HomeHL-9Το ΥΠΕΞ απαντά στα περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη: Διαστρέβλωση πραγματικότητας από Τσαβούσογλου

Το ΥΠΕΞ απαντά στα περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη: Διαστρέβλωση πραγματικότητας από Τσαβούσογλου

Ο Τσαβούσογλου μόλις έφτασε στην Θράκη μίλησε για «τουρκική μειονότητα»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αυστηρή απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έκανε λόγο περί «τουρκικής μειονότητας», έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη», αναφέρει το ΥΠΕΞ.

«Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους. Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους», προσθέτει.

«Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μόλις έφτασε στην Θράκη, το πρωί της Κυριακής, προχώρησε σε προκλητική δήλωση μέσω twitter, κάνοντας λόγο για τουρκική μειονότητα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έφτασε στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής όπου έμεινε 45 λεπτά και συναντήθηκε με τους ψευδομουφτήδες Αχμέτ Μέτε της Ξάνθης και Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής.

Στη συνέχεια μετέβη στο Μειονοτικό Γυμνάσιο- Λύκειο Κομοτηνής «Τζελάλ Μπαγιάρ« όπου συνομίλησε με μέλη της Σχολικής Επιτροπής και αντιπροσωπεία μαθητών. Μόλις βγήκε από το σχολείο κατέβηκε από το αυτοκίνητο και χαιρέτισε μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας. Αμέσως μετά μετέβη στον οικισμό Θάμνα, έξω από την Κομοτηνή και παρακάθισε σε γεύμα με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας.

Η ιδιωτική επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη, ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι της Κυριακής. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναχώρησε οδικώς για την Αλεξανδρούπολη και από εκεί αεροπορικώς για την Αθήνα όπου αύριο θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση