HomeHL-SportsΤι είδαμε στην πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Euro

Τι είδαμε στην πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Euro

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Του Ευθύμη Φασουλάκη
Του Ευθύμη Φασουλάκη

Με το μεγάλο ντέρμπι Γαλλίας-Γερμανίας, ολοκληρώθηκε χθες, 15/6, η πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Euro. Παρόλο που τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, καθώς τα 2/3 των ομάδων θα προκριθούν στην επόμενη φάση, έχουν αρχίσει να βγαίνουν κάποια συμπεράσματα για το ποιες ομάδες δείχνουν να ναι σε καλύτερη κατάσταση από τις υπόλοιπες.

Αρχίζοντας από τον 1ο όμιλο, η Ιταλία, παρά το 0-0 στο ημίχρονο, ξεκίνησε εντυπωσιακά την διοργάνωση, με νίκη-ρεκόρ 3-0 επί της Τουρκίας και έδειξε ότι έχει την ποιότητα να πάει μακριά. Η Τουρκία εν αντιθέσει έδειξε καλά αμυντικά στοιχεία για 45 λεπτά αλλά σε καμία περίπτωση ότι μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τα μεγαθήρια της Ευρώπης.

Στο Ουαλία- Ελβετία, οι Βρετανοί έδειξαν ότι δεν διαθέτουν την ποιότητα και την φόρμα του 2016, που έφτασαν ως τα ημιτελικά, αλλά το γκολ του Μουρ τους έδωσε ένα βαθμό που ενδεχομένως δεν άξιζαν και την δυνατότητα να διεκδικήσουν την πρόκριση, έστω και από την 3η θέση. Οι Ελβετοί, άξιζαν την νίκη, έχασαν ευκαιρίες και πολύ δύσκολα δεν θα είναι στην επόμενη φάση.

Στον 2ο όμιλο, το Δανία-Φινλανδία, επισκιάστηκε από το τρομακτικό περιστατικό με τον Κρίστιαν Έρικσεν, που έκανε όλο τον κόσμο να ανατριχιάσει αλλά ευτυχώς είχε καλό τέλος και οι Φινλανδοί πήραν μια νίκη-έκπληξη που τους βάζει για τα καλά στο παιχνίδι της πρόκρισης. Οι Δανοί επηρεασμένοι από το προαναφερθέν γεγονός έχασαν το παιχνίδι και πολύ έδαφος για την πρόκριση.

Στο Βέλγιο-Ρωσία, οι Βέλγοι, με πρωταγωνιστή τον Λουκάκου, παρότι δεν είχαν τον Αζάρ(για 90 λεπτά) και τον Ντε Μπρόινε, κέρδισαν πολύ εύκολα τους Ρώσους και έδειξαν την τεράστια τους ποιότητα, που αν οι διασταυρώσεις το επιτρέψουν θα τους οδηγήσουν μακριά. Οι Ρώσοι είχαν τεράστια αμυντικά προβλήματα, αλλά το γεγονός ότι παίζουν εντός έδρας και ότι έπαιξαν με την ποιοτικότερη ομάδα του ομίλου, τους αφήνει ελπίδες για τα επόμενα.

Στον 3ο όμιλο, η Αυστρία πήρε εύκολη νίκη απέναντι στην Βόρεια Μακεδονία και έβαλε θεμέλια πρόκρισης. Οι Αυστριακοί έδειξαν ποια ήταν η καλύτερη ομάδα και δεν πτοήθηκαν από την ισοφάριση του Πάντεφ, ενώ οι γείτονες απέδειξαν ότι είναι μια από τις πιο αδύναμες ομάδες της διοργάνωσης, αν όχι η πιο αδύναμη. Το Ολλανδία-Ουκρανία, ήταν ίσως το θεαματικότερο παιχνίδι της διοργάνωσης και με τις δύο ομάδες να δείχνουν πολύ θετικό πρόσωπο.

Οι Οράνιε πήραν την νίκη που ήταν και το ζητούμενο και έδειξαν να μην πτοούνται  όταν το 2-0 , έγινε 2-2 και παραμένουν το φαβορί για την πρώτη θέση, ενώ οι Ουκρανοί , έχασαν στις λεπτομέρειες από μια σπουδαία ομάδα και έδειξαν ότι μπορούν να διεκδικήσουν την πρόκριση.

Στον 4ο όμιλο, η Αγγλία νίκησε την Κροατία , σε μια άτυπη ρεβάνς για τον ημιτελικό του Μουντιάλ της Ρωσίας και ξεκίνησε με νίκη την διοργάνωση, κάτι καθόλου συνηθισμένο για τους Άγγλους, και πήραν κεφάλι στον όμιλο από νωρίς. Οι Κροάτες ναι μεν έχασαν , αλλά διαθέτουν την ποιότητα να πάρουν 2 νίκες στα 2 επόμενα παιχνίδια και μαζί και την πρόκριση.

Στο Σκωτία-Τσεχία, κέρδισε η καλύτερη και ποιοτικότερη ομάδα και έβαλε γερά θεμέλια πρόκρισης. Οι Τσέχοι, με τα 2 γκολ του Σικ ( ειδικά το δεύτερο ήταν χάρμα ιδέσθαι) νίκησαν εύκολα την Σκωτία , που ήταν πολύ άστοχη στην τελική προσπάθεια και πήραν την νίκη που έπρεπε, καθώς με Άγγλους και Κροάτες θα είναι δεδομένα το αουτσάιντερ.

Αντίθετα οι Σκωτσέζοι, δύσκολα θα μπορέσουν να πάρουν κάτι στα επόμενα παιχνίδια και λογικά θα αποχαιρετήσουν.

Στον 5ο όμιλο, η Σλοβακία , έκανε την έκπληξη και κέρδισε την Πολωνία με 2-1 και μάλιστα τέθηκε και επικεφαλής του ομίλου, κάνοντας σημαντικό βήμα στην προσπάθειά της για πρόκριση.

Η παρέα του Λεβαντόφσκι θα πρέπει τώρα να διεκδικήσει βαθμούς στα παιχνίδια με Ισπανία και Σουηδία για να μείνει ζωντανή στο κυνήγι της πρόκρισης κάτι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο.

Ισπανία και Σουηδία αναδείχθηκαν ισόπαλοι 0-0 και έχασαν έδαφος στην μάχη της πρόκρισης. Ειδικά για τους Φούριας Ρόχας που αγωνίζονται και εντός έδρας, ήταν ένα πολύ κακό αποτέλεσμα καθώς παρόλες τις προσπάθειες τους δεν κατάφεραν να νικήσουν τον εκπληκτικό Όλσεν και να πετύχουν κάποιο γκολ . Για τους Σουηδούς είναι ένα αρκετά καλό αποτέλεσμα που με μια νίκη τουλάχιστον στα 2 επόμενα παιχνίδια, θα πατάνε με το 1 ½ πόδι στην  επόμενη φάση.

Τέλος στον 6ο όμιλο, η Πορτογαλία κέρδισε πολύ πιο δύσκολα από ότι δείχνει το τελικό 3-0 την Ουγγαρία και έβαλε θεμέλια για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα σε έναν όμιλο φωτιά. Το τυχερό γκολ του Γκερέιρο και η κλάση του Κριστιάνο Ρονάλντο ( ρέκορντμαν με 11 γκολ σε τελική φάση και συμμετοχή σε 5 διοργανώσεις ) διαμόρφωσαν το τελικό σκορ. Οι Ούγγροι αν και προσπάθησαν δεν κατάφεραν να πάρουν κάτι και θα διεκδικήσουν κόντρα σε Γαλλία και Γερμανία να πάρουν κάτι για να μην επιβεβαιώσουν τον ρόλο τους ως απόλυτο αουτσάιντερ του γκρουπ.

Στο Γαλλία –Γερμανία, οι Γάλλοι ήταν ποιοτικότεροι και πήραν μια δίκαιη και πολύ σημαντική νίκη, ειδικά δεδομένου του ότι το παιχνίδι, διεξαγόταν στο Μόναχο. Η ομάδα του Ντεσάμπ , επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, είναι ήδη στην επόμενη φάση.

Αντίθετα οι Γερμανοί δεν έδειξαν, τουλάχιστον σε αυτόν τον πρώτο αγώνα, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα προηγούμενων ετών και το έργο τους για καλό πλασάρισμα στον όμιλο γίνεται ακόμα πιο δύσκολο.

Αυτά είδαμε στην 1η αγωνιστική, καλό θέαμα, πολλά και εντυπωσιακά γκολ, συγκλονιστικές στιγμές και την καλή πλευρά του ποδοσφαίρου, με την απίστευτη συμπαράσταση όλων στον Κρίστιαν Έρικσεν. Ελπίζουμε το θέαμα να συνεχιστεί και στις επόμενες αγωνιστικές και όλοι οι ποδοσφαιριστές να είναι υγιείς και να προσφέρουν όμορφες στιγμές.

(Σ.σ όσο γραφόταν το άρθρο, διεξαγόταν το Φινλανδία-Ρωσία, που έληξε 0-1 και έβαλε φωτιά στον β’όμιλο , καθώς οι Ρώσοι έπιασαν τους Φινλανδούς και τους Βέλγους στους 3 βαθμούς, και το Βέλγιο-Δανία,ανάλογα με το αποτέλεσμα του μπορεί να περιπλέξει πολύ παραπάνω τα πράγματα στον όμιλο)

Ευθύμης  Φασουλάκης

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση