HomeΚΟΣΜΟΣΚορωνοϊός: Ανησυχία για τη νέα, πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα+ στην Ινδία

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τη νέα, πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα+ στην Ινδία

Κρούσματα της παραλλαγής σε εννέα χώρες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέα ανησυχία προκαλεί μια μετάλλαξη της παραλλαγής Δέλτα στην Ινδία, που εμφανίζει αυξημένη μεταδοτικότητα και την οποία τοπικά και διεθνή ΜΜΕ ονόμασαν Δέλτα+.

Είκοσι δύο κρούσματα της παραλλαγής B.1.617.2.1 ή AY.1, όπως την αποκαλούν οι ειδικοί, εντοπίστηκαν στα κρατίδια Μαχαράστρα, Κεράλα και Μάντια Πραντές της Ινδίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ρατζές Μπουστάν, με τις Αρχές της χώρας να εντείνουν τα διαγνωστικά τεστ και την εμβολιαστική εκστρατεία.

Η Δέλτα+ (Delta Plus) πιστεύεται ότι είναι πιο μολυσματική από την παραλλαγή Δέλτα, που εξελίσσεται σε παγκοσμίως κυρίαρχη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και έχει σημάνει συναγερμό στις ΗΠΑ και σε δεκάδες χώρες του πλανήτη.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE), η παραλλαγή Δέλτα είναι έως και κατά 60% πιο μολυσματική και πιο ανθεκτική στα εμβόλια σε σχέση με την παραλλαγή Άλφα -που είχε πρωτοεμφανιστεί τον περασμένο Δεκέμβριο στο Κεντ της Αγγλίας-, ενώ αυτή την περίοδο ευθύνεται για το 99% των κρουσμάτων της Covid-19 στη Βρετανία.

Αξιωματούχοι υγείας της Ινδίας ταυτοποίησαν τρία χαρακτηριστικά της παραλλαγής Δέλτα+:

«Το πρώτο είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα, το δεύτερο ότι συνδέεται περισσότερο στους υποδοχείς των κυττάρων των πνευμόνων, ενώ υπάρχει και μια πιθανή μείωση στην ανταπόκριση των αντισωμάτων».

Η παραλλαγή Δέλτα+ δημιουργήθηκε από μετάλλαξη του στελέχους Δέλτα του κορωνοϊού (B.1.617.2 ) που πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία και πιστεύεται ότι ευθύνεται για το σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας, που παρουσιάζει πλέον ύφεση στη χώρα, με αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι μπορεί να πυροδοτήσει και τρίτο κύμα.

Η Ινδία κατέγραψε άλλα 50.848 κρούσματα και 1.358 θανάτους το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων άνω των 30.000.000 και των θανάτων στις 390.660.

Κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα+ σε εννέα χώρες

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ινδίας, κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα+ έχουν βρεθεί σε τουλάχιστον εννέα χώρες: Βρετανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ρωσία, Ινδία, Πορτογαλία, Ελβετία, Νεπάλ και Κίνα.

Η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού ευθύνεται για πάνω από το 20% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ποσοστό διπλάσιο από εκείνο που είχαν ανακοινώσει την τελευταία φορά τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος της χώρας, δρ Άντονι Φάουτσι, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να ακολουθήσουν την πορεία της Βρετανίας, όπου η παραλλαγή αυτή έγινε κυρίαρχη λόγω της ραγδαίας εξάπλωσής της στους νέους. Ο Φάουτσι, πάντως, είπε ότι, σύμφωνα με ενδείξεις, τα εμβόλια για την Covid-19 παραμένουν αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής αυτής.

iefimerida.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση