HomeΚΡΗΤΗΧαμόγελο του Παιδιού: 5α YouSmile Awards

Χαμόγελο του Παιδιού: 5α YouSmile Awards

Την Πέμπτη 24 Ιουνίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την Πέμπτη 24 Ιουνίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί για πέμπτη χρονιά η εκδήλωση του «Χαμόγελου του Παιδιού» YouSmile Awards στο Ble Azure (Λ. Ποσειδώνος 70, Άλιμος, 174 55) στις 20:00

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή.

Τα YouSmile Awards αποτελούν την κορύφωση της δράσης του YouSmile, της μαθητικής-εθελοντικής δράσης του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» που ως βασική αποστολή έχει την ενθάρρυνση και υποστήριξη των εθελοντικών πρωτοβουλιών και ενεργειών μαθητών.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη των δράσεων/πρωτοβουλιών μαθητών και μαθητριών από όλη την Ελλάδα που, σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο, είχαν θετικό αντίκτυπο στον κοινωνικό τους περίγυρο και ενέπνευσαν άλλα παιδιά ή ενήλικες. Τα YouSmile Awards πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.

Οι συμμετοχές φέτος, παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοιού και του συνακόλουθου κλείσιμου των σχολείων, έφτασαν στις 6.220 από 122 σχολεία! Στα 5 χρόνια διεξαγωγής των YouSmile Awards έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 29.700 μαθητές από 550 σχολεία.

Η ανάδειξη των 10 βραβευθέντων έγινε μετά από ψηφοφορία των μαθητών-εθελοντών του YouSmile!

Τα βραβεία θα παρουσιάσει ο Δημήτρης Ουγγαρέζος.

Οι κατηγορίες των βραβείων YouSmile:

  • ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑΕΙ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ
  • ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑΕΙ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ
  • ΤΕΧΝΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ- ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΝΗΛΙΚΑΣ ΠΟΥ ΕΝΕΠΝΕΥΣΕ ΠΑΙΔΙΑ

Οι απονεμητές των βραβείων είναι:

  • Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
  • Κατερίνα Γκαγκάκη, Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας & Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Αθηναίων
  • Κώστας Μαλιάτσης, Stand up Comedian
  • Δανάη Παππά, Ηθοποιός
  • Βαγγέλης Νάκης, Instagrammer
  • Μαθητές-εθελοντές του YouSmile
  • Βέρα Τσίχλη, Συντονίστρια του Τμήματος Εθελοντισμού του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Το βραβείο στην κατηγορία Αθλητισμός θα απονείμει η ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Οι νικητές

ΤΕΧΝΗ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3ο ΓΕΛ ΞΑΝΘΗΣ

Η Κάπσα Μελής είναι μια 14χρονη μαθήτρια στο 3ο Λύκειο Ξάνθης που αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα όρασης. Αλλά αυτό δεν την κράτησε μακριά από την αγάπη της για τη ζωγραφική. Η Μελής ζωγραφίζει με τα μάτια της ψυχής, ακούγοντας την αγαπημένη της μουσική. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Μελής συμμετέχει ενεργά στην έκθεση ζωγραφικής του σχολείου της στέλνοντας έτσι το δικό της μήνυμα για ζωή και δημιουργία!

ΕΕΕΕΚ ΣΕΡΡΩΝ

Ο Γαβριήλ Κελεσίδης είναι ένας 13χρονος μαθητής στο ΕΕΕΕΚ Σερρών. Ο Γαβριήλ ανήκει στο φάσμα του αυτισμού. Ο Γαβριήλ εκφράζεται μέσα από τη μουσική. Γράφει στίχους, ενορχηστρώνει και τραγουδάει, “ξεκλειδώνει” συγχορδίες και μελωδίες τόσο φυσικά σαν να κοιμάται! Μιλάει πάντα με σιγουριά και λέει πάντα ό,τι σκέφτεται! Ο Γαβριήλ με αφορμή τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση ενορχήστρωσε ένα τραγούδι και το ερμήνευσε στη σχολική γιορτή. Ένα τραγούδι για την ελευθερία και την αλήθεια, δύο αξίες που τον εκφράζουν απόλυτα!

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Ο Άγγελος, ο Βασίλης και ο Λέανδρος είναι 16 χρονών και μαθητές μέλη της Ομάδας Ρομποτικής και Προγραμματισμού του 3ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής. Η αγάπη τους για την τεχνολογία τούς οδήγησε να δημιουργήσουν το ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα e-Αιμοδότες, το οποίο ως στόχο έχει να ενημερώνει και να ενθαρρύνει τους δημότες να συμμετέχουν ενεργά σε εθελοντικές δράσεις, όπως η αιμοδοσία, η αιμοπεταλιοαφαίρεση και η δωρεά μυελού των οστών. Η βασική καινοτομία τού e-Αιμοδότες είναι η δυνατότητα που προσφέρει στους χρήστες να ενημερώνονται άμεσα τόσο για τις έκτακτες ανάγκες για προσφορά αίματος όσο και για τις προγραμματισμένες δράσεις αιμοληψίας. Οι 3 μαθητές ονειρεύονται να επεκταθεί η εφαρμογή τους στα Νοσοκομεία όλης της χώρας με στόχο να βοηθήσουν όλους τους ανθρώπους που ζωή και η υγεία τους εξαρτάται απόλυτα από γνήσιες πράξεις προσφοράς και αλληλεγγύης.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΛΥΚΕΙΟ ΑΠΕΡΙΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Η Μαρία Ιωαννίδη είναι μια 17χρονη μαθήτρια στο Λύκειο Απερίου Καρπάθου. Η Μαρία αν και κορίτσι που ζει σε ένα μικρό χωριό, διακρίθηκε στο ποδόσφαιρο και κατάφερε να μπει στην Εθνική Νεανίδων. Η Μαρία δίνει το παράδειγμα πως το φύλο δε μπορεί να σταθεί εμπόδιο για να γίνεις ό,τι ονειρεύεσαι!

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

25 μαθητές και μαθήτριες που αποτελούν την περιβαλλοντική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Ζωγράφου πραγματοποίησαν διάφορες δράσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμμαθητών τους και των πολιτών του Δήμου Ζωγράφου γύρω από το κρίσιμο θέμα της ρύπανσης από τα πλαστικά. Για τον σκοπό αυτό κατασκεύασαν ειδικούς κάδους συλλογής πλαστικών μπουκαλιών για κάθε τμήμα του σχολείου, δημιούργησαν  μία εφημερίδα όπου αναφέρθηκαν στις δράσεις τους ενάντια στην πλαστική ρύπανση, έλαβαν μέρος σε καθαρισμό παραλίας, και τέλος έγραψαν και έπαιξαν σε ένα μικρό θεατρικό έργο με θέμα τη θαλάσσια ρύπανση από τα πλαστικά. Τα παιδιά ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προστατεύσουν τον πλανήτη μας!

ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ

ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Η Ιμπραχίμ Λέιλα είναι μια 15χρονη μαθήτρια πρόσφυγας από το Ιράκ με σοβαρά νευρολογικά και ορθοπεδικά προβλήματα, η οποία δίνει καθημερινά έναν τεράστιο αγώνα για να υπερασπιστεί το δικαίωμά της στην εκπαίδευση, φοιτώντας στο Ειδικό Γυμνάσιο Αθηνών. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, μαθαίνει την ελληνική και την αγγλική γλώσσα και αλληλεπιδρά με τα υπόλοιπα παιδιά βοηθώντας τα να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα. Η Λέιλα αποτελεί παράδειγμα για όλα τα παιδιά στο σχολείο της και με τη στάση ζωής της υπενθυμίζει σε όλους μας το αυτονόητο: ότι κάθε παιδί έχει ίσα δικαιώματα.

ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΠΑΙΔΙΑ/ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

5 μαθητές και μαθήτριες από το Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου συμμετείχαν στον Εικονικό Μαραθώνιο Σχολείων A/θμιας & B/θμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου τον Ιανουάριο του 2021 με σκοπό την κινητοποίηση των μαθητών εν μέσω πανδημίας. Τα παιδιά νίκησαν κατακτώντας την 1η θέση και κέρδισαν ως έπαθλο ένα laptop. Μετά τη νίκη τους αποφάσισαν να το δωρίσουν στο Ειδικό Σχολείο Ρεθύμνου καθώς σκέφτηκαν πως υπάρχουν παιδιά που φοιτούν σε σχολεία που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Μια συμβολική κίνηση από τα παιδιά που αναδυκνεύει την αξία της αλληλεγγύης και της προσφοράς.

ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΠΑΙΔΙΑ/ΚΟΙΝΩΝΙΑ

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ & 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ

Η Δήμητρα και η Ευαγγελία μαθήτριες  της Γ’ τάξης του 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας αντίστοιχα, δέχτηκαν φέτος κατ’ οίκον διδασκαλία εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας. Τα κορίτσια  δημιούργησαν την εφημεριδούλα «Τρία πουλάκια κάθονταν» σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το πρώτο από τα δύο τεύχη, αυθόρμητα αποφάσισαν να διανείμουν την εφημερίδα τους σε συγγενείς και φίλους και να συγκεντρώσουν χρήματα για να βοηθήσουν παιδιά που είχαν γνωρίσει στο νοσοκομείο και χρειάζονταν ενίσχυση από φορείς εκτός της οικογένειάς τους. Έχοντας γνωρίσει στο νοσοκομείο το έργο του Συλλόγου  «Λάμψη» που στηρίζει καρκινοπαθή παιδιά σκέφτηκαν να προσφέρουν τα χρηματα που θα μαζέψουν στον συγκεκριμενο  Σύλλογο . Έτσι με το αυτοκίνητο των γονιών, με μάσκες και ξεχωριστό ζήλο συγκέντρωσαν 400€ τα οποία δώρισαν στη «Λάμψη». Τα δύο μικρά κορίτσια βοήθησαν άλλα παιδιά που είχαν ανάγκη, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως τα παιδιά έχουν τη δύναμη να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο!

ΕΝΗΛΙΚΑΣ ΠΟΥ ΕΝΕΠΝΕΥΣΕ ΠΑΙΔΙΑ

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Η κα. Τζένη Γιανναδάκη είναι καθηγήτρια στο 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου Κρήτης, υπεύθυνη της ρητορικής ομάδας και μητέρα ενός παιδιού που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού. Η κα Τζένη πραγματοποιεί ενέργειες και οργανώνει δράσεις στο σχολείο με στόχο την ενημέρωση μικρών και μεγάλων για τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους. Οι μαθητές και οι μαθήτριές της την πρότειναν για τη συγκεκριμένη κατηγορία καθώς εμπνέονται καθημερινά από τις πράξεις και το παράδειγμά της.

Διαφήμιση
Διαφήμιση