HomeHL-9Ερευνητής για τον Covid: Θέμα χρόνου να επικρατήσει η μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα

Ερευνητής για τον Covid: Θέμα χρόνου να επικρατήσει η μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα

Νέο επιδημικό κύμα από το φθινόπωρο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει το στέλεχος «Δέλτα» της ινδικής μετάλλαξης του κορωνοιού και στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες», αναφέρει ο  δρ.  Μοριακής Βιολογίας και ερευνητής στο Mount Sinai Hospital, Ιωάννης Πρασσάς, στον απόηχο του χθεσινού συναγερμού που σήμαναν οι Αρχές της χώρας για την εξάπλωση του στελέχους στην Κρήτη.

Επικίνδυνο το στέλεχος «Δέλτα» της ινδικής μετάλλαξης του κορωνοιού

Ο κ. Πρασσάς δεν κρύβει την ανησυχία του κάνοντας λόγο για ένα επικίνδυνο στέλεχος που είναι 2.5 φορές πιο μεταδοτικό από το κλασικό στέλεχος που επικράτησε στην αρχή της πανδημίας. «Όπως συνέβη και με το βρετανικό στέλεχος στη χώρα μας, έτσι και αυτό το επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσει. Πρόκειται για ένα στέλεχος που θα αποβεί επικίνδυνο κυρίως για χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών. Εκεί, θα μπορούσε να προκαλέσει νέα επιδημικά κύματα», αναφέρει ο Έλληνας επιστήμονας σπεύδοντας να τονίσει ότι «τα καλά νέα είναι ότι τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά. Οι τελευταίες μελέτες στην Αγγλία δείχνουν ότι η διπλή δόση είτε με το εμβόλιο της Pfizer, είτε με το εμβόλιο της Astra Zeneca παρέχει πανίσχυρη προστασία, όχι όμως απόλυτη, της τάξης του 95%, από  σοβαρή νόσηση».

Νέο επιδημικό κύμα από το φθινόπωρο

Αναφερόμενος στον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα μας ο κ. Πρασσάς τονίζει με νόημα ότι «είναι δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις για μια πανδημία που τρέχει. Αλλά, το πιο πιθανό σενάριο είναι το φθινόπωρο να έχουμε ξανά σημαντική αύξηση  της κυκλοφορίας του ιού. Ξέρουμε καλά πλέον ότι ο ιός έχει μεγάλη εποχικότητα και ότι «χορεύει» καλύτερα στις πιο κρύες θερμοκρασίες. Με το άνοιγμα των σχολείων, των πανεπιστημίων και την αύξηση της συγκέντρωσης στους εσωτερικούς χώρους αναμένεται να ανέβουν τα κρούσματα και να ζήσουμε ξανά κάποια κύματα του ιού».

Θα κινδυνέψουν όσοι παραμείνουν ανεμβολίαστοι

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει ο Έλληνας ερευνητής, αυτή τη φορά δεν θα είναι όλες οι χώρες ούτε όλοι οι πολίτες στην ίδια «βάρκα». «Τα επόμενα εποχικά κύματα θα αφορούν κατά βάση όσους δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως και δυστυχώς όσους δεν μπορούν, λόγω ανοσοκαταστολής, να επωφεληθούν επαρκώς από τα εμβόλια. Αυτοί δυστυχώς κινδυνεύουν. Οι εμβολιασμένοι που θα καταλήξουν από τον ιό, ιδιαίτερα οι πλέον ευπαθείς ομάδες, θα είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Ο διπλός εμβολιασμός μειώνει πάρα πολύ, για κάθε ηλικία, το ρίσκο θανάτου. Γι’ αυτό το συμπέρασμα είναι απλό. Τρέξτε γρήγορα να εμβολιαστείτε όσο είναι καιρός. Θα χρειαστεί τουλάχιστον 1.5 μήνας μέχρι να αποκτήσετε πλήρη ανοσία από την μέρα της πρώτης δόσης. Μην το καθυστερείτε, ο ιός δεν περιμένει», επισημαίνει ο κ. Πρασσάς, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανήκει στην ομάδα Ελλήνων ερευνητών στο Lunenfeld Τanenbaum Research Institute, στο Τορόντο του Καναδά, που μελετά τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στον οργανισμό των ασθενών που έχουν νοσήσει από την Covid-19, το «long-Covid», όπως είναι η επιστημονική ορολογία διεθνώς.

Σωστή η απόφαση για τις μάσκες

Ο δρ. Μοριακής Βιολογίας δεν παραλείπει, τέλος, να αναφερθεί και στην πρόσφατη απόφαση που έλαβαν οι Αρχές της χώρας μας για την αφαίρεση των μασκών στους εξωτερικούς χώρους, λέγοντας: «Eιδικά στην εποχιακή φάση που είμαστε, οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους δεν προσφέρουν σημαντικό κέρδος. Υπολογίζεται ότι λιγότερο από 1 στις 10,000 μολύσνεις  γίνονται σε εξωτερικό χώρο. Ειδικά το καλοκαίρι το ρίσκο είναι ακόμα μικρότερο. Οι μάσκες έξω θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προαιρετικά μόνο σε περιπτώσεις εξαιρετικά μεγάλης συγκέντρωσης κόσμου. Από την άλλη πρέπει να αυξήσουμε την προσοχή μας στη μείωση της μετάδοσης στους εσωτερικούς χώρους με την επένδυση σε καλύτερες μάσκες, ανανέωση συστημάτων εξαερισμού (π.χ. HEPA φιλτρα) σε δημόσιους χώρους, ΜΜΜ και εκκλησίες».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση