HomeHL-9Όλο το παρασκήνιο για την έκτακτη λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης

Όλο το παρασκήνιο για την έκτακτη λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης

Η βλάβη στα Χανιά και η... μίνι κρίση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η βλάβη που σημειώθηκε χθες σε πετρελαϊκό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της ΔΕΗ στα Χανιά υπήρξε, όπως αποδεικνύεται, ο καταλύτης για να δοθεί εκτάκτως σε λειτουργία τη νύχτα η ηλεκτρική διασύνδεση Πελοπόννησος – Κρήτη, την οποία είχε ολοκληρώσει ο ΑΔΜΗΕ, αλλά έμενε ανενεργή εν αναμονή διαφόρων ρυθμιστικών και νομικών εκκρεμοτήτων.

Η βλάβη στα Χανιά υποχρέωσε τον ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει σε προγραμματισμένες εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης. Στη συνέχεια ο ΔΕΔΔΗΕ έκανε αίτημα στον ΑΔΜΗΕ να ενεργοποιήσει το καλώδιο για να δοθεί ρεύμα στην Κρήτη για έκτακτους λόγους. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ με επιστολή του στο τέλος Μαϊου προς το ΥΠΕΝ, τη ΡΑΕ, τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ ενημέρωνε ότι αν κριθεί απαραίτητο για οποιοδήποτε έκτακτο λόγο να λειτουργήσει η διασύνδεση στο προσεχές διάστημα, ο ίδιος είναι σε θέση να κάνει τους απαραίτητους χειρισμούς και να τροφοδοτήσει με φορτία το νησί.

Αυτό εν τέλει έγινε στις λίγες ώρες μετά τη βλάβη. Οι τεχνικοί του ΑΔΜΗΕ μετέβησαν στην Κρήτη όπου σε συνεργασία με το τοπικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ κατάφεραν να δώσουν ρεύμα από το ηπειρωτικό σύστημα στο μεγαλύτερο νησί της χώρας τα πρώτα λεπτά της 3ης Ιουλίου.

Η διαχείριση του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης και μετά την ηλέκτριση του καλωδίου θα παραμείνει στον ΔΕΔΔΗΕ. Αυτό θα αλλάξει όταν ψηφιστεί από τη Βουλή η διάταξη για μεταφορά των παγίων του νησιού στον ΑΔΜΗΕ (όπως έχει αποκαλύψει το energypress θα περάσει με το επόμενο νομοθέτημα του ΥΠΕΝ). Από τη στιγμή που θα ψηφιστεί η διάταξη αυτή, η διαχείριση όλου του συστήματος της Κρήτης περνάει στον ΑΔΜΗΕ.

Η ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ αναφέρει τα εξής:

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ανακοινώνει ότι τα πρώτα λεπτά της 3ης Ιουλίου, ώρα 00.09, η Κρήτη ηλεκτροδοτήθηκε για πρώτη φορά από το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Η μεταφορά ηλεκτρικών φορτίων μέσω του νέου υποβρύχιου καλωδίου Υψηλής Τάσης αναμένεται να συμβάλλει στην ομαλοποίηση της ηλεκτροδότησης μετά τη μείωση στο ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό του νησιού. Το εξειδικευμένο προσωπικό του ΑΔΜΗΕ μετέβη άμεσα στην Κρήτη όπου συνεργάστηκε στενά με το τοπικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να καταστεί εφικτή η όσο το δυνατόν ταχύτερη και ασφαλέστερη διακίνηση ενέργειας προς το μεγαλύτερο νησί της χώρας.

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ανέφερε σχετικά: «Παρά τις δυσχερείς συνθήκες του εγχειρήματος, δεδομένης της έλλειψης φορτίων στην Κρήτη και του υψηλού φορτίου στην ηπειρωτική χώρα τις τελευταίες ημέρες, η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου τέθηκε σε επιτυχή λειτουργία από το προσωπικό των Διαχειριστών. Είμαστε περήφανοι διότι η νέα διασύνδεση που υλοποίησε ο ΑΔΜΗΕ θα συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της Κρήτης, διασφαλίζοντας σταθερή, φθηνή και πράσινη ηλεκτροδότηση».

Το έργο συνολικού ύψους 380 εκατ. ευρώ υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

energypress.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση