HomeHL-WorldΒραβείο δημοσιογραφίας Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία

Βραβείο δημοσιογραφίας Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία

Διαγωνισμός του Ευρωκοινοβουλίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο βραβείο δημοσιογραφίας του Ευρωκοινοβουλίου που δημιουργήθηκε προς τιμήν της δολοφονηθείσας Μαλτέζας δημοσιογράφου, Δάφνης Καρουάνα Γκαλιζία.

Το βραβείο Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία για τη δημοσιογραφία, που εγκαινιάστηκε στις 16 Οκτωβρίου, την επέτειο του θανάτου της δημοσιογράφου, επιδιώκει να τιμήσει έργα δημοσιογραφίας που αντικατοπτρίζουν τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ. Η περίοδος υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

«Το βραβείο Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία θα αναγνωρίσει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι δημοσιογράφοι στη διατήρηση της δημοκρατίας μας και θα χρησιμεύσει ως υπενθύμιση στους πολίτες για τη σημασία της ελευθερίας τουΤύπου. Το βραβείο έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους δημοσιογράφους στο ζωτικό και συχνά επικίνδυνο έργο τους και να δείξει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει τους ερευνητές δημοσιογράφους», δήλωσε η αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, Χέιντι Χάουταλα.

Χρηματικό έπαθλο ύψους 20.000 ευρώ

Το ετήσιο έπαθλο του βραβείου ανέρχεται σε 20.000 ευρώ και θα απονέμεται σε δημοσιογράφους ή δημοσιογραφικές ομάδες οποιασδήποτε εθνικότητας των οποίων τα έργα έχουν δημοσιευθεί ή μεταδοθεί από ΜΜΕ που εδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι υποψήφιοι και ο νικητής θα επιλεγούν από ανεξάρτητη επιτροπή. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2021 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ποια ήταν η Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία;

Η Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία ήταν Μαλτέζα δημοσιογράφος, μπλόγκερ και ακτιβίστρια κατά της διαφθοράς, η οποία έγραφε εκτενώς για τη διαφθορά, το ξέπλυμα χρήματος, το οργανωμένο έγκλημα, την πώληση υπηκοότητας και την εμπλοκή μελών της κυβέρνησης της Μάλτας στην υπόθεση των εγγράφων του Παναμά. Μετά από παρενοχλήσεις και απειλές, η Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017, από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της. Η κατακραυγή για τον χειρισμό της υπόθεσης της δολοφονίας της από τις αρχές οδήγησε, εν τέλει, στην παραίτηση του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ. Τον Δεκέμβριο του 2019, οι ευρωβουλευτές επέκριναν την αποτυχία της έρευνας και κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της πλατφόρμας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία της δημοσιογραφίας και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, που δημοσιεύθηκε στις 28 Απριλίου, το 2020 καταγράφηκαν 201 σοβαρές παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου στις 47 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο αριθμός αυτός σηματοδοτεί αύξηση ύψους 40% σε σύγκριση με το 2019 και είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει σημειωθεί από τότε που δημιουργήθηκε η πλατφόρμα, το 2014. Καταγράφηκε αριθμός «ρεκόρ» φυσικών επιθέσεων (52 περιπτώσεις) ή παρενόχλησης (70 περιπτώσεις). «Η Γαλλία, η Πολωνία, η Τουρκία και η Ουκρανία καταμετρούν τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων εκφοβισμού και παρενόχλησης δημοσιογράφων», υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερασπίζεται την ελευθερία του Τύπου, καλώντας τις χώρες της ΕΕ να εξασφαλίσουν επαρκή δημόσια χρηματοδότηση και να προωθήσουν την ανεξαρτησία, την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης. Το Κοινοβούλιο υπογράμμισε για άλλη μία φορά τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου κατά τη διαρκεία της πανδημίας COVID-19.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση