HomeHL-9Εμβόλιο Astrazeneca: Τι γίνεται με τις ακυρώσεις μετά την απόφαση της επιτροπής

Εμβόλιο Astrazeneca: Τι γίνεται με τις ακυρώσεις μετά την απόφαση της επιτροπής

Αρ. Σκουντάκης: «Άκυρη η απόφαση της Επιτροπής με βάση τα σημερινά δεδομένα»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 «Το πρόγραμμα του εμβολιασμού θα επηρεαστεί μετά από την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμού για την μη χορήγηση του AstraZeneca σε ηλικίες κάτω των 60 ετών», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, Αριστοτέλης Σκουντάκης.

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε από την Επιτροπή αυτή η απόφαση σε όλη την Ελλάδα ξεκίνησε ένα νέο κύμα ακυρώσεων από νέους που ήδη είχαν κλείσει ραντεβού να εμβολιαστούν με το AstraZeneca.

Σε επίπεδο Ηρακλείου φαίνεται ότι ακόμα δεν έχει σημειωθεί κάποια αύξηση στις ακυρώσεις που προϋπήρχαν της συγκεκριμένης απόφασης.

«Δεν έχουμε ακόμα κάποια εικόνα αύξησης ακυρώσεων από νέους στο εμβόλιο της Astrazeneca. Υπάρχουν οι ακυρώσεις από τη στιγμή που έγιναν διαθέσιμα όλα τα εμβόλια ειδικά στις ηλικίες από 30 και άνω ενώ και νεότεροι περίμεναν ν’ ανοίξει η πλατφόρμα για να κλείσουν κάποιο άλλο εμβόλιο. Παράλληλα όμως, υπήρχαν και νέοι που επέλεγαν το AstraZeneca», τόνισε σχετικά ο κ. Σκουντάκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το εμβολιαστικό πρόγραμμα μετά από αυτή την απόφαση, χωρίς κάποια εξήγηση, από την Επιτροπή κινδυνεύει να τιναχτεί στον… αέρα.

«Θα επηρεαστεί πάρα πολύ. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να βρεθούν εμβόλια από άλλες εταιρίες ενώ θα πρέπει να αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με τους ανθρώπους που έχουν ήδη κάνει μία δόση», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Σκουντάκης ενώ τόνισε πως «περιμένουμε να δούμε κι εμείς ως φαρμακοποιοί το σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής για να πάρουμε θέση».

Την ίδια ώρα ο κ. Σουντάκης αναρρωτιέται τι άλλαξε την τελευταία βδομάδα και η Επιτροπή προχώρησε σε μία τέτοια απόφαση.

«Με τα σημερινά δεδομένα η απόφαση αυτή θεωρώ, προσωπικά, ότι είναι λίγο άκυρη. Καθώς περάσαμε στον κόσμο ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, που θέλω να τονίσω ότι όντως είναι ασφαλή. Δεν ξέρω τι άλλαξε αυτή τη στιγμή στα δεδομένα – συγκριτικά με αυτά που υπήρχαν την περασμένη εβδομάδα. Δεν ξέρω τι στοιχεία έχει στα χέρια της Επιτροπή και αποφάσισε να απαγορεύσει τον εμβολιασμό με AstraZeneca κάτω των 60», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση