HomeΕΛΛΑΔΑΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Τα σχέδια της επόμενης 5ετίας

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Τα σχέδια της επόμενης 5ετίας

Τα πλάνα για αιολικά, φωτοβολταϊκά, μπαταρίες, διαχείριση απορριμάτων. «Ψήφος εμπιστοσύνης» η είσοδος του Β. Μαρινάκη και της Μ. Λάτση, είπε ο πρόεδρος Γιώργος Περιστέρης. «Αρκετα πετυχημένη χρονιά το 2020 παρά την πανδημία».

Διαφήμιση
Διαφήμιση

peristerisΠρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιώργος Περιστέρης

Συνολική εγκατεστημένη ισχύ 3 GW από έργα ΑΠΕ επιδιώκει να αποκτήσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην επόμενη πενταετία.

Αυτός θα είναι ο ενδιάμεσος στόχος και όχι ο τελικός, ανέφερε ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας πριν από λίγο στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει επενδυτικό πλάνο για νέα έργα, συνολικής ισχύος 7 GW, από τα οποία τα 5 GW έχουν προχωρήσει πέραν της βεβαίωσης παραγωγού.

Ο κ. Περιστέρης χαρακτήρισε το 2020 «αρκετά πετυχημένη χρονιά» παρά τις συνθήκες της πανδημίας και προέβλεψε ότι το 2021 «θα είναι μια πολύ καλή χρονιά».

«Οι επιλογές μας απέδειξαν ότι οι δραστηριότητες μας είναι ανθεκτικές. Αυτό που κάναμε εμείς από το 1990 έχει αρχίσει να γίνεται σε παγκόσμια κλίμακα.

Πάρα πολλές επιχειρήσεις στρέφονται στην καθαρή ενέργεια, στη πράσινη μετάβαση και όχι μόνο στα συμβατικά αντικείμενα, όπως είναι οι ΑΠΕ, μπαίνουν και σε άλλες δραστηριότητες, τις οποίες εμείς κοιτάμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όπως, οι μονάδες αποθήκευσης και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα».

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο κ. Περιστέρης, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κατασκευάζει και έχει υπό κατασκευή αιολικά πάρκα 400 MW, ενώ άλλα 63 ανάλογα έργα ωριμάζουν αδειοδοτικά.

Προωθείται, επίσης, η κατασκευή νέων φωτοβολταϊκών έργων, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 1,7 GW, από τα οποία το 1,1 GW έχει λάβει ήδη βεβαίωση παραγωγού και τα υπόλοιπα ωριμάζουν αδειοδοτικά.

Ο πρόεδρος της εταιρίας επισήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη ΑΠΕ, χωρίς μονάδες αποθήκευσης.

Σήμερα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διαθέτει έτοιμα σχέδια υπό ανάπτυξη, συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας 2 GW (μπαταρίες, αντλησιοταμίευση), που βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης.

«Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα αποθήκευσης στη χώρα», είπε ο κ. Περιστέρης.

Ένας ακόμη τομέας στον οποίο προσβλέπει η εταιρία από το 2010 είναι τα πλωτά θαλάσσια πάρκα. Για την υλοποίηση από κοινού αυτών των επενδυτικών σχεδίων η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει συμπράξει με την Ocean Winds (κοινοπραξία των EDP Renewables και ENGIE).

«Πιστεύουμε να οριστικοποιηθεί εντός του έτους το νομοθετικό πλαίσιο», τόνισε ο κ. Περιστέρης.

Εκτός από τα ενεργειακά η εταιρεία αναπτύσσει δραστηριότητα και στη διαχείριση απορριμμάτων και ήδη έχει αναλάβει τα έργα ΣΔΙΤ στις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου. «Παρακολουθούμε τον τομέα αυτό που έχει καθυστερήσει στη χώρα μας», είπε ο κ. Περιστέρης, «και πιστεύουμε ότι και σε αυτόν τον τομέα θα είμαστε από τους πρωταγωνιστές».

Ο κ. Περιστέρης χαρακτήρισε «ψήφο εμπιστοσύνης» την είσοδο, στο πρώτο εξάμηνο, στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας του Βαγγέλη Μαρινάκη και της Μαριάννας Λάτση, τους οποίους ευχαρίστησε από το βήμα της γενικής συνέλευσης. «Ο όμιλος», είπε, «παραμένει άθικτος και ενοποιημένος.

Αποκτά σταθερή μετοχική βάση, με ανθρώπους που πιστεύουν σε αυτό που κάνουμε».
Ο ίδιος έκανε αναφορά και στις δράσεις της εταιρίας, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ανάμεσα τους, το «πρασίνισμα» του στρατιωτικού αεροδρομίου, στη Σούδα και το νησί του Αη Στράτη.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την προσαρμογή της εταιρίας στα κριτήρια ESG ο κ. Περιστέρης είπε ότι με το νέο δ.σ. θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η εικόνα της και με εμφανή τρόπο.

Για το 2020 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανακοίνωσε τη διανομή μερίσματος 0,17 ευρώ ανά μετοχή, με έναρξη καταβολής τις 12 Ιουλίου.

Συνολικά για το 2020 η εταιρία διένειμε μέρισμα 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν ως προμέρισμα πέρυσι τον Δεκέμβριο.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση