HomeΕΛΛΑΔΑΑνασχηματισμός: «Πονοκέφαλος» για τον Μητσοτάκη, Μενδώνη, Χρυσοχοΐδης και Θεοχάρης

Ανασχηματισμός: «Πονοκέφαλος» για τον Μητσοτάκη, Μενδώνη, Χρυσοχοΐδης και Θεοχάρης

Οι σκέψεις του πρωθυπουργού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η συζήτηση για την πρόθεση του κυρίου Μητσοτάκη-χωρίς να προσδιοριστεί χρονικά- με την απάντηση του κ. Γεραπετρίτη στην εκπομπή Direct του Alpha. Ερωτηθείς σχετικά με την απόδοση των Υπουργών ο Υπουργός Επικρατείας απάντησε ότι «σε καμία ομάδα και οι 11 παίκτες είναι εξ ίσου καλοί».

Ο ανασχηματισμός παραδοσιακά αποτελεί ένα «όπλο» που βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια του εκάστοτε πρωθυπουργού. Με αυτό, οι πρωθυπουργοί δίνουν τον τόνο αλλά και το πλαίσιο της πολιτικής που έχουν σχεδιάσει να εφαρμόσουν, πραγματοποιώντας στοχευμένες αλλαγές, διευρύνοντας τις συμμαχίες τους ή δίνοντας νέα πνοή στο κυβερνητικό σχήμα αλλά ταυτόχρονα και μηνύματα στην κοινωνία. Κάπως σαν τις αλλαγές που κάνουν οι προπονητές αφού έχουν εντοπίσει τα σημεία που πιθανώς χωλαίνει η ομάδα τους. Μόνο που οι προπονητές έχουν περιορισμούς στο πόσους παίκτες μπορούν να αλλάξουν, ενώ οι πρωθυπουργοί όχι.

Η συζήτηση για την πρόθεση του κυρίου Μητσοτάκη- χωρίς να προσδιοριστεί χρονικά- με την απάντηση του κ. Γεραπετρίτη στην εκπομπή Direct του Alpha. Ερωτηθείς σχετικά με την απόδοση των Υπουργών ο Υπουργός Επικρατείας απάντησε ότι «σε καμία ομάδα και οι 11 παίκτες είναι εξ ίσου καλοί».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής στ’ αλήθεια το «όπλο» του ανασχηματισμού: δύο χρόνια από την ανάληψη της κυβέρνησης την 7η Ιουλίου 2019, οι δύο αλλαγές που έχουν γίνει στο κυβερνητικό σχήμα θα μπορούσαν να ονομαστούν μάλλον λειτουργικές ή διορθωτικές αλλά κυρίως διορθωτικές. Οι περισσότεροι Υπουργοί της κυβέρνησης, μετά από δύο αλλαγές κυβερνητικού σχήματος που δεν τους επηρέασαν, πέραν από την τοποθέτηση υφυπουργών, αισθάνονται απολύτως ασφαλείς στη θέση τους. Κάτι που δεν είναι κατ’ ανάγκη καλό για την κυβέρνηση…

Το να μην γίνεται δομικός ανασχηματισμός εν μέσω μιας κρίσης, όπως η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού που ανέτρεψε άρδην τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και τις κοινωνίας, είναι κάτι λογικό. Καθώς όμως τα ποσοστά των εμβολιασμών αυξάνονται, καθώς η κοινωνία περιμένει να δει νέα δείγματα γραφής μετά την καραντίνα και έχει κουραστεί από το pause στην οικονομία και στη ζωή, τόσο προκύπτει και η ανάγκη μια νέα πνοή να φανεί και στο κυβερνητικό σχήμα. Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είναι κυρίαρχος και στη ΝΔ και στο πολιτικό σκηνικό –καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παίρνει δημοσκοπικό κεφάλι- όμως τα τελευταία καμπανάκια με την φωτιά στην Κορινθία και τη Δυτική Αττική, αλλά και η ένταση των άγριων δολοφονιών και των ξεκαθαρισμάτων μεταξύ μαφιόζων, δείχνουν πόσο εύκολα μπορεί να αλλάξει η κατάσταση. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, ο καλός προπονητής αλλάζει τους παίκτες νωρίς κι όχι αφού έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα της ομάδας.

Υπάρχουν Υπουργοί οι οποίο έχουν προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό της ΝΔ: χαρακτηριστική περίπτωση ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας, σε νομοσχέδιο του οποίου (αλλαγή στο οικογενειακό δίκαιο) για πρώτη φορά εκφράστηκαν ανοιχτά αντιδράσεις –που αποτυπώθηκαν και στην ψηφοφορία- από βουλευτίνες της ΝΔ. Στα πηγαδάκια υπήρχαν πολλοί περισσότεροι βουλευτές που ήταν δυσαρεστημένοι για μια αλλαγή στο οικογενειακό δίκαιο που ποτέ δεν είχε συζητηθεί στο εσωτερικό της ΝΔ, ούτε αποτελούσε μέρος του προεκλογικού της προγράμματος. Να σημειωθεί ότι το κόστος που θα εισπράξει η Κυβέρνηση από αυτή την πρωτοβουλία δεν μάλλον αξιολογηθεί σωστά από τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.

Οι υπουργοί της «διεύρυνσης» αποτελούν επίσης πονοκέφαλο για τη ΝΔ. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ το πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης της ΝΔ φαινόταν ότι θα εξελισσόταν σε έναν επιτυχημένο υπουργό της ΝΔ, στη συνέχεια τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην. Οι ληστείες και οι διαρρήξεις περιορίστηκαν δραστικά όσο ίσχυε ο περιορισμός στα σπίτια και η απαγόρευση κυκλοφορίας, άρα δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως «επίτευγμα» του Υπουργού. Αντιθέτως, τόσο η δολοφονία στα Γλυκά Νερά και στην Κέρκυρα, όσο και οι εκτελέσεις μέρα μεσημέρι, με ειδεχθέστερη αυτή του συναδέλφου Γ. Καραϊβάζ, έρχονται στον αντίποδα της «αποτελεσματικής αστυνομίας» και της «ασφάλειας του πολίτη» που παρουσίαζε ως δόγμα ο Υπουργός. Τα περιστατικά στη Νέα Σμύρνη, που όπως φάνηκε ξεκίνησαν με αποκλειστική ευθύνη της αστυνομίας, προκάλεσαν αντιδράσεις σε ένα μεσοαστικό προάστιο, από αυτά που η ΝΔ κέρδισε στις εκλογές του 2019, κι αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Ο Χάρης Θεοχάρης θεωρούνταν βαρίδι για τη ΝΔ, όμως επεβίωσε του ανασχηματισμού του Ιανουαρίου 2021. Το ότι έμεινε στη θέση του, όμως, δεν έφερε μια καλύτερη κατάσταση στον νευραλγικό τομέα του τουρισμού. Αντιθέτως, το τελευταίο «επίτευγμά» του, η εξαίρεση της χώρας μας και των νησιών από την «πράσινη λίστα» της Βρετανίας, παρά την εκεί επίσκεψή του, οφείλει να χτυπήσει καμπανάκι στην κυβέρνηση. Ο κλάδος του τουρισμού δεν είναι ευχαριστημένος με την διαχείριση, ενώ οι αποζημιώσεις που δόθηκαν στους ξενοδόχους δεν σχετίζονται με το Υπουργείο Τουρισμού, αλλά με το Υπουργείο Οικονομικών.

Σοβαρό ζήτημα για τη ΝΔ αποτελεί βέβαια και η Λίνα Μενδώνη, που βαρύνεται με πολλές αστοχίες και έχει φέρει πολλές φορές σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό και όλη την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να την στηρίξει μετά την υπόθεση Λιγνάδη, με αποτέλεσμα το πολιτικό κόστος της επιλογής ενός ανθρώπου που βαρύνεται με υποθέσεις παιδεραστίας να διαχυθεί σε όλη την κυβέρνηση.

Οι τρεις παραπάνω Υπουργοί θεωρούνται προσωπικές επιλογές του Κ. Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα η τυχόν απομάκρυνση από το πόστο τους να θεωρείται από κάποιους και προσωπική αποτυχία του Πρωθυπουργού. Αν προεκταθεί αυτή η λογική, όμως, τότε κανένας Υπουργός δεν θα πρέπει να μετακινείται ποτέ από το πόστο του! Αντιθέτως, αυτό που πρέπει να προκρίνει ο Πρωθυπουργός είναι ποια εικόνα δίνει τόσο στο κόμμα του όσο και στην κοινωνία. Μπορεί ο Πρωθυπουργός που πολιτεύτηκε με κύριο πρόταγμα την αξιοκρατία και την αριστεία, να κρατάει αμετακίνητους Υπουργούς που κατά τεκμήριο δεν πέτυχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα  στον τομέα ευθύνης τους; Όσο τέτοιοι Υπουργοί παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους, τόσο το μήνυμα που δίνεται στο υπόλοιπο κυβερνητικό σχήμα είναι αυτό της «αρρυθμίας»: ότι κάθε Υπουργός μπορεί να παραμείνει στη θέση του ακόμη κι αν οι αστοχίες του κοστίζουν σε όλη την κυβέρνηση.

Newpost.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση