HomePost ItΓ. Λογιάδης: Το νομοσχέδιο των μπάφων έγινε το νομοσχέδιο των εξαγωγών

Γ. Λογιάδης: Το νομοσχέδιο των μπάφων έγινε το νομοσχέδιο των εξαγωγών

Άρθρο του βουλευτή Ηρακλείου ΜέΡΑ25

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με αφορμή το νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη που πολεμούσε αλλά έφερε και ψήφισε η ΝΔ, στη γνωστή καπιταλιστική της φιλοσοφία, πρέπει να μας προβληματίσει για τους σκοπούς που εξυπηρετεί. Για ιστορικούς λόγους να αναφέρουμε ότι ο μινωικός πολιτισμός γνώριζε την οπιούχα παπαρούνα και τη χρησιμοποιούσε για θεραπευτικούς λόγους τρεις χιλιάδες χρόνια πριν. Βλέπουμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου τη θεά με υψωμένα χέρια που δηλώνει δέηση, χαιρετισμό, ευλογία όπως αναφέρει ο καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Σταμπολίδης. Η θεά αυτή φέρει στο κεφάλι της διάδημα, που κοσμείται με τρία άνθη παπαρούνας, σύμβολα υγείας, ευφορίας και ευεξίας. Η θεά Μήκων η υπνοφόρος είναι είδος παπαρούνας από το οποίο παρασκευάζονται πολλά διαφορετικά ναρκωτικά. Οι Μινωίτες γνώριζαν τις ναρκωτικές ιδιότητες του φυτού αυτού και τις αξιοποιούσαν για ιατρικούς σκοπούς ως παυσίπονο, αναλγητικό, αλλά και για νάρκωση.

Είναι απορίας άξιον που τόσους αιώνες μετά, εμείς συζητάμε, διαφωνούμε και δεν αξιοποιούμε τις θεραπευτικές χρήσεις της κάνναβης, ενός προϊόντος που οι κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας το ευνοούν τα μέγιστα. Το σχέδιο νόμου εστιάζει μόνο στις εξαγωγές και στην εμμονή για την παραγωγή και τη διάθεση μόνο τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Θέτει ως στόχο να ευνοήσει και να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας ξένων εταιρειών και όχι να δώσει εργαλεία και τρόπους για την προώθηση μικρών καινοτόμων επιχειρήσεων και συνεταιρισμών στον τομέα αυτό. Μόνο για εξαγωγές, λοιπόν.

Το σοβαρότερο πρόβλημα του σχεδίου νόμου εστιάζεται στο ότι δεν δείχνει καμία ουσιαστική μέριμνα στις ανάγκες των Ελλήνων που έχουν ανάγκη το φάρμακο αυτό από την κάνναβη. Τους αφήνει είτε να καλλιεργούν αυτοί μόνοι τους -αυτοκαλλιέργεια- παράνομα την κάνναβη, χωρίς προδιαγραφές και ελέγχους με κάθε κίνδυνο για την υγεία τους είτε να απευθύνονται στην πολύ υψηλού κόστους «μαύρη αγορά». Με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια. Παραβλέπει το πρόβλημα και βοηθάει τους ξένους μεγαλοεπενδυτές με τα τεράστια και διεθνή συμφέροντα και την παραοικονομία και παρανομία για να υπάρχει διαπλοκή, αλισβερίσι και άνομα συμφέροντα.

Το χειρότερο όλων είναι ότι με τον ν.4523/2018 εισήχθη η δυνατότητα χρήσης προϊόντων από το φυτό κάνναβης sativa για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η εφαρμογή του νόμου αυτού, όμως, είναι απογοητευτική διότι μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί καμία νομίμως αιτιολογημένη αίτηση ασθενούς για χορήγηση τέτοιου σκευάσματος για αντιμετώπιση ασθενειών. Στον αντίποδα, να αναφέρουμε ως παράδειγμα ότι στο Ισραήλ το 75% περίπου των καρκινοπαθών λαμβάνουν φαρμακευτική κάνναβη με νόμιμες διαδικασίες.

Το σχέδιο νόμου της ΝΔ στηρίζει μόνο τις εξαγωγές, αποτελεί μόνο έναν κρίκο μιας μεγάλης αλυσίδας από το σπόρο, την αναπαραγωγή, την καλλιέργεια, τη συγκομιδή, την επεξεργασία, τη συσκευασία και τέλος, την εξαγωγή. Όποιος ελέγχει ολόκληρο το καθετοποιημένο αυτό δίκτυο και όχι μόνο έναν κρίκο του, εκμεταλλεύεται τα κέρδη της υπεραξίας από τη διακίνηση του εκάστοτε προϊόντος.

Η ΝΔ, όταν  ήταν αντιπολίτευση ήταν αντίθετη

στο σχέδιο νόμου για τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης. «Νομοσχέδιο των μπάφων», το είχε χαρακτηρίσει τότε απαξιωτικά. Τον Μάιο 2018, είχε αναφέρει ότι δεν μπορούσε να αναγνωρίσει τις  μεγάλες προοπτικές που έδινε η φαρμακευτική κάνναβη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Και τώρα, μόλις τρία χρόνια μετά, υπερθεματίζει. Μέσα σε τρία χρόνια έγινε ώριμη και προοδευτική δηλαδή!  Η απάντηση στην αλλαγή στάση της είναι εμφανής.

Τα συμφέροντα είναι τεράστια, διότι η ζήτηση από χώρες που έχει αναπτυχθεί σοβαρή βιομηχανία γύρω από τη φαρμακευτική κάνναβη είναι τεράστια. Η ζήτηση, παραδείγματος χάριν, στο Ισραήλ είναι τόσο μεγάλη που η κυβέρνηση επέτρεψε εισαγωγές σε παραγωγές κάνναβης που δεν είναι πιστοποιημένες κατά το πρότυπο βέλτιστης πρακτικής καλλιέργειας και παραγωγής που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αφήνει  τους Έλληνες που έχουν ανάγκη τη φαρμακευτική κάνναβη στην τύχη τους. Να την καλλιεργούν μόνοι τους, να είναι παράνομοι, άρα να είναι ευάλωτοι και εξαρτημένοι από πολλά και ποικίλα συμφέροντα και να μην υπάρχει ασφάλεια στη διαδικασία παραγωγής του προϊόντος. Υποδαυλίζει έτσι τη «μαύρη αγορά», την παραοικονομία, την παρανομία, τη διαπλοκή, ένα τεράστιο σύμπλεγμα συμφερόντων και εξαρτήσεων.

Αντίθετα, το 2007 ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας Κρήτης, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του τότε είχε ζητήσει και προσπαθήσει να καθιερωθεί η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο, να φέρει το τότε αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πιστοποιημένους σπόρους για νόμιμη καλλιέργεια και για κάθε νόμιμη μετέπειτα χρήση για φαρμακευτικούς σκοπούς. Είχε πει τότε ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου τα εξής : «Έτσι, ίσως εξασφαλίσουμε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας μπροστά στην οικονομική καταστροφή που θα έρθει, αν οι κρατούντες συνεχίζουν να βρίσκονται σε λήθαργο». Πόσο προφητικά ήταν τα λόγια αυτά τότε, το 2007!

Ενώ λοιπόν, οι φορείς ζητούν επιτακτικά τη δυνατότητα ανάπτυξης και την ελεγχόμενη χρήση της κάνναβης για φαρμακευτικούς καθαρά λόγους και τις ανάγκες των Ελλήνων που χρειάζονται το σκεύασμα αυτό, κάτω από σαφείς νόμιμες διαδικασίες, προδιαγραφές, ελέγχους και μέσα σε ένα από την πολιτεία καθορισμένο πλαίσιο, η ΝΔ κοιτάζει  μόνο τα ξένα συμφέροντα και τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης μόνο για εξαγωγές. Εντολές άνωθεν και έξωθεν.

Διαφήμιση
Διαφήμιση