HomePost ItΚοινή ερώτηση Όλγας Γεροβασίλη – Νίκου Ηγουμενίδη

Κοινή ερώτηση Όλγας Γεροβασίλη – Νίκου Ηγουμενίδη

Για τα ζητήματα των ασθενών με κοιλιοκάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κοινή ερώτηση κατέθεσαν ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης και η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη σχετικά με το ζήτημα των ασθενών με κοιλιοκάκη.

Όπως τονίζεται στην ερώτηση με θέμα την αποζημίωση των ασθενών με κοιλιοκάκη, μια σειρά από φορείς, μεταξύ των οποίων η «Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης», ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Κοιλιοκάκη, η «Δράση για την Κοιλιοκάκη», ο Σύλλογος Βορείου Ελλάδος και «H εστία της Κοιλιοκάκης», καταγγέλλουν ότι με την τελευταία εγκύκλιό του το Υπουργείο Υγείας προβλέπει ότι πλέον θα αποζημιώνονται μόνο τα βασικά είδη διατροφής, τα ειδικά σκευάσματα που παράγονται από αλεύρι χωρίς γλουτένη. Αντιθέτως δεν θα αποζημιώνονται τα προϊόντα που δεν είναι παρασκευασμένα από αλεύρι και ούτε τα προϊόντα του γενικού εμπορίου που αναγράφουν χωρίς γλουτένη. Η παραπάνω απόφαση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών στο σύνολο των πασχόντων σε όλη την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά επίσης τονίζεται στην ερώτηση ότι εδώ κι έναν χρόνο περίπου και συγκεκριμένα από 30.07.2020 μένει αναπάντητη από το Υπουργείο Υγείας ερώτηση που έφερε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία  σχετικά με την ανάγκη καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση της ζωής ασθενών με κοιλιοκάκη. Την ερώτηση επανέφερε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης τον Φεβρουάριο του 2021 και πάλι όμως το Υπουργείο Υγείας εκώφευσε.

Οι 2 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι η ζωή και η καθημερινότητα των πασχόντων είναι ήδη εξαιρετικά δύσκολη και η αποζημίωση του ΕΟΠΠΥ ελάχιστη σε σχέση με την πραγματική δαπάνη της διατροφής τους. Οι περαιτέρω δυσκολίες και εξαιρέσεις κάθε άλλο παρά βελτιώνουν τη όλη κατάσταση, ενισχύοντας τον κοινωνικό αποκλεισμό των πασχόντων και ιδίως αυτών των ασθενέστερων οικονομικά κοινωνικών ομάδων.

Και ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας:

  1. Θα αναθεωρηθεί η από 11/6/21 εγκύκλιος, ώστε να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ πέρα από τα βασικά είδη διατροφής, τα ειδικά σκευάσματα που παράγονται από αλεύρι χωρίς γλουτένη και τα προϊόντα που δεν είναι παρασκευασμένα από αλεύρι και τα προϊόντα του γενικού εμπορίου που αναγράφουν χωρίς γλουτένη;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί – και σε συνεργασία με τυχόν άλλα συναρμόδια Υπουργεία ή φορείς – ώστε να διευκολυνθεί η επιστροφή των χρημάτων των ασθενών, με τις αναγκαίες παρεμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ και στα καταστήματα που πωλούν τρόφιμα χωρίς γλουτένη (κατά κύριο λόγο στα σούπερ μάρκετ);
Διαφήμιση
Διαφήμιση