HomeHL-9Αντικειμενικές αξίες: Η νέα πραγματικότητα- Πρόσθετοι φόροι

Αντικειμενικές αξίες: Η νέα πραγματικότητα- Πρόσθετοι φόροι

Τι σηματοδοτούν οι αυξήσεις σε Χερσόνησο και Αλικαρνασό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέα πραγματικότητα σηματοδοτεί για τη χώρα ο χάρτης των αντικειμενικών αξιών που ανακοινώθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς διαμορφώνει ένα καινούριο τοπίο στον τομέα της κτηματαγοράς, αλλά και της φορολόγησης της κοινωνίας.

Αύξηση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων σε ποσοστό 75% για τη Χερσόνησο και 38% για τη Νέα Αλικαρνασσό, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γ.Γ. Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος, παρουσιάζοντας τη νέα χαρτογράφηση των αντικειμενικών αξιών στο 98% των εντός σχεδίου περιοχών της χώρας.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι οι αυξήσεις δεν θα μεταφραστούν αυτομάτως σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ, και στο πλαίσιο
αυτό θα γίνει νέα προσαρμογή των συντελεστών.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι «δεν θα προκύψουν αυξήσεις για τη μεσαία τάξη, ακόμη και αν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες», και πρόσθεσε πως θα εξεταστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης στη φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων.

Όπως διευκρίνισε, ο νέος ΕΝΦΙΑ θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2022 και θα υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής σε περισσότερες από τις υφιστάμενες 6 δόσεις. Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν η μέση αύξηση στις 13.808 ζώνες όπου εφαρμόζεται πλέον το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων
ανέρχεται στο 8%, με τις τουριστικές περιοχές να παίρνουν φωτια όπως για παράδειγμα την Ιθάκη, όπου οι αντικειμενικές αξίες εκτοξεύθηκαν από 600 σε 2.100 ευρώ που αντιστοιχούν σε αύξηση 250%, ενώ αντίστοιχα στη Ρόδο, οι τιμές ανέβηκαν από 700 σε 2.100 ευρώ, που μεταφράζεται σε αύξηση 200%.

Σε ό,τι αφορά στην Κρήτη, οι ανατροπές στο χάρτη της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων ξεκινούν από τη Νέα Αλικαρνασσό, όπου η τιμή της ζώνης από 650 με τις νέες αντικειμενικές τιμές ανεβαίνει στα 900 ευρώ και η αύξηση αυτή αντιστοιχεί στο 38%, και φτάνουν στη Χερσόνησο, όπου η τιμή ζώνης να εκτοξεύεται στα 1.050 ευρώ από τα 600 ευρώ που ήταν και έτσι καταγράφεται αύξηση 75%.

Οι νέες αυξήσεις

Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Χρ. Τριαντόπουλος η ένταξη περισσότερων περιοχών σε ζώνες, οδηγεί σε μεγάλες αυξήσεις σε ζώνες τουριστικών περιοχών, όπου οι αντικειμενικές τιμές ήταν πολύ χαμηλές, όπως είναι τα νησιά και η ηπειρωτική χώρα με τουριστικό ενδιαφέρον.

Επίσης, μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται με τη σύγκλιση εμπορικών τιμών με αντικειμενικές, σε περιοχές με έντονη ανάπτυξη και αυξημένο οικιστικό ενδιαφέρον.

Μεγάλη αύξηση, κατά 229%, εντοπίζεται σε τρεις ζώνες της Μυκόνου, καθώς υπολογίζονταν μέχρι σήμερα με τιμή 1.200 ευρώ και η τελική τιμή τους διαμορφώνεται πλέον σε 3.800 και 3.950 ευρώ, ενώ σημαντικές αυξήσεις εντοπίζονται σε ζώνες περιοχών, μεταξύ άλλων, όπως το Λαγονήσι, από 750 σε 1.450 ευρώ (αύξηση 93%), το Μαρούσι, από 1.300 σε 2.000 ευρώ (αύξηση 54%), το Χαλάνδρι, από 1.250 σε 1.900 ευρώ (αύξηση 52%), η Κέρκυρα, από 1.050 σε 1.600 ευρώ (αύξηση 52%) και η Νέα Αλικαρνασσός, από 650 σε 900 ευρώ (αύξηση 38%).

Παράλληλα, από τις νέες ζώνες, στις νέες εντάξεις εντοπίζεται αύξηση στο 40% των 3.478 ζωνών, η
οποία διαμορφώνεται κατά μέσο όρο σε 26%.

Αυξήσεις, μέσα από τη διαδικασία των πιστοποιημένων εκτιμητών, που εντοπίζονται σε περιοχές των οποίων η τιμή ζώνης ήταν εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, όπως η Ιθάκη, από 600 σε 2.100 ευρώ (αύξηση 250%), η Ρόδος, από 700 σε 2.100 ευρώ (αύξηση 200%), η Κως, από 650 σε 1.350 ευρώ (αύξηση 108%), η Κασσάνδρα Χαλκιδικής, από 800 σε 1.550 ευρώ (αύξηση 94%), η Κεφαλλονιά, από 700 σε 1.250 ευρώ (αύξηση 79%), η Χερσόνησος Ηρακλείου, από 600 σε 1.050 ευρώ (αύξηση 75%), η Ανάβυσσος, από 1.050 σε 1.700 (αύξηση 62%), η Σκαφιδιά Ηλείας, από 650 σε 950 ευρώ (αύξηση 46%) και η Πάτμος, από 650 σε 900 ευρώ (αύξηση 38%).

Τι σηματοδοτεί η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει ο χάρτης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων

Ο πρόεδρος Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων και δικηγόρος Κώστας Αράπογλου, τονίζει ότι η «σε πανελλαδικό επίπεδο αύξηση της αντικειμενικής τιμής των ακινήτων, σημαίνει αυτόματα και αύξηση σε τριάντα διαφορετικούς φόρους που συνδέονται με τις αντικειμενικές αξίες.

Καταρχήν να υπογραμμίσουμε ότι αναμένουμε με ενδιαφέρον το πώς θα υλοποιηθεί η δέσμευση του υπουργού κ. Σταϊκούρα για τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα πληρώσουν περισσότερα χρήματα σε φόρο οι ιδιοκτήτες ακινήτων που σημαίνει ότι για να γίνει αυτό, θα πρέπει να μειωθούν οι συντελεστές φορολόγησης του ΕΝΦΙΑ.

Σε κάθε περίπτωση όμως η αύξηση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων σημαίνει ότι αυτόματα αυξάνονται
τριάντα διαφορετικοί φόροι που είναι σε απόλυτη συνάρτηση.

Όπως οι φόροι μεταβίβασης ακινήτων (δηλαδή αγοραπωλησίας) οι φόροι γονικής παροχής, δωρεάς, κληρονομιάς διανομής ακινήτων, ο φόρος χρησικτησίας συμπληρωματικός φόρος το ΤΑΠ αυξάνονται.

Σε ό,τι αφορά στις περιοχές του Ηρακλείου που αυξάνονται περισσότερο και είναι η Χερσόνησος κατά 75 %
και η Αλικαρνασσός κατά 38% ακόμα και αν έχουμε μια μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ σημαίνει ότι πάλι θα έχουμε αυξημένη φορολόγηση. Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε ότι οι αντικειμενικές αξίες με τις οποίες το κράτος υπολογίζει τους φόρους σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές αξίες, διότι οι πραγματικές αξίες για το ίδιο ακίνητο μπορεί να έχουν απόκλιση και 40% προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Αυτό βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με την οικονομική πίεση που έχει, αυτός που θέλει να αγοράσει ή
να πουλήσει.

Σε ό,τι αφορά τη Χερσόνησο που είναι μια περιοχή – «φιλέτο» όμως ο τουρισμός δεν έχει καλή εξέλιξη εν μέσω της πανδημίας, δεν δικαιολογείται αυτή η αύξηση με δεδομένο και το γεγονός ότι ήδη είναι αυξημένες οι τιμές της Χερσονήσου.

Αντίστοιχα και για την Αλικαρνασσό αν η αύξηση συναρτάται με την απομάκρυνση του αεροδρομίου αυτό είναι μια πολύ μακροχρόνια προοπτική για να συντελείται προκαταβολικά μια τέτοια αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων».

Αντίστοιχα, ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος με δηλώσεις του στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ σημειώνει ότι:

«Το θέμα της αύξησης των αντικειμενικών αξιών θα μπει στο μικροσκόπιο του Δήμου, προκειμένου να μελετηθεί ενδελεχώς. Ωστόσο μια πρώτη αποτίμηση, της αύξησης των αντικειμενικών αξιών και ειδικά στις τουριστικές περιοχές, οι οποίες βάλλονται και από την πανδημία, πρακτικά δυσχεραίνει μια διαδικασία υλοποίησης αγοραπωλησιών ή μεταβιβάσεων.

Πιθανότατα στις τουριστικές περιοχές θα έπρεπε να έχουν παγώσει αυτή τη διαδικασία της αύξησης των
αντικειμενικών αξιών, οι οποίες είναι υπερβολικές για τις ήδη αυξημένες τιμές της Χερσονήσου και είναι ένα ζητούμενο κατά πόσο συνάδουν με τις εμπορικές τιμές».

Η συμβολαιογράφος και αντιδήμαρχος κ. Στέλλα Αρχοντάκη Καλογεράκη, εκτιμά πως «φαίνεται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών να τείνει να πλησιάσει τις εμπορικές που ήταν ο στόχος ειδικά για την περιοχή της Χερσονήσου. Θεωρώ όμως ότι αυτή την περίοδο που δεν έχουμε ακόμα τελειώσει με την πανδημία δεν έχουμε καταλήξει σαφώς ποιες είναι οι εμπορικές αξίες. Παλιά ξέραμε ότι η εμπορική ήταν 1,5 – 2 φορές μεγαλύτερη από την αντικειμενική.

Τώρα δεν μπορείς να το πεις αυτό, ο καθένας πουλάει με βάση τις ανάγκες που έχει. Η αύξηση στην Αλικαρνασσό είναι λογική, διότι ήταν χαμηλές οι αξίες.  Δε νομίζω ότι έγινε η αύξηση αυτή με την προοπτική της απομάκρυνσης του αεροδρομίου, διότι αυτό είναι ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός.

Απλά ήταν πολύ χαμηλές οι προηγούμενες. Τώρα είναι λογική μια τέτοια αύξηση. Δε συμφωνώ με το 6μηνο της
προαναγγελίας.

Διότι θα μπερδέψει τον κόσμο να αποφασίσει τι συμφέρει περισσότερο».

Διαφήμιση
Διαφήμιση