HomeHL-HealthΕμβόλια για τον κορωνοϊό: Πόσο αποτελεσματικά είναι απέναντι στην ινδική μετάλλαξη

Εμβόλια για τον κορωνοϊό: Πόσο αποτελεσματικά είναι απέναντι στην ινδική μετάλλαξη

Ποιο εμβόλιο προστατεύει περισσότερο από την ινδική μετάλλαξη μετά τη δεύτερη δόση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε μια περίοδο που η ινδική μετάλλαξη έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές, απειλώντας την επιστροφή στην ομαλότητα, τα βλέμματα της επιστημονικής κοινότητας στρέφονται στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στη μεταδοτική παραλλαγή.

Σε έρευνα που δημοσίευτηκε από το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας, αποδεικνύεται ότι η χορήγηση και των δύο δόσεων θωρακίζει σε αισθητά μεγαλύτερο βαθμό, σε σχέση με τη μία μόνο, τον οργανισμό από την είσοδο του στελέχους.

Αισιοδοξία δημιουργεί το γεγονός ότι τόσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και της AstraZeneca προστατεύουν από την απειλητική παραλλαγή.

Όπως προέκυψε από την ανάλυση δεδομένων σε 1.504 ανθρώπους, διαφόρων ηλικιών και εθνικοτήτων, από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο, το εμβόλιο της Pfizer προφυλάσσει σε ποσοστό 88% από την ινδική μετάλλαξη δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, ενώ εμφανίζεται κατά 93% αποτελεσματικό απέναντι στη βρετανική.

Είναι ακόμη γνωστό ότι η παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και ευθύνεται για τη ραγδαία διασπορά της φονικής νόσου στη συγκεκριμένη χώρα, είναι πιο μεταδοτική σε σχέση με τη βρετανική.

Εκφράζονται, την ίδια στιγμή, ανησυχίες για τον εκτροχιασμό του σχεδίου χαλάρωσης ανά τον πλανήτη εξαιτίας της εισχώρησης της ινδικής μετάλλαξης σε πάνω από 40 χώρες.

Το κλίμα αγωνίας έχει αποτυπωθεί στη Γηραιά Αλβιόνα, όπου οι λοιμώξεις παρουσιάζουν ελαφρά αύξηση εξαιτίας του νέου στελέχους, ενώ οι υγειονομικές αρχές συστήνουν στους κατοίκους των περιοχών, όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη διασπορά, να αποφεύγουν μετακινήσεις και συγκεντρώσεις.

Αναφορικά με τη θωράκιση από την ινδική μετάλλαξη, όταν η συζήτηση φτάνει στο εμβόλιο της  AstraZeneca η αποτελεσματικότητα φτάνει στο 60%.

Τα αποτελέσματα δεν είναι, ωστόσο, ενθαρρυντικά όταν πρόκειται για την προστασία από την ινδική μετάλλαξη μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

Τρεις εβδομάδες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης, τα εμβόλια των Pfizer και  AstraZeneca προστατεύουν κατά 33% από την ινδική και κατά 50%από τη βρετανική μετάλλαξη.

Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει το πόρισμα που πολλές φορές έχουν προβάλλει οι λοιμωξιολόγοι, ότι δηλαδή ο κόσμος θα πρέπει να τηρεί πλήρως τα μέτρα, να φορά μάσκα και να κρατά αποστάσεις, μετά την πρώτη δόση.

Ο αποχωρισμός από τη μάσκα, σε δημόσιους χώρους, και η μείωση των αποστάσεων, συστήνεται από κορυφαίους φορείς, όπως τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ, μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, οπότε και αποκτάται η πολυπόθητη ανοσία.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση