HomeHL-9Eμβολιασμός 12-15 ετών: Τι εξετάζει η Επιτροπή Εμβολιασμού και οι συστάσεις του ΕΜΑ

Eμβολιασμός 12-15 ετών: Τι εξετάζει η Επιτροπή Εμβολιασμού και οι συστάσεις του ΕΜΑ

Αν εγκριθεί, σκέψεις για εμβολιασμό πριν ανοίξουν τα σχολεία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Υπό εξέταση είναι ο εμβολιασμός παιδιών 12-15 ετών, όπως επισήμαναν και χθες οι ειδικοί στην ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών.

Η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών παραμένει ένα ανοιχτό θέμα για την επιτροπή.

Ωστόσο η ίδια απαντώντας σε σχετική ερώτηση άφησε να εννοηθεί ότι «η σύσταση για εμβολιασμό μπορεί να αφορά σε παιδιά με αυξημένο κίνδυνο και όχι σε όλα τα παιδιά». Όπως τόνισε εμφατικά, ο εμβολιασμός παιδιών ακόμα κι αν αποφασιστεί και όποτε αποφασιστεί «δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα». Εφόσον αποφασιστεί ο εμβολιασμός των παιδιών, προσέθεσε καθώς ανέφερε ότι η κάθε χώρα λαμβάνει τις δικές τις αποφάσεις όσον αφορά το ζήτημα αυτό, μετά την θετική γνωμοδότηση του ΕΜΑ για τα εμβόλια mRNA σε παιδιά 12-15 ετών, πριν από τρεις ημέρες.

Αναφερόμενη στους παράγοντες που πρέπει να λαμβάνει κάποιος υπόψη του προκειμένου να εμβολιάσει τα παιδιά, είπε ότι είναι, η νόσος -η οποία είναι ήπια για τα παιδιά- η διασπορά του ιού και πόσο συμβάλουν τα παιδιά σε αυτή, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό, η ασφάλεια τού εμβολίου και η αποδοχή που έχει ο εμβολιασμός στους γονείς, καθώς μόνο με τη δική τους συναίνεση θα μπορεί να γίνεται το εμβόλιο στα παιδιά τους.

Αν εγκριθεί, σκέψεις για εμβολιασμό πριν ανοίξουν τα σχολεία

Σε περίπτωση που πάρει το πράσινο φως, τότε ενδεχομένως ο εμβολιασμούς σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών να ξεκινήσεις και πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μελετά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως είχε αποκαλύψει στο iefimerida.gr ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής, Αθανάσιος Σκουτέλης. «Νομίζω ότι είναι επί θύρας πρώτα η έγκριση για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 έως 15 ετών. Περιμένουμε το «πράσινο» φως από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές και τον Σεπτέμβριο πιθανώς τα παιδιά θα πάνε εμβολιασμένα στα σχολεία», είχε επισημάνει.

«Πράσινο φως» από τον EMA: Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Pfizer για την ηλικία 12-15 ετών

Ο EMA από τις 28 Απριλίου ξεκίνησε να δίνει άδεια για τη χορήγηση εμβολίου Pfizer/Biontech σε παιδιά ηλικίας12 έως 15 ετών. Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του EMA, Μάρκο Καβαλέρι, που εξέτασε το εμβόλιο, δήλωσε ότι η ρυθμιστική αρχή είχε λάβει τα απαραίτητα δεδομένα για να εγκρίνει το εμβόλιο για νεότερους εφήβους και διαπίστωσε ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό έναντι του COVID-19. Πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο που παίρνει το «πράσινο φως» για τα παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Ευρώπη ακολουθεί τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, οι οποίες ενέκριναν το εμβόλιο για νέους εφήβους στις αρχές του μήνα. Ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε έκτοτε από τις Πολιτείες να έχουν άμεσα διαθέσιμες δόσεις εμβολίων για να βοηθήσουν τα παιδιά να επιστρέψουν στα σχολεία και τις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις με ασφάλεια.

Ετσι Τα κράτη-μέλη αποφασίζουν πότε θα χορηγήσουν το εμβόλιο της Pfizer σε αυτές τις ηλικίες

«Έχουμε δεδομένα που δείχνουν ότι το εμβόλιο Comirnaty (των Pfizer/Biontech) κατά της Covid-19, είναι ασφαλές και στις ηλικίες 12-15 ετών», δήλωσε ο επικεφαλής για τη στρατηγική εμβολιασμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), Μάρκο Καβαλέρι, σημειώνοντας ότι εναπόκειται σε κάθε κράτος-μέλος να αποφασίσει αν και πότε θα χορηγήσει το εν λόγω εμβόλιο σε αυτές τις ηλικίες.

«Η επιτροπή για τα ανθρώπινα φάρμακα του EMA (CHMP) ενέκρινε το εμβόλιο Comirnaty για την Covid-19 σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών. Το εμβόλιο έχει ήδη εγκριθεί για χρήση σε ενήλικες και εφήβους ηλικίας 16 ετών και άνω και τώρα έχουμε δεδομένα που δείχνουν ότι το εμβόλιο αυτό είναι ασφαλές και στις ηλικίες 12-15 ετών», δήλωσε ο Μάρκο Καβαλέρι.

«Η επέκταση της προστασίας αυτού του ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου σε πληθυσμό νεότερων ηλικιών, είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου στην καταπολέμηση αυτής της πανδημίας. Αναγνωρίζουμε αυτό το σημαντικό επίτευγμα», δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΜΑ για τη στρατηγική εμβολιασμού.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση