HomeΓΝΩΜΕΣΦάουλ κύριε Λασκαρίδη μου….. μέχρι και κίτρινη κάρτα σηκώνει

Φάουλ κύριε Λασκαρίδη μου….. μέχρι και κίτρινη κάρτα σηκώνει

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Δεν μπορώ να φανταστώ τι τον έπιασε τον μεγαλοεφοπλιστή Πάνο Λασκαρίδη  που μιλώντας  σε ξένους δημοσιογράφους  στο πλαίσιο έρευνας του οργανισμού European  Investigative Collaboration  που διεξάγουν σχετική έρευνα με τίτλο «Black Trail», για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη ναυτιλιακή βιομηχανία, είπε…. και τι δεν είπε  για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό .

Ξέσπασε σάλος στα ΜΜΕ και στα κόμματα, ο Υπουργός Ναυτιλίας απάντησε  αμήχανα χωρίς να απαντήσει επί της ουσίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Πελώνη είπε απλώς  στο ραδιόφωνο ότι «Είναι απαράδεκτες δηλώσεις οι οποίες δεν επιδέχονται καμίας διόρθωσης», η Ένωση Εφοπλιστών καταδίκασε τις δηλώσεις  και το ίδιο έκανε ο αδελφός του κ. Λασκαρίδη Αθανάσιος που είπε  ότι “ Οι απόψεις του αδερφού μου για την ελληνική ναυτιλία είναι προσωπικές του απόψεις τις οποίες όχι μόνο δεν συμμερίζομαι, αλλά με βρίσκουν εκ διαμέτρου αντίθετο».

Πέραν του κ. Πλακιωτάκη στον οποίο οι δημοσιογράφοι έδειξαν τις δηλώσεις χωρίς αυτός να είναι ενημερωμένος και είπε  ότι «Η ελληνική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο για την ελληνική ναυτιλία ώστε να έχει τόσο μεγάλη πρόοδο την τελευταία δεκαετία» , έτερον ουδέν από την κυβέρνηση.

Για την ιστορία: Ο κ. Λασκαρίδης  ανέφερε ότι « οι εφοπλιστές δεν χρειάζονται την κυβέρνηση, το υπουργείο, την Διεθνή Οργάνωση  Ναυτιλίας  και  τον πρωθυπουργό»,  είπε ότι «τον έχουν χες…νο  τον πρωθυπουργό» και ότι « γι’ αυτούς δεν έχει καμία χρησιμότητα.

Η ναυτιλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κερδίσει ένας πλοιοκτήτης στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν φορτία, δεν υπάρχουν ναυλοσύμφωνα, τίποτα στην Ελλάδα. Μόνο τα γραφεία των πλοιοκτητών είναι στην Ελλάδα. Το 80% των πλοίων τους έχουν ξένη σημαία. Δεν τους νοιάζει η ελληνική σημαία».

Ένα 24ωρο αργότερα χωρίς κυβερνητική αντίδραση, ο κ. Λασκαρίδης ανασκεύασε «στο περίπου» τις δηλώσεις του λέγοντας ότι : «Τις τελευταίες δύο ημέρες δημοσιεύθηκαν σε διάφορα social media δηλώσεις μου, παρμένες από άσχετες συζητήσεις που δεν αφορούσαν σε καμία περίπτωση τη σημερινή κατάσταση της ναυτιλίας μας και φυσικά ούτε τον πρωθυπουργό, ούτε τον υπουργό Ναυτιλίας, δηλώσεις που έγιναν σε δίκτυο ανεκδιήγητων Πορτογάλων δημοσιογράφων, που τις χρησιμοποίησαν βάναυσα εκτός θέματος και ειρμού» .

Και διευκρίνισε : « Οι δηλώσεις αυτές διέρρευσαν από διάφορους παραναυτιλιακούς κύκλους και ο μόνος σκοπός τους είναι να αμαυρώσουν τόσο τη δική μου εικόνα, όσο και να θολώσουν τα νερά στις ενδοναυτιλιακές σχέσεις των παραγόντων της Εμπορικής μας Ναυτιλίας. Αυτοί που άκριτα και συκοφαντικά χρησιμοποίησαν αυτές τις συρραφές, θα υποστούν φυσικά τα επίχειρα των πράξεων τους.

Σε ό,τι τέλος αφορά την εκτίμηση και τον σεβασμό μου και προς τον πρωθυπουργό και προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στους θεσμούς που αντιπροσωπεύουν, έχουν όλοι στερεά γνώση για το ποιες απόψεις τρέφω για αυτούς, την Ναυτιλία και την Πατρίδα μας».

Η έλλειψη επίσημης απάντησης, τροφοδότησε – όπως ήταν αναμενόμενο-  και την αντίδραση της αντιπολίτευσης με διόλου… κολακευτικά σχόλια για την κυβέρνηση όπως ότι «το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει να πάρει θέσει, ελπίζοντας ότι το θέμα απλώς θα «ξεφουσκώσει» ενώ μερικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ ισχυρίστηκαν ότι : «Πίσω από την ντροπιαστική σιωπή της κυβέρνησης κρύβονται οι άριστες σχέσεις που διατηρεί με τον εφοπλιστή.

Σημειώνεται πως η επιχειρηματική οικογένεια Λασκαρίδη, μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, κατά το παρελθόν  φέρεται ότι είχε χρηματοδοτήσει την εταιρία Zeus+Dione της κ. Μαρέβας Μητσοτάκη.

Προσφάτως, μάλιστα, το περασμένο φθινόπωρο, η οικογένεια είχε απασχολήσει τα μίντια μέσω των περιβόητων παγουρίνο που είχαν διατεθεί στα σχολεία, τα οποία αποτελούσαν χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη».

Δύσκολη υπόθεση για να λυθεί «στα γρήγορα». Οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση δεν μπορούν να προσφέρουν την παραμικρή «βοήθεια» στο να καταλάβουμε «τι μύγα τον τσίμπησε» τον κ. Λασκαρίδη , οι φράσεις που είπε ήταν ΠΟΛΥ «χοντρές» αλλά και η εξήγησή του ότι «δεν αφορούσαν αυτή την κυβέρνηση και αυτόν τον πρωθυπουργό» δεν σημαίνει κάτι  ουσιαστικό αφού ΚΑΠΟΙΑ κυβέρνηση και ΚΑΠΟΙΟΝ πρωθυπουργό αφορούσαν.

Το βέβαιο είναι  ότι πράγματι «Το 80% των πλοίων έχουν ξένη σημαία» αλλά όλοι ξέρουν ότι αυτό δεν οφείλεται στο ότι  δεν τους νοιάζει η ελληνική σημαία αλλά στη δυσκαμψία και τη νομοθετική αδυναμία του Κράτους  να τους διευκολύνει.

Ωστόσο όλα αυτά τα πολύ σημαντικά γι αυτούς σημεία, δεν μπορεί να έχουν την παραμικρή σχέση ούτε  με τα «παγουρίνο», ούτε με την δυνατότητα κάποιων να θέλουν να  χ….υν τον πρωθυπουργό. Φάουλ κύριε Λασκαρίδη μου, πώς να το κάνουμε;

Δημήτρης  Κωνσταντάρας

Διαφήμιση
Διαφήμιση