HomeΕΛΛΑΔΑΕισαγγελική έρευνα για απελάσεις και επαναπροωθήσεις μεταναστών

Εισαγγελική έρευνα για απελάσεις και επαναπροωθήσεις μεταναστών

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δέχθηκε το αίτημα του του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, για την εξαίρεση της Εισαγγελίας του Ναυτοδικείου Αθηνών από την προανακριτική διαδικασία λόγω αρνησιδικίας και μεροληψίας, αναφέρει ανακοίνωση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να αποστείλει στις 12 Μαΐου 2021 σε 15 Εισαγγελίες Πρωτοδικών την από 4 Μαΐου 2021 Μηνυτήρια αναφορά για διερεύνηση 147 περιστατικών παράνομης, βίαιης, ρατσιστικής επαναπροώθησης ή απέλασης 7000+ αλλοδαπών κατά την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020 και συγκεκριμένα στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Ρόδου, Νάξου, Σύρου, Χίου, Μυτιλήνης, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Δράμας, Θεσπρωτίας, Κω, Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου».

Τα παραπάνω αναφέρει ανακοίνωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι. Υπενθυμίζεται ότι είχε προχωρήσει σε προσφυγή κατά της Frontex για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υποβλήθηκε στο Δικαστήριο της ΕΕ για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού.

«Είναι σημαντικό πως η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δέχθηκε το αίτημα του ΕΠΣΕ για την εξαίρεση της Εισαγγελίας του Ναυτοδικείου Αθηνών από την προανακριτική διαδικασία λόγω της αρνησιδικίας και μεροληψίας με την οποία χειρίστηκε την προηγούμενη Μηνυτήρια αναφορά για 1389+ παράνομες επαναπροωθήσεις αλλοδαπών (Μάρτιος – Ιούλιος 2020).

Εκείνη είχε υποβληθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις 27 Αυγούστου 2020 και κατέληξε μέσω Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών στην Εισαγγελία του Ναυτοδικείου Αθηνών που την αρχιεοθέτησε χωρίς καν να την ερευνήσει», σημειώνεται.

«Είναι η πρώτη φορά που οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές θα ερευνήσουν (σχεδόν) το σύνολο των καταγγελιών (από πολλές ΜΚΟ ή/και ΜΜΕ) για παράνομες απελάσεις ή επαναπροωθήσεις από το Μάρτιο 2020, όταν η Τουρκία σταμάτησε να εμποδίζει τα άτομα αιτούντα άσυλο να προσπαθούν να εισέλθουν στην Ελλάδα για να ζητήσουν άσυλο».

Διαφήμιση
Διαφήμιση