HomeHL-TOPΜητσοτάκης: Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ στους νέους 18-25 ετών με την πρώτη δόση

Μητσοτάκης: Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ στους νέους 18-25 ετών με την πρώτη δόση

Freedom Pass: Τι θα ισχύει

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Την ανακοίνωση της «Κάρτας Ελευθερίας», μιας προπληρωμένης κάρτας 150 ευρώ, που θα δίνεται από την πολιτεία σε όλους τους νέους 18-25 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί, ή θα εμβολιαστούν στη συνέχεια, έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών, που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ύστερα από 16 μήνες αναμέτρησης με τον κορωνοϊό η χώρα δείχνει να κερδίζει τη μάχη μένοντας πάντα σε επιφυλακή» είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την παρουσίαση. «Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση στήριξε το ΕΣΥ, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις, ένα πολύπλευρο πρόγραμμα ύψους 40 δισ. ευρώ. Έχει έλθει η ώρα η πολιτεία να επιβραβεύσει μία ηλικιακή ομάδα που επλήγη από τον κορονοϊό. Αναφέρομαι στους νέους 18 – 25 ετών, που είναι 940.000» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Από σήμερα ανοίγεται ένα παράθυρο ελευθερίας για τον ελεύθερο χρόνο τους. Με την πρώτη δόση εμβολιασμού θα αποκτούν μία προπληρωμένη κάρτα ύψους 150 ευρώ για ταξίδια και για πολιτιστικά δρώμενα».

«Αφορούν όλους όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί, αλλά και αυτούς που θα εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αξιοποιώντας αυτό το νέο ψηφιακό πορτοφόλι οι νέοι μας θα κάνουν πιο εύκολα διακοπές. Προκειται για μία οφειλή προς τη νεολαία, ένα ευχαριστώ για την επιμονή τους και την υπομονή τους. Αποτελεί και ένα κίνητρο να εμβολιαστούν για τους νέους που συμβάλλουν περισσότερο στην κινητικότητα. Το εν λόγω κίνητρο αφορά και στην καταπολέμηση της μετάλλαξης τύπου Δ. είναι οι νέοι λοιπόν που έχουν την δυνατότητα να βάλουν φρένο στον ιό πατώντας γκάζι προκειμένου να φτάσουμε στο 70, γιατί όχι και στο 80% του τείχους ανοσίας. Είναι μία ενέργεια που έχει πολλούς ευνοημένους».

Freedom Pass: Τι θα ισχύει

Και ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Κρατάμε τη μάσκα, όταν είμαστε πολλοί. Σύντομα οι εμβολιασμένοι θα κινούνται πιο άνετα στους κλειστούς χώρους. Καλώ τα κορίτσια μας και τα αγόρια μας να τσιμπήσουν την ευκαιρία και να τσιμπηθούν με ένα εμβόλιο. Η κάρτα θα ονομάζεται freedom pass».
Τον λόγο πήρε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για την κάρτα Ελευθερίας. Όπως είπε θα είναι διαθέσιμη σε γεννηθέντες από 1996 έως 2003, τα 150 ευρώ θα είναι διαθέσιμα πριν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου και θα χρησιμοποιούνται σε προεπιλεγμένες κατηγορίες.

«Παρών» στην προσπάθεια διάδοσης του εμβολιασμού στον πληθυσμό της χώρας δήλωσε με τη σειρά του και το υπουργείο Τουρισμού, όπως τόνισε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, στη σημερινή παρουσίαση των μέτρων για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού. Αναφερόμενος στην δράση χορήγησης προπληρωμένης κάρτας, ποσού 150 ευρώ για τους νέους πολίτες 18-25 ετών, με την κωδική ονομασία Freedom Pass, ο κ. Θεοχάρης ανάφερε ότι είναι πρόκληση -πρόσκληση για επιστροφή στην κανονικότητα και κάλεσε τους νέους πολίτες να την αποκτήσουν.

Οι ανακοινώσεις

Κλείνοντας την παρουσίαση για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «για πρώτη φορά έχουμε σημαντικό αριθμό διαθέσιμων ραντεβού με οποιοδήποτε εμβόλιο» και τόνισε ότι «Ζητώ από τους νέους να αδράξουν την ευκαιρία και να κλείσουν άμεσα το ραντεβού τους. Να αξιοποιήσουν το freedom pass γνωρίζοντας ότι το Κράτος στέκεται δίπλα τους και τους ευχαριστεί». «Όπως μου έχουν πει και άλλοι, δεν είχατε έως τώρα κάποιο οικονομικό όφελος» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ολοκλήρωσε την παρουσίαση λέγοντας: «Ένα μικρό ευχαριστώ από την Ελληνική Πολιτεία με μόνη υποχρέωση να κάνετε αυτό που ούτως ή άλλως θα κάνατε, δηλαδή να πάτε να εμβολιαστείτε, ώστε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους».

Σκέρτσος: Όχι στον εφησυχασμό – Μόνο οι εμβολιασμένοι είναι ασφαλείς

Σημειώνεται ότι την κυβερνητική παρουσίαση των μέτρων ενθάρρυνσης του εμβολιασμού προλόγισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος. «Καθώς η ύφεση της πανδημίας δίνει μια επίπλαστη αίσθηση ασφάλειας και εφησυχασμού, είναι σημαντικό να πούμε ότι η μάχη με τον κορoνοϊό δεν έχει λήξει και ότι ασφαλείς πολίτες είναι μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες», είπε ο κ. Σκέρτσος.

Εισαγωγικά, ο κ. Σκέρτσος σημείωσε: «καθώς η επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό του πληθυσμού εξελίσσεται ομαλά, έχουμε πλέον ξεπεράσει τους 8 εκατ. εμβολιασμούς, που σημαίνει ότι περισσότεροι από 4,7 εκατ. πολίτες έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και σχεδόν 3,6 εκατ. πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους». Ως εκ τούτου και «χάρη στον εμβολιασμό του πληθυσμού και την ευρεία χρήση των self test σημειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες μια ραγδαία αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου της τάξης του 75%».

Συγκρίνοντας, μάλιστα, τις εμβολιαστικές επιδόσεις της χώρας μας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, «η Ελλάδα εμβολιάζει περίπου 100.000 πολίτες ημερησίως, περισσότερους δηλαδή από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, και βρίσκεται στην 7η θέση στην ΕΕ των 27 ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του».

Και, ευκαιρίας δοθείσης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ θύμισε ότι «ήδη από τις 19 Ιουνίου η πλατφόρμα εμβολιασμού έχει ανοίξει πλέον σε όλους τους ενήλικες πολίτες της χώρας. Υπάρχει πλέον πληθώρα εμβολίων mRNA για κάθε πολίτη άνω των 18 ετών προκειμένου να κλείσει το ραντεβού του ακόμη και αύριο, αν επιλέξει να επισκεφθεί την πλατφόρμα των εμβολιασμών αυτή τη στιγμή που μιλάμε».

Ωστόσο, όπως τόνισε στη συνέχεια, και «καθώς πλέον έχουμε περάσει σε μια νέα περίοδο όπου η καθολικότητα της πρόσβασης στον εμβολιασμό είναι εξασφαλισμένη, απαιτείται και μια αναπροσαρμογή στη στρατηγική μας που θυμίζω ότι έχει σαν στόχο την επίτευξη της ανοσίας του πληθυσμού σε ποσοστό άνω του 80%», δήλωσε ο Α. Σκέρτσος, για να προσθέσει: «Σήμερα, με βάση τα κλεισμένα ραντεβού που βλέπουμε στη βάση δεδομένων της επιχείρησης Ελευθερία, το 35% του γενικού πληθυσμού (ή το 42% του ενήλικου πληθυσμού) θα έχει ολοκληρώσει και με τις δύο δόσεις τον εμβολιασμό του έως το τέλος Ιουνίου και αντίστοιχα το 48% του γενικού πληθυσμού (ή το 57% των ενηλίκων) έως το τέλος Ιουλίου».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, «καθώς η ύφεση της πανδημίας δίνει μια επίπλαστη αίσθηση ασφάλειας και εφησυχασμού, είναι σημαντικό να πούμε ότι η μάχη με τον κορονοϊό δεν έχει λήξει και ότι ασφαλείς πολίτες είναι μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες. Για την επίτευξη του επιθυμητού τείχους ανοσίας απαιτείται μια συμπληρωματική στρατηγική που θα παρουσιάσουμε σήμερα και θα εξειδικεύσουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες, με στόχο να μην κάνουμε «κοιλιά» κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στο ρυθμό εμβολιασμού και να πείσουμε όσο περισσότερους πολίτες γίνεται να προσέλθουν για τον εμβολιασμό τους», ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, ο οποίος συνέχισε αναλύοντας τη στρατηγική της κλιμακούμενης πρωτοβουλίας, όπως την έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση η εθνική επιτροπή βιοηθικής και η οποία περιλαμβάνει τρεις βασικούς πυλώνες:

«1. Εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ειδικών ομάδων του πληθυσμού, που πραγματοποιούνται ήδη και θα συνεχίσουν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.

Συγκεκριμένα μέτρα ενθάρρυνσης υπέρ του εμβολιασμού.

Και τέλος, την πρόβλεψη της υποχρεωτικότητας σε συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών που θα εξετάσουμε σε επόμενο χρόνο σύμφωνα πάντα με την εισήγηση της επιτροπής βιοηθικής». Με αυτά τα λόγια ο Α. Σκέρτσος έδωσε ακολούθως το λόγο στον πρωθυπουργό για την ειδικότερη παροχή κινήτρων στις νεότερες ηλικίες, προκειμένου, να παρουσιάσει, σύμφωνα με τον υφυπουργό, «μια νέα πολιτική πρωτοβουλία που πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει ενισχυτικά στον εμβολιασμό και την ανοσία της κοινότητας».

Σημαντικά σημεία της παρουσίασης

Σκέρτσος: Η Ελλάδα εμβολιάζει περίπου 100.00 πολίτες ημερησίως
Απαιτείται μία αναπροσαρμογή της στρατηγικής που έχει στόχο την επίτευξη ανοσίας του πληθυσμού σε ποσοστό άνω του 80
Ασφαλείς οπλίτες οι εμβολιασμένοι πολίτες.

Μητσοτάκης: Η χώρας μας φαίνεται να κερδίζει τη μάχη με τον κορωνοϊό. Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση στήριξε πρώτα από όλα το σύστημα υγείας, αλλά και τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

Εχει έρθει η ώρα η πολιτεία να επιβραβεύσει τους περίπου 940.000 νέους από 18 έως 25 ετών. Από σήμερα ανοίγεται ένα ακόμα παράθυρο ελευθερίας για τον ελεύθερο χρόνο τους,. Με τον πρώτο εμβολιασμό τους προπληρωμένη κάρτα ύψους 150 ευρώ.

Αφορά τους νέους που έχουν εμβολιαστεί και θα εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής.

Αξιοποιώντας αυτό το νέο ψηφιακό πορτοφόλι οι κάτοχοι θα μπορούν να κάνουν πιο άνετες διακοπές. Ταυτόχρονα αποτελεί και ένα κίνητρο για να εμβολιαστούν.

Η μετάλλαξη Δέλτα μας απειλεί όλους με μία νέα περιπέτεια.

Η κυβέρνηση διαθέτει πρόσθετους πόρους σε κλάδους που τα χρειάζονται.

Και αυτή η κίνηση αποτελεί μέρος του σχεδίου για ομαλή μετάβαση στη μετά -Covid εποχή.

Σύντομα οι εμβολιασμένοι θα κινούνται πιο άνετα σε κλειστούς χώρους όπου η χωρητικότητα θα αυξηθεί σημαντικά.

Ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. Η κάρτα για τους νέους θα ονομάζεται Freedom Pass.

Πιερρακάκης: Ενθαρρύνουμε τους νέους να ταξιδέψουν και να παρακολουθήσουν πολιτισμικές δραστηριότητες.
Διαθέσιμη σε γεννηθέντες από 1996 έως 2003.

150 ευρώ διαθέσιμα πριν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Θα χρησιμοποιείται σε προεπιλεγμένες κατηγορίες.

Θεοχάρης: Η κάρτα νέων με προνομιακές διευκολύνσεις για τους νέους που έχουν εμβολιαστεί είναι η απόδειξη ότι και το υπουργείο Τουρισμού συμμετέχει στην ενθάρρυνση του εμβολιασμού.

Με την κάρτα νέων τα ταξίδια και η διαμονή σε τουριστικά καταλύματα απλοποιούνται.

Η κάρτα νέων αποτελεί πρόσκληση επιστροφής στην κανονικότητα.

Μενδώνη: Η σημερινή απόφαση της κυβέρνησης συνδράμει στο ότι γίνεται σαφές ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη δυνατότητα που παρέχει ασφάλεια για την επιστροφή στην κανονικότητα. Το πιστοποιητικό του εμβολιασμού προσφέρει την κάρτα ελευθερίας που σημαίνει ότι μπορούν να παρακολουθήσουν πολιτισμικές εκδηλώσεις χωρίς να επιβαρύνονται.

Μητσοτάκης: Αυτή τη στιγμή έχουμε για πρώτη φορά σημαντικό αριθμό διαθέσιμων ραντεβού με όποιο επιθυμεί κανείς. Ζητώ από τους νέους μας να αδράξουν αυτή την ευκαιρία, να κλείσουν το ραντεβού τους το συντομότερο δυνατό. Σε αυτό το επίπεδο των 150 ευρώ το κράτος στέκεται δίπλα τους και τους ευχαριστεί.

Oι ανακοινώσεις:

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση