HomeHL-9Τζανάκης: H νέα παραλλαγή φέρει 30 μεταλλάξεις – Σουρβίνος: Καλύπτεται από τα εμβόλια

Τζανάκης: H νέα παραλλαγή φέρει 30 μεταλλάξεις – Σουρβίνος: Καλύπτεται από τα εμβόλια

Τι αναφέρουν οι ειδικοί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έχουν ανακοινωθεί τρεις μεταλλάξεις αλλά ίσως υπάρχουν μία, δύο, δεκάδες στην Κρήτη εκτιμά ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Όπως εξήγησε ο κ. Τζανάκης αυτό το στέλεχος το ξέρουμε και φαίνεται να συνδέεται με την βόρεια Ευρώπη, την Νορβηγία και την Ρωσία.

«Είναι μία παραλλαγή η οποία φέρει 30 μεταλλάξεις. Βεβαίως καλύπτεται από τα εμβόλια. Υπάρχει θέμα προσοχής και εγρήγορσης. Αυτήν την στιγμή δεν ανησυχούμε κάτι τέτοιο. Το στέλεχος της Κρήτης δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο μεταδοτικό», τόνισε μιλώντας στο Open.

Όπως είπε το στέλεχος αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργήθηκε αυτοδύναμα από την στιγμή που έχει εντοπιστεί σε διάφορες περιοχές. Είναι αδύνατον να παραχθούν 33 μεταλλάξεις με αυτόν τον τρόπο. Μια ίσως φανταστική ιχνηλάτιση είναι ότι κάποιος το έφερε από την Αθήνα στην Κρήτη και το μετέδωσε στους άλλους, ή απευθείας κάποιος ξένος ήρθε στην Κρήτη. «Όσο ο ιός υπάρχει στην κοινότητα ακονίζει τα μαχαίρια του».

Σουρβίνος για νέα μετάλλαξη στην Κρήτη: Δεν χρειάζεται πανικός

Εφησυχαστικός ως προς τη νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην Κρήτη εμφανίστηκε ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος.

Ο κ. Σουρβίνος μιλώντας στο cretapost επεσήμανε πως δεν υπάρχει καμία ανησυχία ως προς τα τρία κρούσματα που εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο.

«Τρία είναι τα κρούσματα που φέρουν το στέλεχος της μετάλλαξης με την ονομασία Β.1.1.523 στην Κρήτη. Και οι τρεις άνθρωποι παρουσιάζουν ελαφριά νόσηση και δεν χρειάζονται νοσηλεία», ανέφερε ο κ. Σουρβίνος ενώ παράλληλα τόνισε πως η ιχνηλάτηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

«Από τη πρώτη στιγμή που το Ιολογικό Εργαστήριο εντόπισε την μετάλλαξη την παρακολουθούμε στενά. Δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει μία κοινή μετάλλαξη με το βραζιλιάνικο και το νοτιοαφρικανικό στέλεχος στα οποία τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σουρβίνος.

Μάλιστα, ο καθηγητής κλινικής ιολογίας συνέστησε στον κόσμο ψυχραιμία.

«Δεν χρειάζεται πανικός. Η κατάσταση παρακολουθείται από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, μέρος του οποίου είναι και το Εργαστηριό μας. Το Δίκτυο είναι πολύ αποτελεσματικό και βρίσκουμε έγκαιρα όλα τα στοιχεία», ανέφερε σχετικά ο κ. Σουρβίνος.

Διαφήμιση
Διαφήμιση