HomeΚΟΣΜΟΣΝορβηγία: Οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν ότι σταμάτησαν να κατασκοπεύουν συμμάχους τους το 2014

Νορβηγία: Οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν ότι σταμάτησαν να κατασκοπεύουν συμμάχους τους το 2014

Τι είπε η πρωθυπουργός

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ έδωσαν διαβεβαιώσεις ότι σταμάτησαν να κατασκοπεύουν τους συμμάχους τους το 2014, μετά την αντίδραση του Όσλο για την υπόθεση αυτή.

Η Νορβηγία κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ, τόνισε η Σόλμπεργκ, μετά από μια αναφορά ότι η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) χρησιμοποίησε μια συνεργασία με την υπηρεσία πληροφοριών εξωτερικού της Δανίας για να κατασκοπεύσει ανώτερους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένης της πρωθυπουργού.

Μέλη του ΝΑΤΟ, Νορβηγία και Δανία, είναι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ. Η Δανία φιλοξενεί πολλούς βασικούς σταθμούς για υποθαλάσσια καλώδια διαδικτύου από και προς τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Βρετανία.

«Χαίρομαι που οι Αμερικανοί εξέφρασαν με σαφήνεια ότι άλλαξαν την πρακτική τους το 2014 όσον αφορά την παρακολούθηση των συμμάχων και ότι θα συνεργαστούν με εμάς και άλλους για να κατανοήσουμε τι συνέβη», δήλωσε η Σόλμπεργκ στο πρακτορείο ειδήσεων NTB.

Ο υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας Φρανκ Μάκε-Γένσεν δήλωσε στο Twitter ότι το υπουργείο του είχε συνάντηση με την αμερικανική πρεσβεία στο Όσλο «όπου καταστήσαμε σαφές ότι η κατασκοπεία των συμμάχων είναι απαράδεκτη και περιττή».

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Η Σόλμπεργκ είπε ότι συνομίλησε επίσης σήμερα με την Δανή ομόλογό της Μέτε Φρεντερίκσεν για την υπόθεση.

«Της επανέλαβα ότι θεωρούμε την κατασκοπεία σε στενούς φίλους και συμμάχους απαράδεκτες και περιττές», είπε.

Ο δανέζικος κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός DR ανέφερε την Κυριακή ότι η NSA χρησιμοποίησε δανέζικα καλώδια πληροφοριών για να κατασκοπεύει ανώτερους αξιωματούχους στη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελάριου Άγγελα Μέρκελ

Η δημόσια τηλεόραση της Δανίας αποκάλυψε την Κυριακή πως η NSA κατασκόπευε Ευρωπαίους ηγέτες από το 2012 μέχρι το 2014, χάρη στη βοήθεια των υπηρεσιών πληροφοριών της Δανίας. Μεταξύ άλλων παρακολουθούσε και υψηλόβαθμους αξιωματούχους στη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Γαλλία.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση