HomeHL-9Φωτιά στο Σχίνο: Νέες εκκενώσεις οικισμών από το «112» – Απεγκλωβίστηκαν πολίτες στο Χάνι Κοκκιναρέας

Φωτιά στο Σχίνο: Νέες εκκενώσεις οικισμών από το «112» – Απεγκλωβίστηκαν πολίτες στο Χάνι Κοκκιναρέας

Από καύση υλικών σε ελαιώνα ξεκίνησε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ώρες αγωνίας ζουν οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή Σχίνου Κορινθίας, καθώς και στο Χάνι Κοκκιναρέας στα Μέγαρα, καθώς η φωτιά μαίνεται εκτός ελέγχου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Πολιτική Προστασία προχώρησε λίγο μετά τις 8 το βράδυ σε νέα ενεργοποίηση του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, συστήνοντας στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου, όπως απομακρυνθούν από τις οικίες τους μέσω των επαρχιακών οδών προς Μέγαρα.

Νωρίτερα, οι φλόγες είχαν φτάσει στον οικισμό Χάνι Κοκκιναρέας στα Μέγαρα, ο οποίος εκκενώθηκε εσπευσμένα, ενώ έγιναν αρκετοί απεγκλωβισμοί πολιτών με αναπηρίες από σπίτια.

Από το δύσβατα σημεία δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς υπήρχε κίνδυνος εγκλωβισμού τους.
fire-1

Την ίδια στιγμή, η καταστροφή στο δάσος, σε δενδρώδεις καλλιέργειες, αλλά και καλλιέργειες με κηπευτικά σε περιοχές των Μεγάρων είναι ανυπολόγιστη.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, το μέτωπο της φωτιάς έχει εστιαστεί στην περιοχή Χάνι Δερβενίου, ενώ με τη δύση του ηλίου αποσύρθηκαν τα εναέρια μέσα. Τη μάχη με τις φλόγες θα συνεχίσουν όλες οι διαθέσιμες επίγειες δυνάμεις, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, η οποία αναμένεται να είναι πολύ δύσκολη.

Ακολουθεί βίντεο από την περιοχή, τη στιγμή που υποχωρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις:

Κλειστά την Παρασκευή τα σχολεία στα Μέγαρα

Με ανακοίνωσή του το απόγευμα της Πέμπτης, ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης έκανε γνωστό πως την Παρασκευή θα μείνουν κλειστά τα σχολεία στην περιοχή, λόγω των δυσμενών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Αύριο, 21 Μαΐου, θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία, όλων των βαθμίδων (Παιδικοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, ΙΕΚ), του Δήμου Μεγαρέων (Μέγαρα, Νέα Πέραμος), λόγω των έκτακτων και δυσμενών συνθηκών, που επικρατούν στην περιοχή μας».

Συνδρομή και από τον Δήμο Ελευσίνας

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου έκανε γνωστό πως ο Δήμος του θα συνδράμει τις επιχειρήσεις των πυροσβεστών στην περιοχή των Μεγάρων.

«Επικοινώνησα το πρωί, με τον Δήμαρχο Μεγαρέων Γρ. Σταμούλη, έτσι ώστε και ο Δήμος μας να συνδράμει, με τα μέσα που διαθέτει, στη δύσκολη κατάσταση που βιώνει ο γειτονικός μας Δήμος. Έχουμε θέσει λοιπόν, στη διάθεση του Δήμου Μεγαρέων δύο υδροφόρες και συνοδευτικό μηχανοκίνητο εξοπλισμό, ενώ η Υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ελευσίνας, με τον Αρμόδιο Αντιδήμαρχο Λεωνίδα Παππά είναι σε πλήρη ετοιμότητα για οτιδήποτε χρειαστεί» είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε βίντεο από τα πύρινα μέτωπα:

Δείτε βίντεο από την τιτάνια μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες στο δάσος στο Μάζι:

Από καύση υλικών σε ελαιώνα στο Σχίνο ξεκίνησε η πύρινη λαίλαπα

Σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση που παρείχε το απόγευμα της Πέμπτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η φωτιά ξεκίνησε από καύση υλικών σε ελαιώνα.

Παράλληλα, το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ έχει θέσει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το νοσοκομείο Κορίνθου, καθώς και τα Κέντρα υγείας Μεγάρων και Ελευσίνας. Επίσης, έχει διαθέσει 5 ασθενοφόρα επιπλέον εκείνων που υπάρχουν συνήθως στην περιοχή.

Η φωτιά έχει επεκταθεί λόγω των ισχυρών ανέμων και αυτήν την ώρα κινείται μεταξύ Σχίνου και Μαζίου. Στο μεταξύ οι αστυνομικοί με περιπολικά καλούν από τα μεγάφωνα τους κατοίκους, να εκκενώσουν την περιοχή.

Μέχρι αυτή την ώρα έχουν εκκενωθεί οι περιοχές Αιγειρούσες – Ντουράκος, Ανω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβενίου και ορεινό Αλεποχωρίου, ενώ η Πολιτική Προστασία έθεσε σε επιφυλακή και τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Νωρίτερα την Πέμπτη, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την Τροχαία στην περιοχή του Αλεποχωρίου.

Ειδικότερα, η κυκλοφορία έχει διακοπεί:

– Στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου, από το ύψος της οδού Αγίου Στεφάνου, στο ρεύμα προς Αλεποχώρι
– Διασταύρωση Αλεποχωρίου, στο ρεύμα προς Σχίνο
– Στο ύψος του 21ου χλμ επαρχιακής οδού Μεγάρων-Αλεποχωρίου προς Αλεποχώρι
– Στην οδό Χρυσάνθεμων στην περιοχή Δελφίνια, ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάζι
– Στην οδό Αγίου Ηλία με κατεύθυνση προς την περιοχή Σωρα
– Στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου, περιοχή Πευκενέας
– Στην οδό Χανίων από το ύψος Αγίου Ιεροθέου, ρεύμα προς Χάνι, περιοχή Κρύα Βρύση
– Στην οδό Μοράβα από το εθνικό σταδιο Μεγάρων προς περιοχή Καβελάρι

Το απόγευμα της Πέμπτης, κάτοικοι έλαβαν, SMS στα κινητά τους από το 112 για να απομακρυνθούν από το Χάνι Δερβενίου έως την Άνω και Κάτω Πευκενέα καθώς και οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος.

eidopoiisi-politiki-prostasia-kinito-sms

Αποκαλυπτικές οι εικόνες – Κάηκαν σπίτια

Όπως ανέφερε στο protothema.gr ο Δημήτρης Δεσύλλας πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Σχίνου η περιοχή έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές:

«Δυστυχώς έχει καεί τεράστια έκταση δάσους, ενώ από την πάνω πλευρά του οικισμού έχουν καεί σπίτια. Στις Βαμβακές μάθαμε έχουν καεί 5 σπίτια, στην Μαυρολίμνη έχουν καεί πάνω από 5 γιατί δεν μπορέσαμε να φτάσουμε μέχρι ψηλά. Η φωτιά τώρα έχει φύγει από εδώ είναι στο Αλεποχώρι. Μιλάμε πως έχει καεί μεγάλη έκταση» αναφέρει και προσθέτει:

«Είμαι εδώ από την στιγμή κιόλας που εκδηλώθηκε η φωτιά. Ζήσαμε τον απόλυτο εφιάλτη ήμασταν μέσα στην φωτιά. Δυστυχώς είχε αέρα με αποτέλεσμα η φωτιά να φύγει και τα έκαψε όλα. Φοβηθήκαμε όλοι, πανικοβληθήκαμε. Η φωτιά όταν άρπαξε το βουνό μπορεί να έφτασε σε ύψος και τα 100 μέτρα. Έγινε στην κυριολεξία η νύχτα μέρα. Δεν είχε καεί ποτέ ξανά αυτή η πλευρά».

fotiak__2_

fotiak__4_

Νωρίτερα το πρωί, με εισήγηση της Πυροσβεστικής απομακρύνθηκαν με δικά τους μέσα και οι κάτοικοι των σπιτιών στα νότια και δυτικά του Αλεποχωρίου, όπου η κατάσταση είχε γίνει δύσκολη, κυρίως λόγω του καπνού. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκαν οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και δύο Ιερές Μονές, του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, η φωτιά προκάλεσε ζημιές σε σπίτια της περιοχής, αλλά δεν έχουν ακόμα επίσημες αναφορές, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι εξοχικά και όχι μόνιμες κατοικίες, οπότε οι ιδιοκτήτες τους δεν ήταν εκεί. Υπάρχουν μόνο αναφορές για ζημιές σε αποθήκες και καλύβια, αλλά ο απολογισμός των ζημιών θα γίνει αφού ελεγχθεί η πυρκαγιά.

Ζημιές έχουν προκληθεί και στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς έχουν καεί κολόνες της ΔΕΗ και έχουν κοπεί καλώδια, γι’ αυτό βρίσκονται στην περιοχή συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Σημειώνεται ότι το έργο της κατάσβεσης συντονίζει ο ίδιος ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ενώ από την πρώτη στιγμή είχε μεταβεί στο σημείο με εντολή του και ο υπαρχηγός, αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος.

Υπενθυμίζεται ότι, από χθες το βράδυ, στον τόπο της πυρκαγιάς έχει μεταβεί με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για τη διερεύνση των αιτιών που την προκάλεσαν.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση