HomeHL-9Λίνα Μενδώνη: Έως το τέλος του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί το Μουσείο Μεσαράς

Λίνα Μενδώνη: Έως το τέλος του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί το Μουσείο Μεσαράς

Επισκέφτηκε αρχαιολογικούς χώρους σε Γόρτυνα και Φαιστό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας, την Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Τίτου στην Μητρόπολη, τις ανασκαφές του Αρχαίου Θεάτρου της Γόρτυνας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς, επισκέφθηκε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, συνεχίζοντας την περιοδεία της στην Κρήτη.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής της, η υπουργός ενημερώθηκε για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στους αρχαιολογικούς χώρους του δήμου Γόρτυνας και τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα όλες οι αναγκαίες μελέτες, με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας.

«Η επίσκεψη στην Γόρτυνα ήταν επιβεβλημένη, καθώς υπάρχουν ώριμες μελέτες οι οποίες πρέπει να ενταχθούν στην προγραμματική περίοδο 2021-2027. Οι μελέτες αυτές θα συμπεριληφθούν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, που περιλαμβάνει και το Μουσείο της Μεσαράς, το οποίο εκτιμούμε ότι μπορεί ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2022» ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού.

Ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Λευτέρης Κοκολάκης, παρουσία και του επικεφαλής της «Μεγάλης Γόρτυνας», Μιχάλη Κοκολάκη, καλωσόρισε την υπουργό με μία ανθοδέσμη και τόνισε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να δείξουν τον ίδιο ζήλο, ώστε να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν τα ιστορικά μνημεία της Γόρτυνας, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, της ανάπτυξης και της ενίσχυσης του πολιτιστικού και τουριστικού αποθέματος του τόπου μας.

 «Η κληρονομιά της Γόρτυνας αποτελεί στολίδι για την Κρήτη και για την χώρα μας, συνολικά. Διανύουμε μια εξαιρετική συγκυρία, καθώς υπάρχει συσπείρωση δυνάμεων, τόσο από πλευράς κεντρικού κράτους, όσο και από πλευράς Περιφέρειας, Δήμου και τοπικών φορέων, ώστε το Αρχαίο Θέατρο της Γόρτυνας, το Νέο Μουσείο της Μεσαράς, η Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Τίτου στην Μητρόπολη, το μεγαλείο της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής μας να αναδειχθούν στο σύνολό τους».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η υπουργός Πολιτισμού δέχθηκε ως δώρο από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γόρτυνας, Νίκο Πελεκανάκη, ένα κρητικό μαντήλι και μια εικόνα του Αγίου Παΐσιου, από το Άγιο Όρος.

Την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη συνόδευαν ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και ο βουλευτής Ηρακλείου, Μάξιμος Σενετάκης, ενώ το παρών έδωσαν, επίσης, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Γόρτυνας, Κωνσταντίνος Τσικνάκης, η περιφερειακή σύμβουλος, Πόπη Δασκαλάκη, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού, Κωνσταντίνος Φασουλάκης, ο Δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης, η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου (ΕΦΑΗ), Βασιλική Συθιακάκη και στελέχη της ΕΦΑΗ, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου, Βαγγέλης Καρκανάκης και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

mendonh-mesaras-7

«Ετοιμάζεται φάκελος με τα μινωικά ανάκτορα για την UNESCO»

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η σειριακή εγγραφή των μινωικών ανακτόρων της Κρήτης προκειμένου να καταρτιστεί ο φάκελλος για την ένταξή τους στον κατάλογο της πολιτικής κληρονομιάς της UNESCO.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια Κρήτης, έχουν διαθέσει από κοινού 300.000 ευρώ προκειμένου μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να είναι έτοιμος ο φάκελος υποψηφιότητας για να υποβληθεί στην Unesco.

Αυτό συζητήθηκε κατά την χθεσινή συνάντηση που είχε η Λίνα Μενδώνη με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη.

Η κα Μενδώνη έκανε λόγο για «μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση» και δήλωσε πως «τα μινωικά ανάκτορα πέρα από την ιδιαιτερότητα που έχουν και προσδίδουν μια μοναδικότητα πολιτιστικής φυσιογνωμίας στην Κρήτη, μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετικά σημαντική πολιτιστική διαδρομή, με την έννοια της αναπτυξιακής λογικής που αποκτά μια πολιτιστική διαδρομή, όπου εμπλέκονται ο δημόσιος και ο ιδιωτικός φορέας, οι υπηρεσίες του υπουργείου, η άυλη πολιτιστική κληρονομιά, ακόμα και οι επιχειρήσεις τουρισμού και γαστρονομίας».

Η Υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε τη συμβολή του Υπουργείου στην ανάδειξη των μινωικών ανακτόρων, με δύο έργα που θα ξεκινήσουν το 2022 στη Φαιστό και στα Μάλια καθώς ενέταξε τις βασικές υποδομές των δύο ανακτορικών συγκροτημάτων στα έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, στην ευρύτερη πρόταση για την προστασία του πολιτιστικού αποθέματος από την κλιματική αλλαγή.

Ευχαριστώντας την Υπουργό για την παραγωγική συνεργασία, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε πως μέσα από την ανάδειξη των μινωικών ανακτόρων και των αρχαιολογικών χώρων του νησιού, «μόνο όφελος μπορεί να προκύψει για την ανάπτυξη του πολιτισμού και του τουρισμού στην Κρήτη, αφού το 40% των επισκεπτών μας θέλει τον πολιτιστικό τουρισμό. Το νησί μας προσφέρεται κι ο συνδυασμός των ειδικών μορφών τουρισμού – όπως ο πολιτιστικός και γαστρονομικός – δίνουν μια μεγάλη ανάπτυξη στην Κρήτη», σημείωσε.

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Κρήτης τόνισε πως μέσα από τις συνέργειες Περιφέρειας Κρήτης και Υπουργείου Πολιτισμού δίνεται προτεραιότητα σε όλες τις περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. Αναφέρθηκε σε εμβληματικές δράσεις συνεργασίας, όπως η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων στην περιοχή της Μεσσαράς καθώς και οι δράσεις για όλα τα μεγάλα μουσεία της Κρήτης τα οποία θα ολοκληρωθούν στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο και βρίσκονται στα Χανιά, τη Μεσσαρά και τον Άγιο Νικόλαο καθώς και την προετοιμασία έργων ενόψει της επόμενης προγραμματικής περιόδου και των νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε πως έχει εκδοθεί

Στη συνάντηση μετείχαν ο βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, Διοίκησης και Οργάνωσης Ζαχαρίας Δοξαστάκης, Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης, η Διευθύντρια της Διαχειριστικής Αρχής ΠΕΠ Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη, εκπρόσωποι κυβερνητικών βουλευτών και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου Βαγγέλης Καρκανάκης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση