HomeHL-9Ξεκινά η διαδικασία καθαίρεσης του ορόφου στο διατηρητέο κτήριο της οδού Αγίου Μηνά

Ξεκινά η διαδικασία καθαίρεσης του ορόφου στο διατηρητέο κτήριο της οδού Αγίου Μηνά

Νέος κυκλοφοριακός αποκλεισμός στην περιοχή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά από ένα αναρίθμητο αριθμό αναβολών φαίνεται ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την καθαίρεση
του ορόφου του διατηρητέου κτηρίου επί της Αγίου Μηνά, που έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει αύριο.

Οι εργασίες, σύμφωνα με την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, μοιραία θα προκαλέσουν νέο κυκλοφοριακό αποκλεισμό στην περιοχή, καθώς με βάση τον σχεδιασμό που έχει αποφασιστεί, η όλη διαδικασία της αποξήλωσης έχει συγκεκριμένα στάδια και μεθοδολογία και για να υλοποιηθεί θα απαιτήσει χρόνο.

Για την ακρίβεια, με βάση την εκτίμηση της πολεοδομίας είναι αδύνατο η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, θα χρειαστούν δύο ή και τρία.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο αντιδήμαρχος πολεοδομίας Γιώργος Καραντινός, «υπάρχει ετοιμότητα για να ξεκινήσουν οι εργασίες, καθώς έχουμε εξασφαλίσει τις εγκρίσεις της αρχαιολογίας, ο ιδιώτης μηχανικός έχει βγάλει την άδεια κατεδάφισης και είμαστε στη φάση που στάλθηκε το έγγραφο για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τις οποίες
θα επιβλέψει η Τροχαία».

Ο ίδιος εξηγεί ότι η αποξήλωση θα γίνει κομμάτι κομμάτι με ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή. Το κάθε αφαιρούμενο τμήμα θα φωτογραφίζεται και το υλικό αυτό θα αποθηκεύεται.

Ο κ. Καραντινός σημειώνει ότι ακριβώς επειδή πρόκειται για μια απαιτητική τεχνικά διαδικασία θα χρειαστεί να γίνει κυκλοφοριακός αποκλεισμός της Αγίου Μηνά.

Ο αντιδήμαρχος σημειώνει ότι για το σκοπό αυτό έχει ήδη ενημερωθεί ο Εμπορικός Σύλλογος στον οποίο τέθηκε το ζήτημα του κυκλοφοριακού αποκλεισμού και των επιπτώσεων που θα επιφέρει.

Μάλιστα προτάθηκε ο δρόμος να αποκλειστεί για μια εβδομάδα, που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί για να ολοκληρωθούν οι εργασίες, ωστόσο τελικά επιλέχθηκε ως καλύτερη λύση να προτιμηθούν τα Σαββατοκύριακα.

Όπως είναι γνωστό, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει δώσει το “πράσινο φως” για την αποξήλωση, ωστόσο έχει ζητήσει να τοποθετηθεί πάνω από τμήμα του διατηρητέου που θα απομείνει ένα αδιαβροχοποιημένο στέγαστρο, το οποίο θα
λειτουργήσει σαν προστατευτικό κάλυμμα για το τμήμα του κτηρίου που θα παραμείνει όρθιο, ώστε να επιβραδύνει τη φθορά του χρόνου μέχρι οι ιδιοκτήτες να φροντίσουν για την αποκατάσταση του.

Κρίσιμη λεπτομέρεια είναι το γεγονός ότι το ακίνητο ακόμα και μετά την αποξήλωση του πρώτου ορόφου δεν χάνει το χαρακτηρισμό του ως διατηρητέο. Για την ακρίβεια, σύμφωνα και με τα σχετικά υπηρεσιακά έγγραφα θα κληθούν οι ιδιοκτήτες να φροντίσουν για την αποκατάσταση του κτηρίου, γεγονός που λειτουργεί δεσμευτικά, σε ό,τι αφορά στην προοπτική του ακινήτου το οποίο αφού εάν θέλουν οι ιδιοκτήτες του να το αποκαταστήσουν θα πρέπει να κινηθούν σε ένα αυστηρά προσδιορισμένο πλαίσιο επιλογών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι να βρεθεί φόρμουλα για να φτάσουμε στο σημείο της καθαίρεσης του ορόφου του διατηρητέου ακινήτου, χρειάστηκαν περισσότεροι από επτά μήνες, γεγονός που αν μη τι άλλο αναδεικνύει τα μεγέθη της απίστευτης γραφειοκρατικής προσέγγισης ακόμα και στη διαχείριση ζητημάτων που δεν έχουν υψηλό
βαθμό δυσκολίας.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση