HomeHL-CultureΣύμφωνο συνεργασίας για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιστορικών Καφέ

Σύμφωνο συνεργασίας για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιστορικών Καφέ

Ανάμεσα της Πολιτιστικής Διαδρομής «Δρόμος Ιστορικών Καφέ» και της Πολιτιστικής Διαδρομής «Phoenician’s Route»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Υπεγράφη στις 22 Ιουνίου 2021 Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ της Πολιτιστικής Διαδρομής «Δρόμος Ιστορικών Καφέ» και της Πολιτιστικής Διαδρομής «Phoenician’s Route» με στόχο την προβολή και προάσπιση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς οι οποίες συνδέονται με προϊόντα, τόπους, παραδόσεις, που εξέλιξαν τις κοινωνίες και δημιούργησαν ευρωπαϊκές αξίες.

Τα Ιστορικά Καφέ και η ιστορία της Μεσογείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο (Λίβανο, Συρία, Αίγυπτο, Τουρκία), ο καφές ως ρόφημα είχε σημαντικό κοινωνικό και πολιτιστικό ρόλο, ήδη από τα τέλη του 1600. Ετσι, τα Καφέ έγιναν αμέσως κέντρα κοινωνικοποίησης και παραγωγής πολιτισμού. Σε πολλές περιπτώσεις, τα Καφέ αποτέλεσαν ένα άτυπο είδος λογοτεχνικής λέσχης και ήταν χώροι πολιτικής και πολιτιστικής συγκέντρωσης, όπως επίσης ιδανικά σημεία συνάντησης για επιχειρηματικές συμφωνίες και αποφάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά Καφέ «γεννήθηκαν» στις αγορές, όπου οι έμποροι συναντώνταν για τις διαπραγματεύσεις τους.

Τα Ιστορικά Καφέ ήταν επίσης τόποι συνάντησης για τους Ευρωπαίους ιστορικούς και αρχαιολόγους που ταξίδευαν στην Εγγύς Ανατολή για αρχαιολογικές αναζητήσεις. Και ακόμα και σήμερα, τα Καφέ είναι σημαντικοί τόποι συνάντησης σε όλη τη Μεσόγειο, σημεία όπου συχνάζουν όλες οι κοινωνικές τάξεις, λίκνα της πολιτιστικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής των πόλεων.

Με αφορμή την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας ο Antonio Barone, Διευθυντής του «Phoenicians’s Route» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η υπογραφή της συμφωνίας με τον «Δρόμο Ιστορικών Καφέ» υπογραμμίζει τη δέσμευση του «Phoenician’s Route» να συνεργάζεται όχι μόνο με Πολιτιστικές Διαδρομές πιστοποιημένες από το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και με εκείνες που βρίσκονται σε φάση πιστοποίησης. Στην πραγματικότητα, η συνεργασία μεταξύ Διαδρομών που έχουν τις ίδιες αξίες, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο διαπολιτισμικός διάλογος, είναι θεμελιώδης για την προώθηση και τη διάδοση γνώσεων που αφορούν τον ευρωπαϊκό και μεσογειακό πολιτισμό, την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ χωρών και οργανισμών, την προώθηση πολιτιστικών, βιώσιμων τουριστικών δραστηριοτήτων δια μέσου –εκτός των άλλων- της  ενίσχυσης της πολιτιστικής ταυτότητας και της δημιουργικότητας».

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος του «Δρόμου Ιστορικών Καφέ» Βασίλης Σταθάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι χαρά μας που μια Πολιτιστική Διαδρομή με χρόνια παράδοσης –είναι από τις πρώτες που πιστοποιήθηκαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης- μας τιμά με τη Συνεργασία της. Η Διαδρομή των Φοινίκων διατρέχει τη Μεσόγειο περνώντας και μέσα από τα Ιστορικά Καφέ, τα οποία φιλοξένησαν εκτός από προσωπικότητες των Τεχνών, των Γραμμάτων και της Πολιτικής, φιλόδοξους οραματιστές εμπόρους που μορφοποίησαν την ευρωπαϊκή ταυτότητα –και όχι μόνο. Οι αρχές της Δημοκρατίας, των πολιτιστικών ανταλλαγών, των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Διαλόγου και της ενδυνάμωσης των τοπικών κοινωνιών, αρχές που προασπίζεται παγίως το Συμβούλιο της Ευρώπης, αντανακλώνται στο έπακρο σε αυτή τη Συνεργασία»

Οι Πολιτιστικές Διαδρομές «Phoenician’s Route» και «Historic Cafes Route» που διασχίζουν μεγάλη ευρωμεσογειακή επικράτεια περνώντας από πολλές χώρες, με αυτό το Σύμφωνο στοχεύουν στην ανάπτυξη διεθνούς συνεργασίας στον τομέα πολιτιστικού, βιώσιμου, δημιουργικού τουρισμού, ακολουθώντας τις αρχές της τοπικής ανάπτυξης, προωθώντας τη στήριξη εταιρειών του τουριστικού τομέα και ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη νέων ευκαιριών συνεργασίας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση