HomeHL-9Εκλογές στην Κύπρο: Άντεξε το κυβερνών κόμμα – Απώλειες για την αντιπολίτευση

Εκλογές στην Κύπρο: Άντεξε το κυβερνών κόμμα – Απώλειες για την αντιπολίτευση

Επτακομματική Βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο, ανέτρεψαν τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων και των exit pols, καθώς το κυβερνών κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), παρά την πτώση του κατάφερε να παραμείνει πρώτο και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από το ΑΚΕΛ. Ο ΔΗΣΥ σημείωσε πτώση 2,9% σε σχέση με τις εκλογές του 2016 και κατάφερε να συγκρατηθεί στο 27,7%.

Το ΑΚΕΛ το οποίο ανέμενε να κεφαλαιοποιήσει την φθορά της κυβέρνησης όχι μόνο δεν κέρδισε ποσοστά αλλά έκανε βουτιά 3,3 ποσοστιαίων μονάδων περιοριζόμενο στο 22,34%. Το Δημοκρατικό Κόμμα, που είχε ποντάρει σε κέρδη από την αποκάλυψη σκανδάλων που αφορούσαν την κυβέρνηση, υπέστη οδυνηρή ήταν με πτώση 3,2 ποσοστιαίων μονάδων κσι ποσοστό 11,29%.

Σημαντική άνοδο της τάξης του 3% και ποσοστό 6,78% σημείωσε το ακροδεξιό ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου), ενώ η έκπληξη των εκλογών ήταν η Δημοκρατική Παράταξη (ΔΗΠΑ) η οποία εξασφάλισε το 6,1%.

Στα επίπεδα των ποσοστών του 2016 κινήθηκε το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ με 6,72% και το Κίνημα Οικολόγων με 4,41%. Εκτός Βουλής έμεινε η «Αλληλεγγύη» της πρώην ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους και η «Αλλαγή Γενιάς» της πρώην βουλευτού Άννας Θεολόγου.

Επτακομματική Βουλή

Η νέα Βουλή θα απαρτίζεται από επτά κόμματα όπως και η απελθούσα. Το στοίχημα για τον ΔΗΣΥ είναι η επίτευξη συνεργασιών, ώστε να εξασφαλίζονται πλειοψηφίες έγκρισης των κυβερνητικών νομοσχεδίων. Μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων καταδεικνύει πως αυτές οι συνεργασίες θα μπορούν να δημιουργηθούν αν υπάρξει συμφωνία για εκλογή του Μαρίνου Σιζόπουλου (Προέδρου της ΕΔΕΚ) στην προεδρία της Βουλής. Η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα μπορούν να υπολογίζουν και στην στήριξη της ΔΗΠΑ, της οποία πολλά στελέχη μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα. Τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, αναμένεται να μπουν σε διαδικασία εσωστρέφειας αναζητώντας τα λάθη στην στρατηγική τους.

Οι έδρες κατανέμονται ως ακολούθως

ΔΗΣΥ: 17
ΑΚΕΛ: 15
ΔΗΚΟ: 9
ΕΛΑΜ: 4
ΕΔΕΚ: 4
ΔΗΠΑ: 4
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: 3
ΚΥΠΡΟΣ_ΤΕΛΙΚΑ_ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
kypros_telika_apotelesmata

Διαφήμιση
Διαφήμιση