HomeΚΡΗΤΗΤαινίες Ελληνικού Κινηματογράφου- Κάτω από «έναν ουρανό μ’ αστέρια»

Ταινίες Ελληνικού Κινηματογράφου- Κάτω από «έναν ουρανό μ’ αστέρια»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε εποχές μακρινές, όμορφες και «νοσταλγικές» μας μεταφέρουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τα μέλη της ομάδας «Εμείς κι Εμείς» διοργανώνοντας την Εβδομάδα παλιού Ελληνικού Κινηματογράφου κάτω από τον έναστρο ουρανό του θερινού κινηματογράφου «Αστέρια».

Μία εβδομάδα καθημερινών προβολών, παλιών καλών ταινιών που όλοι παρακολουθήσαμε, όλοι αγαπήσαμε, όλοι γελάσαμε ή κλάψαμε βλέποντάς τις.

Με ρομαντική διάθεση, θέλοντας να διώξουν τη μοναξιά, να πάνε κόντρα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε αλλά και να μας θυμίσουν ξεχασμένες αξίες, δίνουν στο κοινό του Ρεθύμνου την ευκαιρία καθημερινά, μέχρι και τις 22 Ιουλίου, να απολαύσει βραδιές γεμάτες νοσταλγία, ήχους, χρώματα κι αρώματα άλλων εποχών κάτω από τ’ αστέρια, βλέποντας τα μεγαλύτερα και πιο λαμπρά αστέρια του Ελληνικού Κινηματογράφου.

Με παρέα το αγιόκλιμα και το γιασεμί, έχοντας στο ένα χέρι το λουκουμάκι και στο άλλο ένα γλυκό του κουταλιού ή μία ρακή, όσοι βρεθούν στο θερινό σινεμά θα νιώσουν σα να βρίσκονται σ’ εκείνη την εποχή, ξεχνώντας για δύο ώρες τα προβλήματα της ζωής και ξεφεύγοντας από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Η φετινή εβδομάδα αποτελεί γιορτή-αφιέρωμα στο μοναδικό Φιλοποίμενα Φίνο για τη σημαντική προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο, που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια από την πρώτη προβολή ελληνικής ταινίας.

Οι ταινίες που προβάλλονται είναι αποκλειστική χορηγία της Φίνος Φιλμς και εκτός από αυτές, οι «Εμείς κι Εμείς» έχουν επιμεληθεί τα τοπικά επίκαιρα, προβολές δηλαδή μικρών ιστοριών.

Το βράδυ της Πέμπτης το παρόν έδωσε στα «Αστέρια» ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Φίνος Φιλμς, Στάθης Καμβασινός, ο οποίος δήλωσε στα «Ρ.Ν.» «Πιστεύω πως όσο περνάνε τα χρόνια αποδεικνύεται όλο και περισσότερο ότι αυτές οι ταινίες ποιούν ήθος και μας φέρνουν κοντά στις αξίες μας, γιατί όλο και καινούριες γενιές ασχολούνται με αυτές τις ταινίες. Είναι ένα πολιτιστικό κεφάλαιο πολύ σημαντικό για τη χώρα. Μέσα από αυτές τις ταινίες βγαίνει η Ελλάδα, έχουμε εικόνες από την παλιά Ελλάδα, από μια Ελλάδα που θυμίζει μια αθωότητα, μια γνησιότητα. Πολλές φορές έχουμε την τάση να γυρνάμε στο παρελθόν, αλλά το χρειαζόμαστε στις δύσκολες μέρες που περνάμε. Είναι εντυπωσιακή η απήχηση που έχουν αυτές οι ταινίες, το πόσο τις αγαπάει ο κόσμος και πόσο τις έχει ανάγκη για να ξεχνιέται, για να χαλαρώνει, για να γελάει».

Για τον αξέχαστο Φίνο ο κ. Καμβασινός ανέφερε: «Η συμβολή του Φίνου στον Ελληνικό Κινηματογράφο, ήταν τεράστια. Ήταν μια ιδιοφυία στο είδος του, είχε ασχοληθεί με πάρα πολλά πράγματα, είχε γνώσεις αστροφυσικής, μελετούσε το οτιδήποτε, το χόμπι του ήταν να διαλύει μηχανές, ώστε να τις βλέπει και να τις ξαναφτιάχνει μόνος του, είχε ικανότητα να κάνει απίστευτες ευρεσιτεχνίες και ήταν τελειομανής. Έτσι έφτιαξε μία κινηματογραφική εταιρεία, η οποία συνεργαζόταν με τους καλύτερους, από την άλλη πλευρά όλοι αυτοί οι συντελεστές είχαν βρει ένα καταφύγιο, ώστε η Φίνος Φιλμς στο τέλος έγινε ένα πανεπιστήμιο της εποχής. Πιστεύω πως γι’ αυτό αυτές οι ταινίες έχουν μείνει τόσο ζωντανές».

Η αρχηγός της ομάδας «Εμείς κι Εμείς», Όλγα Πλαΐτη, μίλησε στα «Ρ.Ν.» για την απόφασή τους να κάνουν θεσμό αυτή την Εβδομάδα παλιού Ελληνικού Κινηματογράφου.

«Αποφασίσαμε και φέτος για τρίτη χρονιά, ορμώμενοι από τη χαρά που είδαμε στο πρόσωπο όσων είδαν την εκδήλωσή μας, να επαναλάβουμε την εβδομάδα με τις παλιές ελληνικές κωμωδίες. Φέτος αυτή τη γιορτή, γιατί για εμάς είναι γιορτή, την αφιερώνουμε στον μοναδικό Φιλοποίμενα Φίνο, για τη σημαντική του προσφορά στον ελληνικό κινηματογράφο. Πέρα από το ό,τι θέλουμε να μεταφέρουμε τον κόσμο στην εποχή εκείνη που προβάλλονταν οι ταινίες, μας βοήθησε πολύ το αρχείο της Δημόσιας Τηλεόρασης που μας προσέφερε επίκαιρα όπως παίζονταν εκείνη την εποχή και δημιουργήσαμε και δικά μας τοπικά επίκαιρα» ανέφερε.

Για τα τοπικά επίκαιρα, το μέλος της ομάδας «Εμείς κι Εμείς», Γιώργος Περπυράκης, μας εξήγησε τη σημασία της προσπάθειας αυτής, λέγοντας:

«Φτιάξαμε κι εμείς τα δικά μας τοπικά επίκαιρα, μικρές ιστοριούλες που δείχνουν τι συνέβαινε την κάθε χρονική περίοδο που παίζεται η ταινία. Βρήκαμε αρχεία από τη βιβλιοθήκη, πήραμε μνήμες και φωτογραφίες από τους συμπολίτες μας και τους ευχαριστούμε πολύ για το υλικό που μας εμπιστεύθηκαν. Αυτό το έχει αγκαλιάσει ο κόσμος γιατί τους επαναφέρουμε μνήμες και πράγματα που πιθανώς να τα έχουν ξεχάσει κι έτσι τα μαθαίνουν και οι νεότεροι».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Κυριακή 20/7/2014: Η ωραία των Αθηνών (1954), Σκηνοθεσία: Ν. Τσιφόρος, Σενάριο: Ν. Τσιφόρος, Μουσική: Γ. Μουζάκης.

Δευτέρα 21/7/2014: Μια ζωή την έχουμε (1958), Σκηνοθεσία: Γ. Τζαβέλλας, Σενάριο: Γ. Τζαβέλλας, Μουσική: Μ. Χατζιδάκις, Μ. Σουγιούλ.

Τρίτη 22/7/2014: Μερικοί το προτιμούν κρύο (1962), Σκηνοθεσία: Γ. Δαλιανίδης, Σενάριο: Γ. Δαλιανίδης, Μουσική: Μ. Πλέσσας

Διαφήμιση
Διαφήμιση