HomeHL-9«Μπάχαλο» στην εστίαση με τα «προνόμια» των εμβολιασμένων – Τι αναφέρουν οι επιχειρηματίες

«Μπάχαλο» στην εστίαση με τα «προνόμια» των εμβολιασμένων – Τι αναφέρουν οι επιχειρηματίες

Μ. Αντωνακάκη: «Δεν μπορούμε να κάνουμε τους αστυνομικούς»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα… μπάχαλο κυριαρχεί από χθες στην εστίαση μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα «προνόμια» των εμβολιασμένων και το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν χθες οι υπουργοί Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης από τις 15 Ιουλίου μπορούν να ανοίξουν οι εσωτερικοί χώροι σε εστίαση, κέντρα διασκέδασης κτλ με τους επιχειρηματίες να πρέπει να επιλέξουν αν θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους (αμιγείς χώροι) ή εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους (μικτοί χώροι).

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι δύο υπουργοί, στην εστίαση όσοι επιχειρηματίες επιλέξουν να δουλέψουν στους κλειστούς χώρους μόνο με εμβολιασμένους θα έχουν δυνατότητα πληρότητας έως και 85% ενώ όσοι επιλέξουν να δουλέψουν και με εμβολιασμένους και με ανεμβολίαστους (με αρνητικό test όμως) η πληρότητα αγγίζει το 50%.

Αντιδρούν οι επιχειρηματίες

Η είδηση αυτή προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από τους επιχειρηματίες της εστίασης και των κέντρων διασκεδάσεων που ουσιαστικά βλέπουν πως η κυβέρνηση τους… πετά το μπαλάκι.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης, κ. Μαρία Αντωνακάκη
Η πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης, κ. Μαρία Αντωνακάκη

«Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες. Αυτό που προτείνεται πρακτικά δεν μπορεί να γίνει. Η κυβέρνηση μας πετάει το μπαλάκι και μας βάζει να λειτουργήσουμε ως ελεγκτικός μηχανισμός. Δεν μπορούμε να κάνουμε τους αστυνομικούς», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, η πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης κα Διασκέδασης νομού Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη και προσθέτει: «Αυτό θα μας φέρει σε πολύ δύσκολη θέση. Ειδικά στα μεγάλα μαγαζιά που ασχολούνται με γάμους και βαφτίσεις θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα γιατί την πρόσκληση δεν την κάνει ο επιχειρηματίας αλλά ο πελάτης».

Η πρόταση των επιχειρηματιών εστίασης

Μάλιστα, οι επιχειρηματίες της εστίασης είχαν καταθέσει την πρόταση να ανοίξουν οι εσωτερικοί χώροι ανά τετραγωνικό ενώ όπως τονίζουν θα μπορούσε η κυβέρνηση να βρει άλλους τρόπους πίεσης για την συνέχιση των εμβολιασμών.

«Θα μπορούσαν να κάνουν μία επικοινωνιακή καμπάνια ώστε να παροτρύνουν τον κόσμο να εμβολιαστεί. Αν θέλουν μπορούν να βρουν τρόπους άσκησης πίεσης. Δεν είναι ανάγκη να την πληρώσουμε πάλι εμείς, οι επιχειρηματίες. Θα μπορούσαν να ανοίξουν τους κλειστούς χώρους ανά τετραγωνικό όπως είχαμε προτείνει. Το να μας πετάνε πάλι το μπαλάκι δείχνει πως θέλουν να βγάλουν από πάνω τους την ευθύνη του ότι τόσον καιρό είναι κλειστοί οι εσωτερικοί χώροι. Αυτά όμως δεν είναι σοβαρά πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αντωνακάκη.

Μεγάλες δυσκολίες

Πρακτικά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν μπορεί να λειτουργήσει, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, που βλέπουν πως εκείνοι – για μία ακόμα φορά – θα πληρώσουν το… μάρμαρο.

«Πρακτικά δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε τους εσωτερικούς χώρους με αυτόν τον τρόπο. Δεν μπορούμε να μετατραπούμε σε ελεγκτικούς μηχανισμούς. Θα δείτε ότι θα υπάρξει πρόβλημα αν τελικά αυτό ισχύσει. Θα μπαίνουν στους χώρους και εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι και τελικά θα έρχονται για έλεγχο και θα βεβαιώνονται πρόστιμα που φυσικά θα τα πληρώνει ο επιχειρηματίας. Για άλλη μια φορά εμείς θα πληρώσουμε το… μάρμαρο», επεσήμανε σχετικά η κ. Αντωνακάκη.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση