HomeΚΡΗΤΗΕπτά μεγάλα έργα ύψους 9 εκ. ευρώ υπέγραψε ο Περιφερειάρχης στην Π.Ε. Ρεθύμνου

Επτά μεγάλα έργα ύψους 9 εκ. ευρώ υπέγραψε ο Περιφερειάρχης στην Π.Ε. Ρεθύμνου

Διαχείριση λυμάτων στον Πλακιά και οριοθέτηση ρεμάτων στους Δήμους Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τις συμβάσεις επτά σημαντικών έργων στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου ύψους 9 εκ. ευρώ υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Πρόκειται για τις συμβάσεις του έργου επεξεργασίας λυμάτων της περιοχής του Πλακιά του Δήμου Αγ. Βασιλείου και για έξι μελέτες οριοθέτησης ρεμάτων, το έργο καθαρισμού ρεμάτων σε οικισμούς δυτικού Ρεθύμνου και της ανακατασκευής κατεστραμμένης δεξαμενής στην αρχαία Ελεύθερνα, συνολικού προϋπολογισμού 8.935.057,73 ευρώ.

Η υπογραφή των συμβάσεων από τον Περιφερειάρχη με τους αναδόχους των έργων έγινε διαδοχικά στο κτίριο της Π.Ε. Ρεθύμνου και στο Σπήλι στο Δήμο Αγίου Βασιλείου παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Ρεθύμνου Μαρίας Λιονή, του Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Νίκου Κακογιαννάκη, της Δ/ντριας της τεχνικής υπηρεσίας Ελένης Ρανουτσάκη, του Δημάρχου Αγ Βασίλειου Γιάννη Ταταράκη, Αντιδημάρχων και άλλων τοπικών εκπροσώπων. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης επισκέφθηκε το εκτελούμενο έργο του Αγιοβασιλιώτικου δρόμου, Αρμένοι-Παλέ, τη νέα διάνοιξη του πρώτου τμήματος του Νότιου οδικού άξονα προϋπολογισμού 14 εκατ.800 χιλ. ευρώ.

Την αναγκαιότητα υλοποίησης των συγκεκριμένων έργων και την σημαντικότητά τους για τους πολίτες, την τοπική ανάπτυξη,την προστασία του περιβάλλοντος, τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Η Περιφέρεια Κρήτης, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, προωθεί και υλοποιεί στο Ρέθυμνο και σε ολόκληρη την Κρήτη σειρά αναγκαίων έργων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη, στην οικονομία, στην, απασχόληση, στην κοινωνική συνοχή ευχαριστώντας παράλληλα για την συνεργασία την Αυτοδιοίκηση, τους φορείς, τις υπηρεσίες. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης στον Δήμο Αγ. Βασιλείου, ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για το συνεχές -όπως είπε-έμπρακτο ενδιαφέρον και στήριξη του στον Δήμο του, αλλά και σε όλους τους Δήμους του νησιού. Παράλληλα ευχαρίστησε την κα Λιονή και τον κ Κακογιαννάκη για την βοήθεια τους, τονίζοντας ότι, όλα τα προωθούμενα έργα θα δώσουν πνοή και ζωή στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης ,ο Δήμαρχος ανέφερε, ότι με την στήριξη της Περιφέρειας υλοποιούνται και άλλα εργα στην περιοχή, δίδοντας έμφασή στον βιολογικό του Πλακιά που θα λύσει ανάγκες της ευρύτερης περιοχης, όπως και στο μεγάλο έργο του Νοτίου οδικού άξονα-Άγιοβασιλειώτικου δρόμου.

Σε δηλώσεις της σήμερα στην Π.Ε Ρεθύμνου, η Αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή αναφέρθηκε ειδικά και γενικά στην σπουδαιότητα των συγκεκριμένων συμβάσεων που υπεγράφησαν όπως:

Έργο βιολογικού στον Πλακιά Δήμου Αγ Βασιλείου

Το μεγαλύτερο έργο αφορά την συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία λυμάτων της ευρύτερης περιοχής του Πλακιά. Πρόκειται για το τρίτο υποέργο το οποίο περιλαμβάνει την εγκατάσταση επεξεργασίας της Δημοτικής Ενότητας Φοίνικα της Π.Ε. Ρεθύμνου, προϋπολογισμού 4.533.650,00 €.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη 2014-2020» και εντάσσεται στον άξονα προτεραιότητας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη.
Η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων θα λειτουργεί με τη μέθοδο της ενεργού ιλύος με βιοαντιδραστήρα μεμβρανών. Ο σχεδιασμός και η επιλογή που έχει γίνει θα έχει την προοπτική και τη δυνατότητα εύκολης μελλοντικής επέκτασης αν αυτό απαιτηθεί και τα έργα σχεδιάζονται με γνώμονα και τις επεκτάσεις που θα απαιτηθούν σε βάθος 40ετίας.

