HomeHL-9Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους

Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους

Δυσκολεύει η καθημερινότητά τους, με φόντο το τείχος ανοσίας. «Πονοκέφαλος» η πτωτική πορεία των εμβολιασμών. Απορρίπτονται νέα οριζόντια περιοριστικά μέτρα και οριστικοποιούνται οι επαγγελματικές ομάδες για υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αποφασισμένη να σφίξει και άλλο τον κλοιό στους ανεμβολίαστους πολίτες όσον αφορά την καθημερινότητά τους, δείχνει η Κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει το επιθυμητό τείχος ανοσίας το επόμενο διάστημα.

Η βασική αιτία που οδηγεί σε αυτή την εξέλιξη είναι η καθοδική πορεία των εμβολιασμών, που έχουν πέσει κάτω από τις 90.000 ημερησίως με τις περισσότερες μάλιστα εξ αυτών να αποτελούν τις δεύτερες δόσεις, κάτι καθόλου ενθαρρυντικό για τη συνέχεια.

Εμφανής, στο πλαίσιο αυτό, ο προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου, με την σχετική ανησυχία να εντείνεται ιδιαιτέρως για το δίμηνο Ιουλίου και Αυγούστου, λόγω και της θερινής ραστώνης και χαλαρότητας.

Χθες, μετά από καιρό τα κρούσματα του ιού ξεπέρασαν τα 1.000 και οι προβλέψεις των επιστημόνων για τον επόμενο κυρίως μήνα είναι απαισιόδοξες, την ώρα που οι μεταλλάξεις Δέλτα πολλαπλασιάζονται.

Ήδη, από αύριο Δευτέρα δυσκολεύουν για τους ανεμβολίαστους οι μετακινήσεις προς τα νησιά, καθώς θα απαιτείται η προσκόμιση μοριακού ή rapid test (και όχι πια self test), δεν αποκλείεται να υπάρξει κάτι ανάλογο και στις μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα (μολονότι δύσκολα μπορεί να εφαρμοστεί), από τις 15 Ιουλίου δεν θα έχουν τις ίδιες διευκολύνσεις με τους εμβολιασμένους για την είσοδό τους σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης, ενώ θα τους απαγορεύεται και η πρόσβαση στα γήπεδα.

«Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι, ανεμβολίαστοι και να πληρώσουν το μάρμαρο οι εμβολιασμένοι», δηλώνει στην «Καθημερινή» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καταδεικνύοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας (στον ΣΚΑΪ): «Εάν αφήσουμε χαραμάδες που θα ρίξουν περισσότερο τον ρυθμό του εμβολιασμού, θα πρέπει πράγματι να εξετάσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας για να είναι πιο έντονο το κίνητρο για τον εμβολιασμό. Επομένως, δεν θα απέκλεια τίποτα, γιατί ο μήνας Ιούλιος είναι πολύ κρίσιμος», σημείωσε.

Από τη στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν πάλι οριζόντια περιοριστικά μέτρα, ούτε γενικό λουκέτο, εκ των πραγμάτων το βάρος πέφτει στους μη εμβολιασμένους οι οποίοι θα υποστούν –«εφόσον χρειαστεί», λένε χαρακτηριστικά στην Κυβέρνηση- αυστηρότερα τα μέτρα και θα κινούνται κατά βάση με μοριακό ή rapid test. Εξέλιξη με υψηλό κόστος, απαιτούμενο επιπλέον χρόνο και αρκετή ταλαιπωρία.

Αναμεταδότες του ιού

Η μάχη με την πανδημία, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, «όπως διαπιστώνεται διεθνώς, κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ασφαλείς είναι οι εμβολιασμένοι πολίτες, ενώ οι ανεμβολίαστοι, αφενός κινδυνεύουν και αφετέρου μπορεί να λειτουργούν ως αναμεταδότες του ιού στην κοινότητα.

Είναι λοιπόν προφανές ότι οι εμβολιασμένοι -όντας ασφαλείς- δικαιούνται να επανέλθουν στην κανονικότητα που έχουν στερηθεί για 16 μήνες. Δεν αποκτούν προνόμια έναντι άλλων. Απαλλάσσονται από περιορισμούς που επιβλήθηκαν για λόγους δημόσιας υγείας», τονίζουν στην Κυβέρνηση.

Απορρίπτουν δε τα περί «διχασμού της κοινωνίας», καθώς, όπως λένε, είναι χρέος της Πολιτείας να μεριμνά, έτσι ώστε το κοινωνικό αγαθό της υγείας να υπερισχύει έναντι πάντων.

Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων.

Εδώ εντάσσονται το υγειονομικό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων καθώς και οι νέοι τρόφιμοι σε αυτές και στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί, οι ένοπλες δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας και ενδεχομένως οι αθλητές.

Παράλληλα, εντός της εβδομάδας αναμένεται να επισημοποιηθεί η απόφαση των ειδικών για τον προαιρετικό εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 15 έως 17 ετών και ίσως και μικρότερων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Στο ερώτημα εάν η οικονομία αντέχει ένα ακόμα lockdown, συνομιλητής του πρωθυπουργού σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει ταμειακά διαθέσιμα, όμως, όπως κάθε χώρα, έχει υποστεί μια πολύ σοβαρή δημοσιονομική αφαίμαξη προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία και η κοινωνία. «Δεν πρέπει να τίθενται επί τάπητος λύσεις τύπου γενικού lockdown, που θα έχουν σοβαρές δημοσιονομικές και μακροοικονομικές επιπτώσεις.

Μπορεί να πηγαίνεις πολύ καλά μέχρι ένα διάστημα και αν αφήσεις να σου ξεφύγει, να συμβεί κάποιο ατύχημα. Απόφαση της Κυβέρνησης είναι μην επιτρέψει κανένα ατύχημα. Στόχος είναι να πετύχει η πολιτική των εμβολιασμών. Αυτή είναι η λύση, δεν υπάρχει άλλη εκδοχή», τονίζει.

Διαφήμιση
Διαφήμιση