HomeHL-9Κορωνοϊός: Πότε «τελειώνουν» με μάσκες και self test οι πλήρως εμβολιασμένοι

Κορωνοϊός: Πότε «τελειώνουν» με μάσκες και self test οι πλήρως εμβολιασμένοι

Μόσιαλος: Ποιοι θα χρειαστούν τρίτη δόση του εμβολίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Αχτίδες» κανονικότητας χαρίζει η ταχεία εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος αφού το τείχος ανοσίας που χτίζεται καθημερινά φέρνει όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο άρσης περαιτέρω περιορισμών που επεβλήθηκαν προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Έτσι, όσο οι εμβολιασμοί προχωρούν, οι μάσκες και τα self test απομακρύνονται.

Συγκεκριμένα, σε περίπου 15 ημέρες αναμένεται να σταματήσουν να είναι υποχρεωτικά τα self test για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, το θέμα έχει ήδη συζητηθεί στην επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Παιδείας. Η απόφαση αυτή θα αφορά όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού και αφού έχει περάσει το απαραίτητο διάστημα από τη δεύτερη δόση για την απόκτηση της απαραίτητης ανοσίας στον οργανισμό αλλά και όσους έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Επιπροσθέτως σταδιακά στο τραπέζι μπαίνει και η συζήτηση για το ενδεχόμενο άρσης της υποχρέωσης των πολιτών να φορούν μάσκα. Το CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) σε πρόσφατη έρευνά του είχε θέση το ζήτημα της αποφυγής της τήρησης των κοινωνικών αποστάσεων και την προαιρετική χρήση μάσκας για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα.

Όπως λένε οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) το CDC δεν αίρει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, αλλά τροποποιεί τις συστάσεις για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, και έχουν επιβεβαιωμένη υψηλή ανοσία χάρις στο εμβόλιο. Για την απόφαση της άρσης της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας πρέπει κανείς να αναλογιστεί τόσο το ποσοστό των εμβολιασμένων και των μη στην κοινότητα, όσο και την τοπική επίπτωση της νόσου.

Θεωρητικά λοιπόν όταν το ποσοστό των εμβολιασμένων φτάσει το 80% επιτυγχάνοντας τη συλλογική ανοσία θα μπορούσε κανείς να σταματήσει να φοράει μάσκα.

Την ίδια ώρα, το πρωί της Κυριακής, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας: «Το να πετάξουμε τις μάσκες είναι συγκεκριμένο πράγμα, εκείνο που σκέφτομαι και λέω από επιδημιολογικής απόψεως, το να φοράς μια μάσκα σε ένα δρόμο που περπατάς, σε ένα άλσος που τρέχεις, σε ένα δάσος που κάνεις μια βόλτα νομίζω δεν έχει καμία επιδημιολογική βάση». «Νομίζω πρέπει αυτό να αναθεωρηθεί πάραυτα» υπογράμμισε αντιπαραβάλλοντας όμως ότι εάν πρόκειται για περιπτώσεις συνωστισμών, σύναξης πολλών ανθρώπων ακόμη και σε εξωτερικό χώρο και σε κοντινές αποστάσεις, υπάρχει κίνδυνος.

Σπάσαμε το φράγμα των δύο εκατ. πλήρως εμβολιασμένων

Την ίδια ώρα, με ταχείς ρυθμούς προχωρά ο εμβολιασμός των πολιτών. Η χώρα μας από χθες «έσπασε» το φράγμα των δύο εκατομμυρίων πλήρως εμβολιασμένων (με δύο δόσεις ή με μία εφόσον έχουν κάνει το μονοδοσικό).

Η ταχύτητα του προγράμματος είναι τέτοια που σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνται από 90.000 έως και περισσότεροι από 100.000 εμβολιασμοί ενώ την ίδια ώρα γίνονται ανάρπαστα τα ραντεβού από τις νεαρότερες ηλικίες πλέον που έγιναν όλα τα εμβόλια διαθέσιμα για τους άνω των 30 ετών και το Johnson & Johnson για τους 18-29 ετών.

Όπως δε ειπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς περισσότερα από 110.000 ραντεβού κλείστηκαν σε μία μέρα από τους 30-34. «Μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή σε αυτή την κατηγορία. Από τους 680.000 που ανήκουν στους 30-34, μεγάλος αριθμός έχει ήδη εμβολιαστεί στις κατηγορίες που προηγήθηκαν».

Ποιοι και με ποιο σκεύασμα μπορούν να εμβολιαστούν

18-29: Johnson & Johnson
Όλες οι ηλικίες άνω των 30: Johnson & Johnson, AstraZeneca, Moderna, Pfizer

Εντός της εβδομάδας το ψηφιακό πιστοποιητικό

Το πρωί της Κυριακής, ο Γιώργος Γεωργαντάς αναφερόμενος στην πρόσφατη παρουσίαση του ψηφιακού πιστοποιητικού το οποίο θα κάνει πανευρωπαϊκά πρεμιέρα την 1η Ιουλίου, σημείωσε πως στην Ελλάδα θα είναι έτοιμο ακόμα και εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Τι θα γίνει με το πιστοποιητικό που εκδίδεται ήδη

Σημειώνεται, πάντως πως η χώρα μας ήδη εκδίδει πιστοποιητικό για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού στους πολίτες μετά και τη δεύτερη δόση.

Με δεδομένο πως το EU Digital COVID Certificate αναμένεται να κάνει πρεμιέρα την 1η Ιουλίου, μέχρι τότε θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ το υπάρχουν πιστοποιητικό που εκδίδεται. Η ισχύς του πάντως δεν θα παύσει ακόμα και μετά την 1η Ιουλίου καθώς θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα ταξίδια στο εσωτερικό (ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά) εάν και εφόσον ισχύουν περιορισμοί όπως σήμερα στα νησιά.

Απαραίτητο έγγραφο για ταξίδια στο εξωτερικό από την 1η Ιουλίου θα είναι το EU Digital COVID Certificate, καθώς αυτό θα λειτουργεί ως μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τη διευκόλυνση των ταξιδιών και είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τη χώρα μας, εν μέσω τουριστικής περιόδου.
pistopoiitiko-1
pistopoiitiko-2

Μόσιαλος: Ποιοι μπορεί να χρειαστεί να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου

Με τη μορφή του κορωνοϊού που θα επικρατήσει στη χώρα μας σχετίζεται η επιστροφή στην κανονικότητα, σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και εξήγησε ότι εάν παραμείνει κυρίαρχη η βρετανική μετάλλαξη, τότε θα χρειαστεί το 75% περίπου του πληθυσμού είτε να έχει εμβολιαστεί μία τουλάχιστον δόση είτε να έχει ανοσία. Σε περίπτωση ωστόσο που επικρατήσει η ινδική μετάλλαξη αυτό το ποσοστό όσων πρέπει να έχουν εμβολιαστεί ή να έχουν φυσική ανοσία, ανεβαίνει στο 83%.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι έχουμε ακόμα δρόμο «αλλά δεν είμαστε ακόμα πολύ μακριά» καθώς το 40% έχει ήδη εμβολιαστεί με μία δόση και συνεπώς προστατεύεται επαρκώς μετά από ένα διάστημα, που ανάλογα με το εμβόλιο κυμαίνεται από δύο έως τρεις εβδομάδες, ίσως και παραπάνω αν πρόκειται για το εμβόλιο της Johnson & Johnson. «Επομένως προς τον Ιούλιο αυτό το ποσοστό θα έχει μεγαλώσει» τόνισε ο κ. Μόσιαλος σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν πιστεύει ότι είναι δυνατό να μην γίνεται χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους έως τα τέλη Ιουλίου.

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι όσο αυξάνει το ποσοστό των εμβολιασθέντων τόσο μικρότερη θα είναι η πίεση στο σύστημα υγείας και τόσο πιο εύκολες θα είναι οι αποφάσεις της Πολιτείας όσον αφορά στην αποκλιμάκωση των μέτρων. «Προς τον Ιούλιο θα είμαστε πολύ καλύτερα από ότι είμαστε τώρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για το ενδεχόμενο να χρειαστεί τρίτη δόση ο κ. Μόσιαλος είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αν θα χρειαστεί καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το εμβόλιο μπορεί να διαρκέσει και πάνω από ένα χρόνο. Επικαλέστηκε στοιχεία από την Λομβαρδία της Ιταλίας σύμφωνα με τα οποία μόνο το 0,3% από όσους κόλλησαν κορωνοϊό πριν έναν χρόνο είχαν επαναλοίμωξη.

Εκτίμησε ότι όσοι εμβολιάζονται αυτούς τους μήνες δεν θα χρειαστεί να κάνουν επαναληπτική δόση το φθινόπωρο, αλλά ίσως να γίνει για συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων ομάδων, υπερήλικες και ασθενείς σε ανοσοκαταστολή. «Εκεί ίσως χρειαστεί μια τρίτη δόση -όχι κατ’ ανάγκη από το ίδιο εμβόλιο, μπορεί να είναι και από άλλο εμβόλιο. Πχ αν γίνει αναμνηστική δόση στη χώρα μας, όσοι έχουν εμβολιαστεί με το AstraZeneca το πιο πιθανό είναι ότι θα κάνουν το εμβόλιο της Pfizer μετά. Μπορεί να πάμε σε μείξη εμβολίων γιατί γνωρίζουμε ότι η ανοσοαπόκριση μπορεί να είναι μεγαλύτερη», εξήγησε ο καθηγητής.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση