HomeΚΟΣΜΟΣΙσραήλ χαλαρώνει περιορισμούς στη Λωρίδα της Γάζας

Ισραήλ χαλαρώνει περιορισμούς στη Λωρίδα της Γάζας

Η Ονδούρα άνοιξε σήμερα στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία της στο Ισραήλ, η οποία λειτουργούσε επί δεκαετίες στο Τελ Αβίβ και έγινε η τέταρτη χώρα στον κόσμο που κάνει αυτό το βήμα ενάντια στη διεθνή συναίνεση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα χαλαρώσει περιορισμούς στο εμπόριο και την αλιεία στη Λωρίδα της Γάζας που είχαν ενισχυθεί κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών με τη Χαμάς τον περασμένο μήνα.

Το Ισραήλ διατηρεί αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα του παλαιστινιακού θύλακα, με στήριξη από τη γειτονική Αίγυπτο, επικαλούμενο απειλές από τη Χαμάς. Οι ισραηλινοί περιορισμοί αυστηροποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των 11ημερων εχθροπραξιών του Μαΐου, παγώνοντας εξαγωγές της Λωρίδας της Γάζας, περιορίζοντας εισαγωγές πρώτων υλών και περιορίζοντας τη θαλάσσια περιοχή στην οποία επιτρέπεται η αλιεία στους Παλαιστινίους.

Με μια εκεχειρία που επιτεύχθηκε με την μεσολάβηση της Αιγύπτου να τηρείται σε μεγάλο βαθμό, το Ισραήλ επέτρεψε τη Δευτέρα μια περιορισμένη επανάληψη εμπορικών εξαγωγών από τη Γάζα. Ωστόσο, η Χαμάς απαίτησε μια ευρύτερη χαλάρωση των περιορισμών και άφησε ανοιχτή την πιθανότητα επανάληψης των εχθροπραξιών.

Με αφετηρία από αύριο, το Ισραήλ θα «επεκτείνει την αλιευτική ζώνη στη Λωρίδα της Γάζας από έξι σε εννέα ναυτικά μίλια και (εγκρίνει) την εισαγωγή πρώτων υλών για μη στρατιωτικά εργοστάσια αναγκαίων προϊόντων», ανακοίνωσε το Cogat, ισραηλινό όργανο που είναι επιφορτισμένο με τις μη στρατιωτικές επιχειρήσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Τα νέα μέτρα είναι «υπό την προϋπόθεση της διατήρησης της σταθερότητας ασφαλείας», ανέφερε το Cogat.

Τουλάχιστον ένα εργοστάσιο στη Λωρίδα, το Pepsi Gaza, έκλεισε λόγω των ισραηλινών περιορισμών στις εισαγωγές πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένου στο αέριο διοξειδίου του άνθρακα. Το Cogat δεν ανέφερε σε ποιες πρώτες ύλες θα επιτρέπεται να εισάγονται.

Η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Έθνη ενέτειναν τις μεσολαβητικές τους προσπάθειες την περασμένη εβδομάδα μετά από την εκτόξευση εμπρηστικών μπαλονιών από τον παλαιστινιακό θύλακα και τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις σε αντίποινα σε τοποθεσίες της Χαμάς, εγείροντας φόβους για την εύθραυστη εκεχειρία.

Τουλάχιστον 250 Παλαιστίνιοι και 13 άνθρωποι στο Ισραήλ σκοτώθηκαν στις μάχες του Μαΐου, με Παλαιστίνιους μαχητές να εκτοξεύουν εκατοντάδες ρουκέτες προς ισραηλινές πόλεις και το Ισραήλ να εξαπολύει αεροπορικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Ονδούρα ανοίγει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ

Η Ονδούρα άνοιξε σήμερα στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία της στο Ισραήλ, η οποία λειτουργούσε επί δεκαετίες στο Τελ Αβίβ και έγινε η τέταρτη χώρα στον κόσμο που κάνει αυτό το βήμα ενάντια στη διεθνή συναίνεση.

Το Ισραήλ θεωρεί ότι όλη η πόλη της Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσά του, ενώ οι Παλαιστίνιοι θέλουν να κάνουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του κράτους που προσδοκούν να ιδρύσουν.

Ο πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες εγκαινίασε προσωπικά τις εγκαταστάσεις της πρεσβείας που βρίσκεται σε ένα κτίριο του Τεχνολογικού Πάρκου, στον νότο της Ιερουσαλήμ.

«Είμαι εδώ σήμερα με την αντιπροσωπεία μας για τα εγκαίνια της πρεσβείας της Ονδούρας στην Ιερουσαλήμ, την αιώνια πρωτεύουσα του Ισραήλ», δήλωσε ο Ερνάντες πριν από τα εγκαίνια και αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, στο γραφείο του στην Ιερουσαλήμ.

Ο τελευταίος, ο οποίος παρέστη στην τελετή των εγκαινίων, χαιρέτισε μια περίτρανη απόδειξη «σταθερής φιλίας και βαθιάς σχέσης» μεταξύ των δύο χωρών.

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι ένα από τα πιο ακανθώδη θέματα της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης. Το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ μετά τον πόλεμο του 1967 και στη συνέχεια την προσάρτησε στο έδαφός του, ενέργεια που ουδέποτε αναγνώρισε η διεθνής κοινότητα.

Οι περισσότερες ξένες πρεσβείες βρίσκονται στο Τελ -Αβίβ για να μην προκαταλάβουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Η Ονδούρα είχε ήδη ανοίξει τον Σεπτέμβριο του 2019 εμπορικό γραφείο στην Ιερουσαλήμ, ως «παράρτημα» της διπλωματικής της αποστολής που είχε την έδρα της στο Τελ-Αβίβ.

Η Ονδούρα που έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη παλαιστινιακή κοινότητα της Λατινικής Αμερικής, μετά τη Χιλή, εντάχθηκε στον περιορισμένο αλλά αυξανόμενο αριθμό χωρών που έχουν πρεσβείες στην Ιερουσαλήμ, όπως οι ΗΠΑ, το Κόσοβο και η Γουατεμάλα.

Το Ισραήλ αναμένεται να ανοίξει προσεχώς πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Ονδούρας, την Τεγκουσιγκάλπα, όπου διαθέτει από τον Αύγουστο του 2020 εμπορικό γραφείο.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση