κυρώσεις. Επιβάλλεται προσοχή από τους καταστηματάρχες, ώστε να αναγράφουν πρώτα απ’ όλα την παλιά και νέα τιμή των προϊόντων και κατόπιν γενικευμένο ποσοστό έκπτωσης. Σύμφωνα με το άρθρο 21 ν.4177/2013, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Έως τις 15 Σεπτεμβρίου οι εκπτώσεις στο Ηράκλειο

Την ίδια ώρα στο Ηράκλειο, μετά από σχετική απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, με βάση τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος, οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, μέσα σε μία δύσκολη συγκυρία λόγω κορωναϊού και πανδημίας.

Η αγορά προσπαθεί να ορθοποδήσει στη δύσκολη αυτή κατάσταση και προσδοκά σε ανάσες ρευστότητας την ώρα βέβαια που και οι καταναλωτές είναι αμφίβολο αν μπορούν να προχωρήσουν σε αγορές με την αγοραστική τους δυνατότητα να έχει συρρικνωθεί κατά πολύ λόγω της γενικότερης «ρευστής» κατάστασης σε όλα τα επίπεδα.

H ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τους συναδέλφους εμπόρους, ότι σύμφωνα με  ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης, οι  τακτικές  θερινές  εκπτώσεις,  εκτάκτως  φέτος,  ξεκινουν την  Δευτέρα 5  Ιουλίου  και  θα  διαρκέσουν  έως  και  την  Τρίτη  31  Αυγούστου  2021.

Οι εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι:

  • Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (διαγεγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική.
  • Επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
  • Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.
  • Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»).
  • Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
  • Οι καταστηματάρχες θα  πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
  • Η χρήση  μάσκας  στα  μικρά  καταστήματα  παραμένει    προαιρετική,   αλλά συνιστάται στους καταστηματάρχες  να  προτρέπουν τους πελάτες  τους  και τους εγραζόμενούς  τους, ώστε να φορούν μάσκες και να απολυμαίνουν  τακτικά  τα  χέρια  τους.
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική μόνο για το προσωπικό των καταστημάτων που βρίσκονται εντός εμπορικών κέντρων, εκπτωτικών χωριών  και εκπτωτικών καταστημάτων.
Διαφήμιση
Διαφήμιση