Οριοθετήσεις ρεμάτων Δήμου Ρεθύμνου

Σε ότι αφορά τις οριοθετήσεις ρεμάτων το πρώτο μεγάλο έργο αφορά τη μελέτη οριοθέτησης με έργα διευθέτησης ρέματος Αρκαδιώτη του Δήμου Ρεθύμνης, προϋπολογισμού: 1.237.536,66€. H μελέτη αφορά στα απαιτούμενα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και διευθέτησης κατά μήκος του ρέματος Αρκαδιώτη, από την εκβολή και σε μήκος 1,8 χιλιομέτρων. Η επιλογή μελέτης του Αρκαδιώτη έγκειται στη μεγάλη περιβαλλοντική και οικονομική σπουδαιότητα, άλλα και στη μεγάλη επικινδυνότητά του, λόγω τόσο της διέλευσης μέσα από τον οικισμό Σταυρωμένο και της εγγύτητάς του με κατοικημένες περιοχές.

Το δεύτερο έργο στο δήμο Ρεθύμνου αφορά τη μελέτη οριοθέτησης με έργα διευθέτησης του ρέματος Αρσανίου, προϋπολογισμού:944.436,52 €. H μελέτη αφορά στα απαιτούμενα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και διευθέτησης κατά μήκος του ρέματος Αρσανίου, από την εκβολή μέχρι το νότιο όριο του οικισμού Σφακάκι. Η επιλογή μελέτης του ρέματος Αρσανίου έγκειται στη μεγάλη περιβαλλοντική και οικονομική σπουδαιότητά του, αλλά και πιθανή επικινδυνότητα, τόσο λόγω της εγγύτητάς του με κατοικημένες και τουριστικές περιοχές.

Τα τελευταία δύο έργα στο Δήμο, περιλαμβάνουν τον καθαρισμό του δυτικού τμήματος Δήμου Ρεθύμνης και την ανακατασκευή της κατεστραμμένης δεξαμενής στην αρχαία Ελεύθερνα προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.

Οριοθετήσεις ρεμάτων Δήμου Μυλοποτάμου

Στα αντιπλημμυρικά έργα περιλαμβάνεται και η μελέτη οριοθέτησης με έργα διευθέτησης τμήματος του ποταμού Γεροποτάμου εντός του οικισμού Δαφνεδών του Δήμου Μυλοποτάμου προϋπολογισμού: 1.232.510,84 ευρώ.
H μελέτη αφορά στα απαιτούμενα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και διευθέτησης του Γεροποτάμου στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Δαφνέδες Δήμου Μυλοποτάμου. Στην μελέτη περιλαμβάνονται το τμήμα του ποταμού Γεροπόταμου για μήκος 1350μ και το συμβάλλον σε αυτόν ρέμα για μήκος 250μ.

Η επιλογή μελέτης του τμήματος αυτού του ποταμού Γεροπόταμου έγκειται στην μεγάλη επικινδυνότητα του, λόγω τόσο της διέλευσης του βόρεια του οικισμού Δαφνέδες και της εγγύτητάς του με κατοικημένες περιοχές αλλά και με την Παλαιά Εθνική οδό Ρεθύμνου – Ηρακλείου που αποτελεί βασικό οδικό άξονα της περιοχής και την επαρχιακή οδό 31.

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο πλαίσιο του έργου της αποκατάστασης ζημιών οδικών υποδομών και των συνοδών υδραυλικών έργων στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές της Π.Ε. Ρεθύμνης, υπέγραψε το υποέργο για την μελέτη οριοθέτησης με έργα διευθέτησης ποταμού εντός οικισμού Χάνι Αλεξάνδρου του Δήμου Μυλοποτάμου προϋπολογισμού: 270.314,89 €.

H μελέτη αφορά στα απαιτούμενα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και διευθέτησης στην ευρύτερη περιοχή του ρέματος που πηγάζει νότια της Αρχαίας Ελεύθερνας και διέρχεται εντός του οικισμού Χάνι Αλεξάνδρου, Βόρεια της Παλαιάς Εθνικής Οδού (ΠΕΟ) Ρεθύμνου – Ηρακλείου στην περιοχή του οικισμού Χανοθιανά συμβάλλει με το Μαργαριτιανό Ρέμα και κλάδο ρέματος που έρχεται από τα δυτικά του οικισμού Αλφά. Το ενιαίο ρέμα εκβάλει στον ποταμό Γεροπόταμο.

Υπεγράφη τέλος και η σύμβαση της μελέτης «Επικαιροποίηση μελέτης Παράκαμψης Αξού», προϋπολογισμού 30.000 Ευρώ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση