HomeΚΡΗΤΗΟι εκδηλώσεις στο ιστορικό Αεροδρόμιο του Μάλεμε,

Οι εκδηλώσεις στο ιστορικό Αεροδρόμιο του Μάλεμε,

Για την 80η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι εκδηλώσεις εορτασμού για την 80η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης κορυφώθηκαν την Κυριακή 23 Μαΐου το απόγευμα, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό Αεροδρόμιο του Μάλεμε, με διοργανωτές την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τους Δήμους Πλατανιά και Χανίων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος των Σεβασμιοτάτων Μητροπολιτών Κισάμου και Σελίνου κ.κ. Αμφιλοχίου και Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνού, και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του νέου Μνημείου «Μάχης Κρήτης» στο χώρο του αεροδρομίου, από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, και από τους διοργανωτές.

dsc06798

Ακολούθησαν οι καταθέσεις στεφάνων από τις επίσημες ελληνικές και ξένες αρχές, οι χαιρετισμοί του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νικόλαου Καλογερή και του Δημάρχου Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, η ομιλία του Δημάρχου Πλατανιά κ. Ιωάννη Μαλανδράκη, ο χαιρετισμός της Βουλευτού Χανίων κας Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, και ο χαιρετισμός του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση.

Τις κυβερνήσεις τους εκπροσώπησαν η Εξοχότατη κα Κέιτ Σμιθ Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Εξοχότατος κ. AnthonySimpson Πρέσβης της Νέας Ζηλανδίας, Εξοχότατος κ. Αθανάσιος Σπύρου Πρέσβης της Αυστραλίας, ο Εξοχότατος κ. Μάρκ Άλλεν Πρέσβης του Καναδά, ο Εξοχότατος κ. AmritLugun Πρέσβης της Ινδίας, και ο Εξοχότατος κ. Ernst Reichel Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Την τελετή τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Βουλευτής Χανίων, κ. Μανούσος Βολουδάκης, ο Βουλευτής Χανίων και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Βασίλης Διγαλάκης, και ο Βουλευτής Χανίων, κ. Παύλος Πολάκης,

dsc06880

Τις Ένοπλες Δυνάμεις και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό κ. Κων/νο Φλώρο, εκπροσώπησε ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος κ. Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ενώ εκ μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας παρέστη ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Μιχαήλ Καραμαλάκης. Επίσης παρόντες ήταν ο Διοικητής ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος κ. Νικόλαος Φλάρης, ο πρώην Υπουργός Άμυνας και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελος Αποστολάκης, οι Διοικητές των Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων στα Χανιά, ο Διοικητής της Αμερικάνικης Ευκολίας Σούδας, όπως και Εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας. Το παρόν έδωσε επίσης ο Στρατηγός ε.α. Κωνσταντίνος Κόρκας.

Από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, εκτός των διοργανωτών, συμμετείχαν στην τελετή ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ. Αντώνης Παραδεράκης και κ. Κωνσταντίνος Γύπαρης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, Κονταξάκης Γεώργιος και Λευτέρης Κοπάσης, όπως και ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο Δήμαρχος Κισάμου κ. Γιώργος Μυλωνάκης, ο Δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου κ. Αντώνης Περράκης, και η Αντιδήμαρχος Σφακίων κα Αφροδίτη Σφηνιά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε διέλευση αεροσκαφών F16 από την 115 ΠΜ σε σχηματισμό με το ακροβατικό σμήνος REDARROWS της RAF.Η τελετή έληξε με ρίψη αλεξιπτωτιστών από την 1η ΜΑΛκαι επίδειξη μεμονωμένου αεροσκάφους F16 από την 115 ΠΜ (demoflight), ενώ έκλεισε με επίσκεψη στην έκθεση «Μάχης Κρήτης» στο χώρο του αεροδρομίου.

Η είσοδος ήταν ελεύθερη και η συμμετοχή των πολιτών στα δρώμενα ήταν εντυπωσιακή, καθώς πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις επιδείξεις και χειροκρότησε με ενθουσιασμό τους πρωταγωνιστές της.

Διαφήμιση
Διαφήμιση