HomeHL-EconomyΜοντέλο Σουηδίας στην επικουρική ασφάλιση

Μοντέλο Σουηδίας στην επικουρική ασφάλιση

Τι είναι οι ατομικοί κουμπαράδες, οι 4 άξονες του νομοσχεδίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το νομοσχέδιο για την «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά» παρουσιάστηκε σήμερα σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου από τον υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, μαζί με τον αρμόδιο υφυπουργό, Πάνο Τσακλόγλου.

«Θα είμαστε μέχρι το 2030 η πιο γερασμένη χώρα της Ευρώπης. Βάζουμε σε ευρωπαϊκή τροχιά στην επικουρική ασφάλιση στην Ελλάδα. Εισάγουμε έναν ατομικό κουμπαρά για κάθε νέο ασφαλισμένο. Η εισαγωγή του συστήματος γίνεται σταδιακά και ξεκινάμε με τους νεοεισερχόμενους στην αγορά από 1η Ιανουαρίου του 2022. Ακολουθούμε το παράδειγμα της Σουηδίας», τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κωστής Χατζηδάκης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορικά στο δημογραφικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον ίδιο το σύστημα αποτελείται από 4 άξονες:

«Πρώτον, ο νέος ασφαλισμένος θα αποκτήσει έλεγχο πάνω στην σύνταξή του. Οι εξελίξεις αναφορικά με την σύνταξή του δεν θα προχωρούν ερήμην του. Η παρέμβασή μας έρχεται να αντικαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των νέων στο ασφαλιστικό σύστημα. Φεύγουμε από ένα απρόσωπο σύστημα.

Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι με το σύστημα του ατομικού κουμπαρά θα υιοθετηθεί μια κουλτούρα αποταμίευσης με θετική επίδραση σε επενδύσεις και ανάπτυξη

Τρίτο πλεονέκτημα είναι ότι το νέο σύστημα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους ασφαλισμένους.

Τέλος, τέταρτον θα ενισχυθεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».

Ερχονται οι ατομικοί κουμπαράδες -Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο:

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο κ. Τσακλόγλου «η μεταρρύθμιση του συστήματος Επικουρικής Ασφάλισης απαντά στην πρόκληση της γήρανσης του πληθυσμού, αξιοποιώντας την εμπειρία από επιτυχημένα μοντέλα ευρωπαϊκών χωρών που φημίζονται για την αποτελεσματικότητα του κράτους, όπως η Σουηδία και η Δανία».

Βασικό χαρακτηριστικό του νέου συστήματος θα είναι όπως προαναφέρθηκε οι ατομικοί λογαριασμοί ή αλλιώς οι ατομικοί κουμπαράδες, από τους οποίους θα καταβληθούν οι μελλοντικές συντάξεις των νέων εργαζομένων.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην παρουσίαση, αντί δηλαδή οι εισφορές των νέων να χρησιμοποιούνται για την πληρωμή της επικουρικής σύνταξης των σημερινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται, δημιουργώντας ένα αποθεματικό, από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές τους συντάξεις. Δηλαδή οι εισφορές που πληρώνει ο κάθε εργαζόμενος θα πηγαίνουν αποκλειστικά στη δική του σύνταξη, η οποία θα υπολογίζεται στη βάση του σωρευμένου ποσού εισφορών και αποδόσεων.

Ποιους αφορά το νέο σύστημα

Το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα είναι υποχρεωτικό για το σύνολο των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αφορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2021 και είναι υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης (μισθωτοί δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, δικηγόροι και μηχανικοί).

Πώς θα γίνεται η διαχείριση

Σύμφωνα με το κ. Τσακλόγλου η διαχείριση θα γίνεται ως εξής:

Η διαχείριση των «κουμπαράδων» θα γίνεται μέσω ενός δημόσιου φορέα, ενός νέου ταμείου που θα διοικείται από πιστοποιημένους επαγγελματίες.

Θα δημιουργηθεί περιορισμένος αριθμός προσεκτικά σχεδιασμένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων, όπου -με επιλογή του ασφαλισμένου και ανάλογα με το προφίλ του- θα επενδύονται τα κεφάλαια του ασφαλιστικού κουμπαρά του.

Κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να έχει τον πλήρη έλεγχο των εισφορών του και των αποδόσεών τους μέσω πρόσβασης από κινητό ή ηλεκτρονικό υπολογιστή του ανά πάσα στιγμή, όπως συμβαίνει και με το e-banking

Παραμένει δημόσια η επικουρική ασφάλιση

Σε άλλο σημείο της διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που παρακολούθησε το iefimerida.gr, η νέα επικουρική παραμένει το δεύτερο σκέλος της υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, παραμένει δημόσια και δεν τίθεται θέμα εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα.

Σημειώνεται ότι το Ταμείο που θα διαχειρίζεται τις εισφορές, το ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποίησης Ασφάλισης) θα είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και θα υπόκειται σε ισχυρή κρατική εποπτεία.

Τι ισχύει με τους παλιούς και τωρινούς συνταξιούχους

Τέλος, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσακλόγλου από τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση δεν επηρεάζεται ούτε η καταβολή, ούτε το ύψος των επικουρικών συντάξεων του υφιστάμενου συστήματος.

Οι υφιστάμενε συντάξεις και οι συντάξεις των ασφαλισμένων που θα συνταξιοδοτηθούν με το ισχύον σύστημα θα εξακολουθήσουν να υπολογίζονται με βάση τους υφιστάμενους κανόνες.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση