HomeHL-HealthΗ κατανάλωση δύο φρούτων την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη

Η κατανάλωση δύο φρούτων την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη

Τι έδειξε η έρευνα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η κατανάλωση δύο μερίδων φρούτων την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 36%, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism της Endocrine Society.

Ωστόσο, η αυστραλιανή ερευνητική ομάδα είπε ότι δεν βλέπει το ίδιο να εμφανίζεται για εκείνους που έπιναν δύο μερίδες χυμό φρούτων σε καθημερινή βάση.

Η συγγραφέας της μελέτης, Dr Nicola Bondonno, από το Ινστιτούτο Έρευνας Διατροφής του Πανεπιστημίου Edith Cowan στο Περθ, δήλωσε: «Βρήκαμε ότι άτομα που κατανάλωναν περίπου δύο μερίδες φρούτων την ημέρα είχαν 36% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά τα επόμενα πέντε χρόνια σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο από μισή μερίδα φρούτων την ημέρα.

Δεν παρατηρήσαμε τα ίδια μοτίβα για το χυμό φρούτων. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι μια υγιεινή διατροφή και τρόπος ζωής που περιλαμβάνει την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων είναι μια εξαιρετική στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη».

Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερα από 7.600 άτομα που είχαν ήδη εγγραφεί για να συμμετάσχουν στη μελέτη για τον διαβήτη, την παχυσαρκία και τον τρόπο ζωής του Baker Heart and Diabetes Institute. Οι εθελοντές παρείχαν πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση φρούτων και χυμών φρούτων μέσω ερωτηματολογίου.

Μειωμένος κίνδυνος για διαβήτη πέντε χρόνια

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που δήλωσαν ότι έτρωγαν περισσότερα ολόκληρα φρούτα είχαν 36% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 πέντε χρόνια αργότερα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν.

Πιθανότατα αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, επειδή υπάρχει σχέση μεταξύ της πρόσληψης φρούτων και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Επομένως, αυτό σημαίνει ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα φρούτα έπρεπε να παράγουν λιγότερη ινσουλίνη για να μειώσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους.

“Αυτό είναι σημαντικό επειδή τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης που κυκλοφορούν (υπερινσουλιναιμία) μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία και σχετίζονται όχι μόνο με τον διαβήτη, αλλά και με την υψηλή αρτηριακή πίεση, την παχυσαρκία και τις καρδιακές παθήσεις”, δήλωσε η Bondonno.

Pronews

Διαφήμιση
Διαφήμιση