HomeHL1-CultureΞένια Καλογεροπούλου: Οι δυσκολίες με τον Φέρτη και το πρόβλημα στα μάτια της

Ξένια Καλογεροπούλου: Οι δυσκολίες με τον Φέρτη και το πρόβλημα στα μάτια της

«Έχασα την όρασή μου»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την σπουδαία ηθοποιό Ξένια Καλογεροπούλου φιλοξένησε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Προσωπικά», η Έλενα Κατρίτση. Η ηθοποιός του παλιού ελληνικού κινηματογράφου μίλησε για την περιπεπλεγμένη σχέση με τον πατέρα της, την επαφή της με σημαντικές προσωπικότητες – όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Αλέκος Σακελλάριος και ο Γιάννης Φέρτης, ενώ αποκάλυψε και το πρόβλημα υγείας που την έχει δυσκολέψει καθώς περνούν τα χρόνια. Η πρώτη της επαφή με το θέατρο ήταν μία παράσταση Σαίξπηρ. Η ηθοποιός είπε ότι περνούσε τυχαία έξω από το παλιό Ζόναρς, όπου την είδε ο Μάνος Χατζιδάκις και τη ρώτησε αν θέλει να κάνει σινεμά! Η Ξένια Κολογεροπούλου τότε έπαιξε στην πρώτη της ταινία «Η κυρά μας η μαμμή» (1958), η πρώτη από τις 36 ελληνικές ταινίες που έχει στο ενεργητικό της.

Η σχέση με τον πατέρα της πέρασε από σαράντα κύματα. Η Ξένια Καλογεροπούλου θυμάται ότι δεν γνωρίστηκαν ποτέ ουσιαστικά με τον πατέρα της, και μετά τον χωρισμό με τη μητέρα της η ηθοποιός έζησε σε δωμάτια με κοινόχρηστο μπάνιο και κουζίνα . Σκληρή αλλαγή ζωής! «Η μητέρα μου μου είχε πει «ο μπαμπάς σου δεν μας θέλει». Δύσκολη ατάκα να τη δεχτείς. Ο μπαμπάς μου δεν ξέρω αν τα έμαθε όλα αυτά. Δεν ήρθε ποτέ να δει που ζούμε. Ενώ με αγαπούσε πολύ σαν παιδάκι, τα πρώτα χρόνια εκείνα, λίγο περίσσευα. Αυτός ήταν πολύ ερωτευμένος και είχε κάνει μέχρι κι απόπειρα αυτοκτονίας για να τον παντρευτεί η νέα του σύντροφος. Ήταν πάρα πολύ ερωτευμένος και πάντα μέχρι το τέλος της ζωής του, αλλά κάποια Σάββατα τρώγαμε μαζί. Ποτέ δεν μιλήσαμε πολύ προσωπικά. Είχα φυλαγμένα πολλά πράγματα που ήθελα να του πω. Καμάρωνε για εμένα πολύ και μοίραζε αυτόγραφα».

Ξένια Καλογεροπούλου: Μου λείπουν τα… μάτια μου, το να μη βλέπω!

Η ηθοποιός στην ερώτηση τι της λείπει περισσότερο μίλησε για την ασθένεια των ματιών της. «Μια ημέρα, ενώ πήγαινα για πρόβα, ξαφνικά όλα σκοτείνιασαν. Μπήκα στο θέατρο κι έβλεπα τους συνεργάτες μου ως μαύρες σκιές. Ήταν πάρα πολύ ζόρικο. Στην παράσταση δεν με ενόχλησε… όμως μου λείπουν τα μάτια μου. Το να μη βλέπω… η τηλεόραση, το σινεμά που μου αρέσει πολύ. Με τα βιβλία το έχω βολέψει κάπως, αλλά και τους ανθρώπους δεν τους βλέπω. Δυσκολεύομαι, ό,τι και να κάνεις δεν είναι η ζωή σου όπως πριν. Τον πρώτο καιρό δεν μπορούσα καθόλου να το δεχτώ. Έμενα ξαπλωμένη στα σκοτάδια μου κι έκλαιγα. Τώρα προσπαθώ να πάρω και πάλι τη ζωή στα χέρια μου».

 «Όταν τελείωνε η εποχή του βερεσέ αυτό που κάναμε είναι να τρέχουμε να αγοράσουμε βρακιά»

Για τον Γιάννη Φέρτη, με τον οποίο υπήρξε μία εποχή παντρεμένη (από το 1964), η Ξένια Καλογεροπούλου αναφέρθηκε στον θίασο που είχαν δημιουργήσει και τις διάφορες περιόδους που βίωναν τότε. «Περνούσαμε διάφορες περιόδους. Ανεβάζαμε με τον Γιάννη διάφορα έργα, μπορεί να ανεβάζαμε κάποιο έργο με επιτυχία, μπορεί όχι. Δεν ήτανε τόσο εμπορική η δουλειά που κάναμε. Παίρναμε βερεσέ κρέας από τον πατέρα του Γιάννη που ήταν χασάπης και από τον μπακάλη στον δρόμο μας λέγαμε «φέρε μας εφημερίδα και τσιγάρα». Όταν τελείωνε η εποχή του βερεσέ, αυτό που κάναμε είναι να τρέχουμε να αγοράσουμε βρακιά. Και τα δικά μου βρακάκια και του Γιάννη ήταν γεμάτα τρύπες! Μόλις ανέβαινε μία επιτυχία έτρεχα και αγόραζα μερικές ντουζίνες βρακιά και σώβρακα».

Ξένια Καλογεροπούλου: Αν παίξει κάποια τον ρόλο μου δεν με αφορά

Η γνωστή ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου είχε δώσει παλαιότερα συνέντευξη στην εκπομπή «Πρω1νο» και μεταξύ άλλων είχε μιλήσει για την αναβίωση ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών στο θέατρο. Το 1964 τιμήθηκε με το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία «Γάμος αλά Ελληνικά». Από το 1965 ως το 1975 σχημάτισε το δικό της θίασο μαζί με τον τότε σύζυγό της, γνωστό ηθοποιό Γιάννη Φέρτη. Το 1984 ίδρυσε το Θέατρο Πόρτα.

Η «βετεράνος» ηθοποιός είχε μιλήσει στην εκπομπή της Φαίης Σκορδά για την τάση που υπάρχει τελευταία, να αναβιώνουν οι ελληνικές ταινίες στο θέατρο, και είχε πει: «Δεν καταλαβαίνω γιατί ανεβαίνουν παλιές ελληνικές ταινίες στο θέατρο, μου φαίνεται λίγο γελοίο. Αν παίξει κάποια το ρόλο μου δε με αφορά, δε θα πάω να το δω γιατί θα βαριέμαι». Η ηθοποιός αναφέρθηκε επίσης και στο βιβλίο που έγραψε για τον αγαπημένο της σύζυγο, με τίτλο «Γράμμα στον Κωστή», και την στιγμάτισε, αλλά και στα μαθήματα pilates που παρακολουθεί εδώ και χρόνια, καθώς όπως τόνισε, τη βοηθά πολύ αυτό το είδος της γυμναστικής.

Ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση