HomeHL-EconomyΕμβόλια -κορωνοϊός: Η Παγκόσμια Τράπεζα αυξάνει τη χρηματοδότηση στα 20 δισ. δολάρια

Εμβόλια -κορωνοϊός: Η Παγκόσμια Τράπεζα αυξάνει τη χρηματοδότηση στα 20 δισ. δολάρια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Παγκόσμια Τράπεζα δεσμεύτηκε να αυξήσει τη διαθέσιμη χρηματοδότηση για την αγορά εμβολίων κατά του Covid-19 και την προώθησή τους στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι ενός προηγούμενου στόχου 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επικαλούμενη δραστική αύξηση της ζήτησης για συνολική χρηματοδότηση από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς δήλωσε ότι η τράπεζα έχει ήδη διαθέσει περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε 51 αναπτυσσόμενες χώρες για την αγορά και τη διάθεση των εμβολίων κατά της COVID-19, ενώ θα προσθέσει δισεκατομμύρια δολάρια για περισσότερες από 25 χώρες σύντομα.

«Περισσότερα θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Μαλπάς στους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ότι συνολικά 41 αιτήματα έχουν ληφθεί από αφρικανικές χώρες, όπου ποσοστό μικρότερο του 50% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί.

Το αίτημα στις χώρες της «G20»
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρότρυναν τις χώρες της ομάδας G20 να αγκαλιάσουν τους στόχους για τον εμβολιασμό του πληθυσμού τουλάχιστον στο 40% μέχρι το τέλος του 2021 και 60% για το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Παρότρυναν επίσης τις μεγαλύτερες οικονομίες της G20, οι υπουργοί Οικονομικών των οποίων θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στην Ιταλία, να υιοθετήσουν τον στόχο για διάθεση τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου δόσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες μέσα στη χρονιά, καθώς και να αυξήσουν τη χρηματοδότηση και να εξαλείψουν τα εμπορικά εμπόδια στην αλυσίδα εφοδιασμού των εμβολίων.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση