HomeHL-TOPSelf test-Φαρμακοποιοί Ηρακλείου: «Η συμφωνία θα τηρηθεί»

Self test-Φαρμακοποιοί Ηρακλείου: «Η συμφωνία θα τηρηθεί»

'Kάποιοι προσπαθούν να απαξιώσουν ότι έχει επιτευχθεί σήμερα"

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η συμφωνία μεταξύ Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία προβλέπει ως καταληκτική ημερομηνία για την διάθεση, την 19η Ιουνίου 2021, ξεκαθαρίζει για μία ακόμη φορά, θα τηρηθεί, τονίζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου με άλλη μία ανακοίνωση του.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, από τις 7 Απριλίου, οπότε και ξεκίνησε η διάθεση των self test οι φαρμακοποιοί έχουν διανείμει πάνω από 25 εκατ. self test, ενώ μέχρι και τις 19 Ιουνίου , ο αριθμός αυτός θα ανέλθει στα 30 εκατ. τεμάχια.

Αίσθηση επίσης προκαλεί η αναφορά που κάνουν στη στάση ορισμένων ΜΜΕ, χαρακτηρίζοντας τη επικριτική και προσβλητική, επειδή οι φαρμακοποιοί απλά τηρούν τα συμφωνηθέντα.

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει:

«Από τις 07 Απριλίου 2021 ξεκίνησε η διάθεση των δωρεάν self test από τα φαρμακεία, μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, και οι φαρμακοποιοί μέχρι σήμερα, με την συνδρομή και των φαρμακαποθηκών, έχουν φέρει εις πέρας με απόλυτη επιτυχία την διανομή πάνω από 25 εκατομμύρια self test, ενώ μέχρι και τις 19 Ιουνίου θα φτάσουν περίπου τα 30 εκατομμύρια τεμάχια.

Μέχρι σήμερα καμία δημόσια δομή, καμία ιδιωτική επιχείρηση, δεν δέχτηκε να συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια.

Και η επιτυχία της ολοκλήρωσης αυτού του εγχειρήματος, ανήκει αποκλειστικά στους φαρμακοποιούς. Δυστυχώς από μερίδα των ΜΜΕ που σήμερα υιοθετούν επικριτική και προσβλητική στάση απέναντι στους φαρμακοποιούς, επειδή απλά τηρούν τα συμφωνηθέντα, δεν μεταδόθηκε, δεν ακούστηκε, δεν γράφτηκε το παραμικρό επικριτικό σχόλιο για την αδιαφορία άλλων ιδιωτικών επιχειρήσεων να βοηθήσουν.

Που ήταν όλοι αυτοί οι σημερινοί πρόθυμοι, που ήταν όλα αυτά τα διαφορετικά κανάλια διανομής για self test, εδώ και δύο μήνες? Μήπως επειδή η διαδικασία ήταν δωρεάν, απλά δεν τους ενδιέφερε να συμμετάσχουν δεδομένου ότι ενδιαφέρονται μόνο για την κερδοφορία τους, και η κοινωνική προσφορά της δωρεάν διανομής θα επιβάρυνε απλά τα κόστη λειτουργίας τους? Η πρωτοβουλία και οι αποφάσεις ανήκουν στην κυβέρνηση. Οι φαρμακοποιοί μέχρι σήμερα επιτέλεσαν στο ακέραιο το καθήκον τους και συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάσχεση της πανδημίας.

Μας κάνει αλγεινή εντύπωση η προσπάθεια κυβερνητικών αρμοδίων, και μερικών ΜΜΕ, να απαξιώσουν πλήρως το ότι έχει επιτευχθεί σήμερα, και να καλλιεργήσουν στην κοινή γνώμη. μια εχθρική διάθεση απέναντι σε έναν υγειονομικό κλάδο, ο οποίος είναι ο μόνος που εργάστηκε δωρεάν. Βρισκόμαστε στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας και των συμπολιτών μας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, τους τελευταίους δύο μήνες και όχι μόνο, κατανόησε πλήρως την τεράστια συμβολή μας, με την διανομή των self test και το κλείσιμο των ραντεβού για τον εμβολιασμό, που αναλάβαμε επιπλέον της ήδη επιβαρυμένης εργασίας μας που αφορά στην εκτέλεση ιατρικών συνταγών και την παροχή της φαρμακευτικής περίθαλψης. Αναμένουμε να το κατανοήσουν αντίστοιχα και οι κυβερνητικοί αρμόδιοι.

Το θέμα είχε αποκαλύψει το cretapost, με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλη Σκουντάκη να δηλώνει ότι η συμφωνία που είχε υπογράψει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με το Υπουργείο Υγείας ήταν μέχρι τις 6 Ιουνίου: «Κανονικά έπρεπε ήδη να έχουμε σταματήσει τη διάθεση τους», ενώ πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει αγοράσει 30 εκ. τεστ, τα οποία τελειώνουν πλέον. Οπότε σε λίγο καιρό δε θα υπάρχει διαθεσιμότητα. Από σήμερα θα μοιράζουμε τρία τεστ στους υπαλλήλους ώστε να είναι καλυμμένοι για 3 εβδομάδες, όπως και σε μαθητές. Και μετά δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία, πρώτον γιατί δε θα υπάρχουν τεστ και δεύτερον γιατί προχώρα ο εμβολιασμός. Και το λέω αυτό με τη λογική ότι οι εμβολιασμένοι δεν κάνουν τεστ».

Να υπενθυμίσουμε ότι :.

Από την Δευτέρα 7/6/2021 μέχρι και το Σάββατο 12/6 /2021 θα διατεθούν 3 Self tests για τον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, που θα αφορούν στο διάστημα 7/6 μέχρι 30/6 σύμφωνα με απόφαση των Συναρμόδιων Υπουργείων

Επίσης από την Δευτέρα 14/6/2021 έως και το Σάββατο 19/6/2021 θα διατεθούν 3 Self Tests για την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοικητικό προσωπικό).

«Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα να προμηθευτούν Self tests και οι μαθητές του Λυκείου ενόψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων και οι μαθητές του Δημοτικού για την λήξη του εκπαιδευτικού έτους«, καταλήγει η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού συλλόγου.

 Σκέρτσος: H δωρεάν διάθεση self-test θα συνεχιστεί από «κανάλια διανομής» που θα ανακοινωθούν

Η διανομή των δωρεάν self-tests θα συνεχιστεί από «κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες», διευκρίνισε ο Άκης Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, στο Facebook, μετά την γνωστοποίηση του τερματισμού της δωρεάν διάθεσης από τα φαρμακεία στις 19 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, σύμφωνα με τον skai.gr.

«Η πολιτική δωρεάν διανομής self test στον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων ολοκληρώνεται για τον μήνα Ιούνιο έως 19/6, με τη διάθεση 3 τεστ στις ομάδες δικαιούχων (όπως αυτές ορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Παιδείας) κατά τη διάρκεια αυτής και της επόμενης εβδομάδας. Συγκεκριμένα, την τρέχουσα εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι. Την επόμενη εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και όλοι οι πολίτες 18-30 ετών», αναφέρει στη δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας παράλληλα:

«Η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομάδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Καταλήγοντας, ο κ. Σκέρτσος αναφέρει: «Σημειώνεται ότι από τις 12/4 που τέθηκε σε εφαρμογή αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας έχει καταγραφεί, με την ταυτόχρονη συνδρομή του εμβολιασμού και της στοχευμένης δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ, η ακόλουθη πτώση στους εξής δείκτες:

-73% κρούσματα COVID
-65% νοσηλευόμενοι λόγω COVID
0,73 λόγος εισαγωγών προς εξιτήρια στα νοσοκομεία για ασθενείς COVID
-53% μείωση δείκτη θετικότητας».

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση