HomeΚΡΗΤΗΓιάννης Μιχελογιαννάκης : Οι καθαρίστριες θα καθαρίσουν το μνημόνιο.

Γιάννης Μιχελογιαννάκης : Οι καθαρίστριες θα καθαρίσουν το μνημόνιο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση των κ.κ Υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, καταργήθηκαν 595 θέσεις, οργανικές και προσωρινές με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου χρόνου, μερικής απασχόλησης του υπουργείου οικονομικών. Παρόλο που αυτές οι γυναίκες είχαν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ με το προεδρικό διάταγμα 164/2004 Από τότε αρχίζει ένα μαραθώνιος αγώνας για γυναίκες φτωχές με άνεργους συζύγους, άνεργα παιδιά, με κάποιες από αυτές να είναι  χήρες και πολύτεκνες.

Τις απολύουν με την πρόφαση ότι τάχα θα εξοικονομήσουν πόρους, την ίδια ώρα που αναθέτουν την καθαριότητα σε ιδιωτικές εταιρίες που κοστίζουν το ίδιο ή και περισσότερο. Αυτές, συνεχίζουν ένα δίκαιο και έντιμο αγώνα με κοινωνικούς συμβολισμούς στις εφορίες, κάνοντας αιμοδοσίες, βάζοντας τον εαυτό τους στην θέση σήμερα του εξαθλιωμένου Έλληνα.

Το μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών κάνει δεκτή την αγωγή τους και μάλιστα το δικαστήριο αναγνωρίζει ότι οι καθαρίστριες αποτελούν εργαζόμενες του στενού πυρήνα του δημοσίου. Συνεχίζουν τον αγώνα τους με το αγκάθινο στεφάνι στο κεφάλι πολλές φορές προπηλακίζονται, ενώ δέχονται ακόμα και αναίτιες επιθέσεις από τα ΜΑΤ.

Το εγκληματικό κράτος ζητά προσωρινή αναστολή της απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου χρησιμοποιώντας τα εξής επιχειρήματα  :

1)         Η απόφαση έπρεπε να είναι από πολιτικά και όχι από διοικητικά δικαστήρια.

2)         Λάθος ερμηνεία του νόμου, καθώς η κατάργηση των θέσεων των καθαριστριών συνεπαγόταν αυτοδίκαιη λύση της σύμβασης εργασίας τους και όχι την θέση τους σε καθεστώς  διαθεσιμότητας.

3)         Το υπέρμετρο δημόσιο συμφέρον.

Έρχεται μετά ο Άρειος Πάγος και λέει, «το ατομικό συμφέρον της κάθε καθαρίστριας δεν μπορεί να είναι υπεράνω του δημόσιου συμφέροντος και της οικονομικής πολιτικής του κράτους  σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης όπως σήμερα και μπλοκάρει έτσι την επαναπρόσληψή τους.»

Είναι πραγματικά γελοία όλα αυτά, ιδιαίτερα όταν καταδικάζονται με νομικίστικα κόλπα ανθρώπινες ζωές.

Οι καθαρίστριες όμως συνεχίζουν τον ανένδοτο αγώνα τους, αγώνας που είναι συνέχεια των πλατειών και των αγαναχτισμένων και θα βάλουν ταφόπλακα στις πολιτικές των πέτρινων χρόνων του μνημονίου.

Γιάννης Μιχελογιαννάκης

Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση