HomeHL-EconomyΑλλάζουν τα κριτήρια στο νέο Εξοικονομώ – Ποιοι ωφελούνται

Αλλάζουν τα κριτήρια στο νέο Εξοικονομώ – Ποιοι ωφελούνται

Τον Σεπτέμβριο η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αλλαγές θα ισχύσουν στα κριτήρια αξιολόγησης, ώστε να ενταχθεί κάποιος στα νέα προγράμματα του Εξοικονομώ που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο την αναβάθμιση πάνω από 210.000 νοικοκυριών.

Όπως έκανε γνωστό ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, αυτή τη φορά δεν θα ληφθεί υπόψη ως βασικό κριτήριο επιλεξιμότητας η χρονική προτεραιότητα υποβολής της αίτησης, όπως γινόταν στα προηγούμενα προγράμματα, όπου και ήταν το αποκλειστικό κριτήριο υπαγωγής. Τώρα, εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια, στην κατάταξη θα παίζει μεταξύ άλλων ρόλο η ηλικία κατασκευής του κτιρίου, οι τοπικές κλιματικές συνθήκες (βαθμοημέρες).

Πιο αναλυτικά, τα κριτήρια υπαγωγής ώστε να υπάρξει λίστα προτεραιότητας, θα εξετάζουν:

  • Την ηλικία του κτηρίου (παλαιότητα)
  • Τα εισοδηματικά κριτήρια
  • Τα μέλη της οικογένειας που κατοικούν εκεί
  • Τους ενεργειακούς βαθμούς αναβάθμισης
  • Το αν υπάρχει στην οικογένεια άτομο με αναπηρία
  • Πόση ενέργεια κατανάλωσε το ακίνητο μέσα στο έτος

Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, «τον Σεπτέμβριο ανεβαίνει ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα μείνει ανοιχτή για τουλάχιστον 4 εβδομάδες και θα έχουν τον χρόνο οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις αιτήσεις τους. Θα προδημοσιεύσουμε τα κριτήρια του προγράμματος τον Ιούνιο, ώστε να μπορέσουν έως τον Σεπτέμβριο οι μηχανικοί να εκδώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να είναι έτοιμοι όταν ανοίξει η πλατφόρμα».

Πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι στην εν λόγω δράση ενεργειακής εξοικονόμησης να σημειωθεί ρεκόρ υπαγωγών, αν ληφθεί υπόψη πως σε κάθε ένα από τα ανάλογα προγράμματα που «έτρεξαν» μέχρι σήμερα, εντάσσονταν περίπου 25.000-35.000 κατοικίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με γνώμονα να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι στο πρόγραμμα, αναμένεται να περιορισθεί το μέγιστο ύψος επιδότησης για τους γενικούς δικαιούχους, το οποίο αναμένεται να μειωθεί στα επίπεδα του 60 με 65%, ενώ στα προηγούμενα προγράμματα άγγιζε έως και το 90%.

Υπενθυμίζεται ότι από το «Ελλάδα 2.0» πρόκειται να διατεθούν κονδύλια ύψους 1,081 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση δράσεων ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, με στόχο εξοικονόμηση ενέργειας κατ’ ελάχιστον 30%.
Τι προβλέπεται για τις επιχειρήσεις

Μέσω του «Ελλάδα 2.0» προβλέπεται επίσης η διάθεση ενός κονδυλίου ύψους 450 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης επιχειρήσεων.

Με τα εν λόγω κεφάλαια αναμένεται να αναβαθμισθούν ενεργειακά 9.700 επιχειρήσεις, με την έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας των αιτήσεων που θα υποβληθούν για παρεμβάσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 30%, κατά μέσο όρο σε σύγκριση με την υφιστάμενη κατάστασή τους.

Το πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις αναμένεται να αρχίσει να «τρέχει» τον Σεπτέμβριο, με διακριτές διαδικασίες για τις πολύ μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση