HomeHL-9Copernicus: Η φωτιά στην Κορινθία όπως φαίνεται από το διάστημα

Copernicus: Η φωτιά στην Κορινθία όπως φαίνεται από το διάστημα

Εικόνα που... συγκλονίζει

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η πρώτη εικόνα από δορυφόρο, που έδωσε στη δημοσιότητα το σύστημα «Κοπέρνικος», το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα, είναι ενδεικτική της καταστροφής από τη φωτιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο Κορινθίας. Με κίτρινο χρώμα απεικονίζονται οι περιοχές που έχει κάψει η πυρκαγιά, που οδήγησε στην εκκένωση πολλών οικισμών. Με κόκκινη γραμμή καταγράφονται τα σημεία του πύρινου μετώπου και το πράσινο περίγραμμα σκιαγραφεί τη ζώνη ενδιαφέροντος.

copernikos1

Πάνω από τη Δυτική Αττική και την Ανατολική Κορινθία πέρασε το πρωί της Πέμπτης ένας εκ των δύο ευρωπαϊκών δορυφόρων Sentinel-2 και κατέγραψε την καμένη έκταση, καθώς και τα ενεργά μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή από το βράδυ της Τετάρτης. Σύμφωνα με τη δορυφορική εικόνα και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών Copernicus – EMS, περισσότερα από 25.000 στρέμματα είχαν γίνει στάχτη λίγο πριν το μεσημέρι της Πέμπτης. Η εκτίμηση έγινε πριν την απογευματινή ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή και την ολονύχτια συνέχιση του καταστροφικού έργου της πυρκαγιάς.

copernikos

Σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην έκτακτη ενημέρωση που έκανε το πρωί, γνωστοποίησε ότι η νέα καταγραφή από το Copernicus είναι για πάνω από 40.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

«Δυστυχώς, η δεύτερη απεικόνιση μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Copernicus δίνει πάνω από 40.000 στέμματα καμένης δασικής έκτασης, ενώ θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι υπήρξαν ζημιές και σε κάποιες περιπτώσεις καταστροφή σε οικίες που στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν εξοχικές ή αγροικίες απομακρυσμένες από οργανωμένους οικισμούς. Η καταγραφή των ζημιών είναι ήδη σε εξέλιξη» ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση